Roma – nem roma vegyes polgárőr egyesület alakult Szombathelyen

Az együtt járőröző „fehér, magyar” rendőrök és roma polgárőrök jobban hatnának a romákra.

A Kálvária Polgárőr Egyesület névre hallgató szerveződés alakuló gyűlését és a kapcsolódó sajtótájékoztatót augusztus 16-án tartotta az Óperint utcai Roma Önkormányzati Irodában. A rendezvényen részt vett dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Nagy István százados, a megyei rendőrfőkapitányság képviseletében.

A polgármester százezer forintot ajánlott fel
Ipkovich György néhány mondatos felszólalásában az önkormányzat támogatásáról biztosította az alakuló szervezetet, egyszersmind hangsúlyozta a civil szervezetek támogatásának szükségességét, majd saját polgármesteri keretéből 100 ezer forintot ajánlott fel a Kálvária Polgárőr Egyesület számára. A Vas megyei Rendőrfőkapitányság szintén felajánlotta támogatását, mely anyagi juttatásokat a szűkös források miatt nem tartalmazhat, de magában foglalhatja a polgárőrök kiképzésében való részvételt, az információ átadást, a leendő polgárőrök számára kötelezően előírt vizsgára való felkészítés segítését és a szolgálatszervezést. A későbbiekben akár közös járőrözésekre is sor kerülhet. Nagy István, a rendőrfőkapitányság képviselője hozzátette, utóbbi a rendőrségnek is hasznára válna, hiszen az együtt járőröző „fehér, magyar” rendőrök és roma polgárőrök hatékonyabb kommunikációt tudnának kialakítani a roma lakossággal. A fogyatkozó rendőrállomány és a csökkenő rendőri jelenlét a város utcáin szintén szükségessé teheti civil szervezetek, így a polgárőrség bevonását a járőri és bűnmegelőzési munkába.

A célok
A Kálvária Polgárőr Egyesület a sajtótájékoztatóval egyidőben elfogadta az egyesület alapszabályát és megválasztották a vezetőséget. Célkitűzéseik közé tartozik a vagyonvédelem, mely Szombathely városának és polgárainak vagyontárgyaira egyaránt kiterjed, a bűnmegelőzés, a gyermek- és ifjúságvédelem, a drogprevenció, de a többi polgárőr egyesülettől eltérően a természet- és környezetvédelmet is kiemelt működési területként jelölték meg. Tevékenységük Szombathely egészére kiterjed, de kiemelt figyelmet kívánnak szentelni a Kálvária városrész közbiztonságának. Magyarországon 15 éve létezik polgárőrség, országszerte összesen 64 ezer taggal. Vas megyében 3500-an tevékenykednek önkéntes alapon, teljesen ingyen a közbiztonságért és a bűnmegelőzésért, így megyénkben a legnagyobb az egy főre jutó polgárőrök aránya. (Vas megyében 286 ezren élnek, így körülbelül 80 lakosra jut egy polgárőr.) A Kálvária Polgárőr Egyesület az első vegyes összetételű, roma és nem-roma önkéntesekből álló polgárőr szerveződés Vas megyében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű