Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hazahozták Szombathelyre a szerencsétlenül járt hegymászó, Rábai Péter holttestét

Az egy éve eltűnt szombathelyi hegymászó fiatalember...

A szombathelyi Rábai Péter 2003. szeptember 18-án, egy csütörtöki napon egyedül vágott neki az Alpoknak, három 3000 méter feletti csúcsot szeretett volna meghódítani egy hétvége alatt. Pénteken szülei telefonjára küldött egy SMS-t, majd nyoma veszett.

Mivel Pétert a következő napokban nem sikerült felhívni, ezért szülei értesítették a hegyimentőket. Az osztrákok azonnal nagy erőkkel kezdték keresni a fiatalembert. A kutatást Péter határidőnaplójában talált túraterv alapján végezték és a Sauleck hegyen - az első csúcson - meg is találták a magyar hegymászó bejegyzését, a következő ponton, a Hochalmspitzén azonban már nem.

Ezért a két pont közötti területet vizsgálták át többször, nagy alapossággal. A kutatásban 150 ember vett részt, osztrák hegyimentők, helikopterek, gyakorlatozó katonák és magyar barátok. A keresést az időjárás nehezítette, mivel közben nagy mennyiségű hó esett. A keresést október elsején fejezték be, ekkor már nem volt esély arra, hogy Rábai Pétert életben találják.

Egy évvel később két osztrák turisztikai szakember indult a hegyre egy kijelölt útvonalon. Egyikőjük előre ment, de társa utána szólt, hogy nem jó a terep, inkább forduljanak vissza. Az elöl haladó férfi kicsit magasabbra mászott, úgy indult vissza. Ekkor talált rá Péter mumifikálódott holttestére. Azonnal értesítették a hegyimentőket és a csendőrséget, akik helikopterrel siettek a helyszínre. Az akkor még ismeretlen holttest ruházatában megtalálták annak útlevelét, így derült ki, hogy az egy éve eltűnt fiút találták meg.

A hegymászóért induló és a halálesetet vizsgáló csapatot Horst Wohlgemuth vezette, ő irányította a tavalyi kutatást is. A Himalája 6800 méteres csúcsát is megjáró férfi tájékoztatta a Nyugatot a tragikus eseményről.

- A jelek arra utalnak, hogy Rábai Péter már a zuhanáskor életét vesztette. A kabátja nem volt rajta, tehát jó idő lehetett. A zsákját néhány méterre találtuk meg a testtől, a táskája viszont közvetlenül mellette hevert. Ebben volt a mobiltelefonja is, így ha túléli az esést és nem veszti el az eszméletét, tudott volna segítséget kérni.

A tavalyi kutatás eredménytelenségében közrejátszhatott az is, hogy a fiatalember olyan ruhát és kiegészítőket viselt, ami beleolvadt abba a környezetbe, ahova zuhant, semmilyen rikító szín nem volt a felszerelésében. Ezért nem láthatták helikopterről sem. Pétert koncentráltan a Sauleck - Hochalmspitze közötti kijelölt út környékén kerestük, hiszen a túraterve
alapján a Hochalmspitzére tartott, de mint kiderült, letért a biztonságos útról. Talán rövidíteni akart.

Az időközben leesett hó nyárra elolvadt, és meleg volt azon a részen, ahova Péter esett, ezért okozott gondot a test azonosítása.

A fiatalember emlékére szülei már korábban emléktáblát készíttettek, amit a Saulecken helyeztek volna el a közeljövőben. Most azonban már pontosan ismert, hol vesztette életét a 28 éves hegymászó, így a táblát ott állítják fel.

Tavaly három hónap alatt három magyar hegymászó vesztette életét az Alpokban, közülük ketten szombathelyiek.

A szombathelyi hegymászó életének utolsó bejegyzése a Sauleck csúcsán található könyvbe:

"Tök jó az idő, csak baromi hosszú a feljövetel. Ez az első 3000-es csúcs, amit megmásztam, ráadásul szélben.

Rábai Péter
Szombathely"

A hegymászó holttestének elszállítását megörökítő képeket Horst Wohlgemuth készítette (Blikk archívum).

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Könnyű

Tovább az oldalra