A kortárs művészet is fogyasztható? - Rejtett gyűjtemények és műgyűjtők az Irokézben

Szombat esti verniszázs...

Szokatlan, legalábbis Szombathelyen ritkaságnak számít, ha sikeres üzletemberek, mint a papír-írószer kereskedőként indult Pados Gábor és Pajor Zsolt, a kultúra mecénásaivá válnak, és saját kortárs képzőművészeti gyűjteményt hoznak létre. A szombathelyi fiatalemberek két éve nyitották meg Budapesten az acb galériát. Emellett időszakosan kiállításokkal rukkolnak elő Szombathelyen is, a saját üzlethelyiségük fölötti padláson kialakított Thököly utcai Irokéz Galériában. Azt, hogy rajtuk kívül is vannak páran, főként fiatalok, akik a kortárs művészetért rajongva vásárolnak képeket, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Irokéz Galériában a közeljövőben, július 17-én Rejtett gyűjtemények címmel nyílik egy tárlat.

A hónap végéig látható kiállításon fiatal műgyűjtők kollekcióiból láthatunk egy válogatást, ahol Kondor Ottó, Szarka Gabriella, Széll Tamás és Váradi Gábor gyűjteményeiből szerepelnek képek. Olyan munkákat állítanak majd ki, amelyek az elmúlt évtizedben kerültek a magángyűjtőkhöz.

Számos kép az azóta ismertté vált alkotók fiatalkori, 10-15 évvel ezelőtti alkotása (Ádám Zoltán, Szarka Péter, Szili István), mások a közelmúlt termékei (Braun András, Farkas Gábor, Noel Willers, Kecskés Miklós). A magángyűjtemények bemutatásával - közölte a kiállítás szervezője, az acb galéria vezetője, dr. Szoboszlai János - az a céljuk, hogy bemutassák, a kortárs művészet nem közösségidegen, a művészek olyan kultúrát képviselnek, amelynek vannak fogyasztói.

A gyűjtőkről általánosságban elmondható, hogy kisebb kollekciók (általában 10-15 kép) birtokosai, akik jellemzően az alkotókkal egy korosztályba tartoznak, több esetben baráti szálakkal kötődnek hozzájuk, és azonos kulturális közeghez tartoznak. A gyűjtők egyébként - mesélte dr. Szoboszlai János - általában szívesen kölcsönzik képeiket. Unikum-jellegű a kiállítás abból a szempontból is, hogy e művek többsége még egyáltalán nem szerepelt nyilvános bemutatókon, vagy pedig 10-15 éve voltak utoljára láthatók. A tárlaton közel 30-40 alkotás szerepel majd.

Ősszel további műgyűjtőket és kollekciókat is bemutat majd az Irokéz Galéria: Spengler Katalin és Somlói Zsolt gyűjteményét, valamint a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet kollekcióját. "A sorozat célja az - közölték a szervezők - hogy további lendületet adjon a művészet minél szélesebb körben való megismertetésének, és hogy példákat mutasson be a képzőművészeti produktumok gyűjtőiről és azok gyűjteményének  koncepciójáról."

A  megnyitó programja
2004. július 17-én, szombat, 19. 30
Irokéz Galéria, Szombathely, Thököly u. 36., emelet.
Megnyitót mond: Barták Balázs
Majd a Bartók Fesztivál keretében Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Lakatos András (dob), Lakatos Krisztián (bőgő) és Dick de Graaf (Hollandia, szakszofon) koncertjére kerül sor. Műsoron:  Improvizációk Dick de Graaf, Dizzy Gillespie, Sting és Bartók Béla művei nyomán.

A kiállítás megtekinthető:
2004. július 17 - 30, hétköznapokon 14.00-18.00 között.

A kiállítások pontos idejéről és tartalmáról a www.irokezcollection.hu weboldal nyújt információt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra