Kisebb fegyverarzenált találtak egy csepregi lakásban

Valutaváltással naponta 100-200 ezret lehet keresni...

Augusztus 31-én sajtótájékoztatót tartottak a Vas megyei Rendőrfőkapitányságon. A téma két bűncselekmény volt, melyeket a Kőszegi Rendőrkapitányság derített fel, de szóba került az iskolakezdéssel kapcsolatos bűn- és balesetmegelőző tevékenység is.

Kisebb fegyverarzenált találtak egy csepregi lakásban.
A Kőszegi Rendőrkapitányság állampolgári bejelentés alapján indított bűntetőeljárást egy csepregi fiatalember ellen, aki a bejelentés szerint lőfegyvereket, nagy mennyiségű lőszert, kézigránátot és robbanószereket rejtegetett.
Az augusztus 17-én tartott házkutatáson részt vett a honvédség speciális tűzszerész szolgálata és a Vas megyei Rendőrfőkapitányság robbanószer kereső kutyája is. A házkutatás során több mint 1500 darab különféle, kispuskához, pisztolyhoz, géppisztolyhoz, gépkarabélyhoz való lőszert, több lőfegyvert, gyutacsokat és elöltöltős fegyverekhez való, úgynevezett fekete lőport foglaltak le. Kihallgatása során a gyanúsított elmondta, hogy tagja egy lövészklubnak, a lakásán talált fegyvereket és lőszereket pedig csak hobbiként gyűjtötte.
A nyomozás során nem merült annak a gyanúja, hogy a fegyvereket valamely korábbi bűncselekményhez használták volna, vagy a későbbiekben velük bűncselekményt terveztek volna elkövetni. A fiatalember ellen robbanóanyaggal, robbanószerekkel való visszaélés bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A lakásában talált tárgyak szakértői vizsgálata még folyamatban van.

Feketén váltottak
Két engedély nélküli valutaváltót fogtak el Bükfürdő területén. Az általuk elkövetett bűncselekmény a Btk. 298/D. paragrafusába ütköző, üzletszerűen folytatott jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység volt, mely 1997-től tartozik a büntetőjog hatálya alá. A két gyanúsított ellen korábban már több ízben megpróbált fellépni Bük önkormányzata és a lakosság. Letartóztatásukra augusztus 24-én került sor, mikor tevékenységük végzése során tetten érték őket. A büki illetőségű férfinél és feleségénél közel négymillió forintot, 2260 eurót és 15 amerikai dollárt találtak, melyet az intézkedő rendőrök lefoglaltak. Az előállított személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, ám a vallomást megtagadták. Tevékenységükkel, melyet már 1997 előtt is folytattak, a becslések szerint napi 100-200 ezer forint haszonra tettek szert. Büntetésük egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Az évtizedes hagyománynak megfelelően a megyei rendőrfőkapitányság idén is kiemelt figyelmet fordít az iskolakezdéssel kapcsolatos bűn- és balesetmegelőzésre. Az előkészítő munkálatok már a nyáron elkezdődtek. Ennek során felmérték a balesetveszélyes helyeket. Itt megelőzési céllal fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani, különösen a reggeli órákban és a tanítás befejezésének időszakában. Idén is lesznek prevenciós előadások az oktatási intézményekben. Az általános iskolákban csak felkérés esetén, a középiskolákban kötelező jelleggel. A megyei rendőrfőkapitányság a korábbi iskolakezdéssel kapcsolatos prevenciós tevékenységét rendkívül sikeresnek ítélte meg.

Vas megyében az országos átlagnál kevesebb gyermek szenved sérülést baleset során, haláleset pedig nem fordult elő az utóbbi néhány évben. 2003-ban 59 14 év alatti gyermek szenvedett többnyire könnyű sérülést, 2004-ben eddig 42 eset fordult elő. A kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények száma is viszonylag alacsony és az elmúlt néhány évben nem  növekedett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű