Felszámolták a balatoni autótolvaj-bandát

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szerveinek összehangolt információgyűjtő munkájának eredményeként sikerült felszámolni azt a zömében közép-magyarországi személyekből álló csoportot, amely az adatok szerint az elmúlt két évben összesen mintegy 100 millió forint értékben tulajdonított el Balaton-parti településekről személygépkocsikat. Az ügyben indított nyomozás december elején fejeződött be.

Az adatok szerint a lopások fő kivitelezőjének számító enyingi férfi, L. Gy. és társai 2002 őszétől 2004 januárjáig, elfogásukig közel 20 nagyértékű – főleg külföldi tulajdonú – személygépkocsit tulajdonítottak el Balaton környéki településekről, valamint Zalakarosról. Elsősorban a német márkákat preferálták. Általában kesztyűben dolgoztak, abból is a fehér cérnakesztyű volt jellemző. Az autókat legtöbbször a házak, nyaralók mellől vitték el, mégpedig lehetőség szerint a saját kulcsukkal. Ahhoz, hogy ezt megszerezzék, attól sem riadtak vissza, hogy előzőleg behatoljanak a lakásokba, ellopják a slusszkulcsot, illetve ha már egyszer bementek, a tulajdonos más értékeit is magukkal vitték (készpénz, ékszerek, stb.). Az autókhoz L. Gy. mindig lopott magyar rendszámokat is, majd  a már így átrendszámozott kocsikat az általa, illetve bűntársai által Siófokon, Székesfehérváron, Dombóváron bérelt garázsokban rejtette el értékesítésig.

A lopott autók közül többet igénybe vettek a szintén az ezen a területen elkövetett boltbetöréseknél is, amelyek során ugyancsak jelentős, 10 millió forintos nagyságrendű kárt okoztak. Elsősorban a kisgépszaküzleteket keresték fel. A vizsgálat adatai szerint 2003. december 15-én például az is előfordult, hogy a karácsonyi időszakot kihasználva lakásbetörésekre érkeztek Keszthelyre egy Audival, ami defektet kapott és sokáig tartott a javítása. Ezért Balatongyörökön, amikor betörtek egy házhoz, nemcsak a család értékeit, hanem a ház előtt parkoló Skoda Fabia indítókulcsait, majd az autót is magukhoz vették.

A betörésekhez igénybe vett autókat később felgyújtották, szétdaraboltatták, ezzel akarták megnehezíteni azonosításukat. Mobiltelefonjaikat is rendszeresen, akár hetente váltogatták, sok esetben úgy, hogy a készüléket egyszerűen „eldobták”. Később csak L. Gy. esetében kb. 30 telefonszámot azonosítottak be a vizsgálat során.

Közben a zalai rendőrök gőzerővel nyomoztak, s a beszerzett információk alapján előbb 2003-ban sikerült egy vecsési telephelyet (innen több lopott autó, illetve alkatrész is előkerült) és orgazdát leleplezni, később Pécsen, Veszprémben is megtaláltak lopott autókat, legutóbb 2004 őszén pedig Székesfehérváron, az ottani rendőrök által egy parkolóban korábban lefoglalt autót sikerült beazonosítani (6 autó meglett az eljárás során). Szintén feltárásra került egy siófoki garázs is, ahol a boltbetörésekről származó többmilliós értéket tároltak. Közben 2004. január 21-én pedig L. Gy.-t is elfogták egy zalaegerszegi benzinkútnál, aki épp előtte a TV toronynál egy sikeres adás-vételt bonyolított le közvetítője útján. Egy előző nap Balatonfüredről ellopott 6.2 milliós Audit adott el egy másik férfinek 450.000 forintért, amit csak speciális módon lehetett beindítani, mivel kulcsokat ez alkalommal nem sikerült szerezni a járgányhoz. Elfogásakor lefoglaltak több betörésekhez és gépkocsilopáshoz használt szerszámot, eszközt, illetve a fehér textilkesztyűket. Nem sokkal később a TV toronynál történt üzletben részt vevő további személyeket is előállították, valamint a kocsit elhagyottan Iborfia mellett szintén lefoglalták.

Jelenleg összesen 8 gyanúsítottja van az ügynek, köztük L. Gy., aki az adatok szerint a lopásokat elkövette, a többiek között vannak, akik némelyik lopásnál működtek közre (sofőrként, figyelőként), illetve vannak, akik orgazdaként a Dunántúl különböző pontjain garázsok bérlésében, a lopott kocsik tárolásában segédkeztek, vagy adás-vétel kapcsán kerültek képbe. Van közöttük autókereskedéssel foglalkozó személy, illetve karosszéria-lakatos is, aki a szétbontás mellett az elektronika terén is képzett, előfordult, hogy a helyszínről felhívták szakmai tanácsért, ha egy autó nem indult.

Az enyingi L. Gy. egyébként a bűncselekmények elkövetéséhez képest nem sokkal korábban (2002 nyarán) szabadult börtönbüntetéséből Ausztriában, amit gépkocsilopásokért és lakásbetörésekért kapott. Magyarországon is több alkalommal volt már büntetve, jelenleg is több megyében folyik ellene különböző büntetőeljárás.

A főkapitányság vizsgálati osztályán december elején fejeződött be az ügyben a nyomozás; a 8 gyanúsított lopás bűntett, illetve orgazdaság bűntett, valamint egyéb bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldték meg az iratokat a Keszthelyi Városi Ügyészségnek.

Képek:
Néhány Vecsésen lefoglalt tárgy: (1. kép), egy 12 millió forint értékű, Keszthelyről ellopott BMW X5 terepjáró (jellemző, hogy a rendszáma egy ugyancsak Keszthelyről ellopott Daewoo Leganzáé volt), egy már félig szétszedett Audi (2. kép), valamint rengeteg bontott alkatrész (3. kép). A Zalakarosról ellopott, s Székesfehérváron, egy parkolóban lefoglalt 6.2 millió forint értékű 3-as BMW (4., 5. kép). Attól sem riadtak vissza, hogy az ablakot benyomva, szúnyoghálót kivágva, vagy egyszerűen csak a hőség miatt nyitva hagyott erkélyajtón át beosonva behatoljanak a házba, s eltulajdonítsák a kocsi kulcsait, míg a tulajdonos nincs odahaza, vagy alszik (6., 7., 8. kép)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű