A főiskola nem tud vizsgálatot indítani a hamis nyelvvizsga-bizonyítványok ügyében

Félreérthető és sokakat felháborító mondat jelent meg a megyei napilapban a  szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán nemrég felbukkant hamis nyelvvizsga-bizonyítványokkal kapcsolatban. A napilap ezt írta: "A hamis bizonyítványokat benyújtók ellen nem indul eljárás, mivel nem ők követtek el okirathamisítást."

– Intézményünk nagyon komolyan veszi azt, hogy hamis bizonyítványok ne kerüljenek be a rendszerbe, és senki ne tudja becsapni sem a főiskolát, sem másokat, sem önmagát. Előző években nem volt ilyenre példa – mondta el dr. Guttman Miklós, a főiskola tanulmányi rektor helyettese.
– Miután a hallgatók záróvizsgáztak – ennek nem feltétele a nyelvvizsga – a hallgatói jogviszonyuk megszűnt, ezért intézményen belül nem kezdeményezhetünk ellenük fegyelmi eljárást. A rendőrség azonban nyomoz az ügyben A diplomájukat ezek a hallgatók akkor kaphatják meg, ha bemutatják az igazi nyelvvizsga-bizonyítványukat.

Hamar le lehet bukni
Több hamis nyelvvizsgára bukkantak az idén a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Két kreált dokumentumot januárban, hármat pedig most szűrtek ki a szakemberek. Mindegyik csaló hallgató levelező tagozatos. A hamis papírok származási helye egyelőre ismeretlen, de a diákok feltehetően több tízezer forintért
vásárolták őket.
A papírok készítőjének azonban a magyarral is akadt némi gondja, az egyik hallgató ugyanis egy bizonyítványba vésett helyesírási hibán bukott meg. Az idén 1078 végzős hallgató közül 150-en nem vehették át diplomájukat, mivel nem rendelkeztek nyelvvizsgával. A főiskolára nem a bizonyítvány másolatát, hanem az eredeti dokumentumot kérik be, így már a papír minősége is gyanússá válhat, de ezen kívül a nyelvvizsgákat három lépcsőben ellenőrzik. Így érdemesebb a hamis papírra fordított pénzt egy nyelvtanfolyamba fektetni.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű