Hazahozták Szombathelyre a szerencsétlenül járt hegymászó, Rábai Péter holttestét

Az egy éve eltűnt szombathelyi hegymászó fiatalember...

A szombathelyi Rábai Péter 2003. szeptember 18-án, egy csütörtöki napon egyedül vágott neki az Alpoknak, három 3000 méter feletti csúcsot szeretett volna meghódítani egy hétvége alatt. Pénteken szülei telefonjára küldött egy SMS-t, majd nyoma veszett.

Mivel Pétert a következő napokban nem sikerült felhívni, ezért szülei értesítették a hegyimentőket. Az osztrákok azonnal nagy erőkkel kezdték keresni a fiatalembert. A kutatást Péter határidőnaplójában talált túraterv alapján végezték és a Sauleck hegyen - az első csúcson - meg is találták a magyar hegymászó bejegyzését, a következő ponton, a Hochalmspitzén azonban már nem.

Ezért a két pont közötti területet vizsgálták át többször, nagy alapossággal. A kutatásban 150 ember vett részt, osztrák hegyimentők, helikopterek, gyakorlatozó katonák és magyar barátok. A keresést az időjárás nehezítette, mivel közben nagy mennyiségű hó esett. A keresést október elsején fejezték be, ekkor már nem volt esély arra, hogy Rábai Pétert életben találják.

Egy évvel később két osztrák turisztikai szakember indult a hegyre egy kijelölt útvonalon. Egyikőjük előre ment, de társa utána szólt, hogy nem jó a terep, inkább forduljanak vissza. Az elöl haladó férfi kicsit magasabbra mászott, úgy indult vissza. Ekkor talált rá Péter mumifikálódott holttestére. Azonnal értesítették a hegyimentőket és a csendőrséget, akik helikopterrel siettek a helyszínre. Az akkor még ismeretlen holttest ruházatában megtalálták annak útlevelét, így derült ki, hogy az egy éve eltűnt fiút találták meg.

A hegymászóért induló és a halálesetet vizsgáló csapatot Horst Wohlgemuth vezette, ő irányította a tavalyi kutatást is. A Himalája 6800 méteres csúcsát is megjáró férfi tájékoztatta a Nyugatot a tragikus eseményről.

- A jelek arra utalnak, hogy Rábai Péter már a zuhanáskor életét vesztette. A kabátja nem volt rajta, tehát jó idő lehetett. A zsákját néhány méterre találtuk meg a testtől, a táskája viszont közvetlenül mellette hevert. Ebben volt a mobiltelefonja is, így ha túléli az esést és nem veszti el az eszméletét, tudott volna segítséget kérni.

A tavalyi kutatás eredménytelenségében közrejátszhatott az is, hogy a fiatalember olyan ruhát és kiegészítőket viselt, ami beleolvadt abba a környezetbe, ahova zuhant, semmilyen rikító szín nem volt a felszerelésében. Ezért nem láthatták helikopterről sem. Pétert koncentráltan a Sauleck - Hochalmspitze közötti kijelölt út környékén kerestük, hiszen a túraterve
alapján a Hochalmspitzére tartott, de mint kiderült, letért a biztonságos útról. Talán rövidíteni akart.

Az időközben leesett hó nyárra elolvadt, és meleg volt azon a részen, ahova Péter esett, ezért okozott gondot a test azonosítása.

A fiatalember emlékére szülei már korábban emléktáblát készíttettek, amit a Saulecken helyeztek volna el a közeljövőben. Most azonban már pontosan ismert, hol vesztette életét a 28 éves hegymászó, így a táblát ott állítják fel.

Tavaly három hónap alatt három magyar hegymászó vesztette életét az Alpokban, közülük ketten szombathelyiek.

A szombathelyi hegymászó életének utolsó bejegyzése a Sauleck csúcsán található könyvbe:

"Tök jó az idő, csak baromi hosszú a feljövetel. Ez az első 3000-es csúcs, amit megmásztam, ráadásul szélben.

Rábai Péter
Szombathely"

A hegymászó holttestének elszállítását megörökítő képeket Horst Wohlgemuth készítette (Blikk archívum).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű