Cunami - Egy tragédia képekben és adatokban

"Wow, micsoda hullámok!" - hallatszik angolul az egyik amatőr videón, nevetéssel és tapsolással kísérve.
Új dátum vésődik be az agyakba 2001. szeptember 11. mellé: 2004. december 26. A karácsonyi ünnep alatt sokan inkább elkapcsoltak a pusztító, 9-es fokozatú földrengésről és annak következtében kialakult még pusztítóbb szökőárról tudósító hírekről.

Hétezerből 150 ezer
Az első - hivatalos forrásból származó - információk hétezer halálos áldozatról beszéltek a dél-ázsiai térségben. Kegyetlen, szinte felfoghatatlan szám, de még meg sem tudtuk emészteni, amikor a halottakról szóló adatok valami pokoli ámokfutásba kezdtek. A számok híradásról híradásra változtak, az emberek többsége talán akkor figyelt fel igazán a tragédiára, amikor az áldozatok száma meghaladta a tízezret. Amikor az épen maradt mentőalakulatok rendezték soraikat és elindultak a helikopteres felderítők, már nem volt kétséges, a pusztítás minden képzeletet felülmúlt. Elsodort települések, tucatjával fekvő holttestek mindenhol, ahová a gyilkos szökőár, a rettegett cunami elért. Az Indiai óceán partjain 12 országban már 150 ezer (!) halálos áldozatról beszélnek. (Vas megyére kivetítve: 100 emberből csak 44 élte volna túl a tragédiát)

Ahol Európa üdült
Sajnálatos, de igaz: a világ figyelme többek között azért szegeződött fokozottan a tragédia sújtotta térségre, mivel népszerű üdülőhelyek semmisültek meg, ahol a szökőár idején több tízezer külföldi tartózkodott. Közülük több mint ezren nem élték túl az irdatlan víztömeg pusztítását.
Megdöbbentő, hogy egy nappal a pusztító csapás után már arról hallhattunk: nincs magyar áldozata a cunaminak. Arra kíváncsiak lennénk, hogy abban a káoszban ezt hogy sikerült ilyen hamar kideríteni, mindenesetre most, egy héttel a szökőár után 20 magyar turistát keresnek Thaiföldön, Phuketen. Családtagjaik abban bíznak, hogy talán valamelyik elsősegélyhelyen fekszenek, és nem tudnak hírt adni magukról, de a remény napról napra csökken.

Holttestek a fák tetején
A cunami úgy csapott le, hogy a későbbi áldozatok többsége az utolsó pillanatig semmit nem sejtett a veszélyből. Az amatőr videókon jól látszik, ahogy a ragyogó napsütésben egy "magasnak tűnő" hullámfal érkezik, ami nem csak pajkosan kicsap a partra, hanem megállíthatatlanul továbbszáguld a szárazföldön, elsodorva mindent és mindenkit, aki az útjába kerül.

Márpedig a parton és a szállodák tengerparti kertjében nagyon sokan tartózkodtak. A halottak későbbi azonosítását megnehezítette, hogy a turisták zöme fürdőruhában volt és sokakat több kilométerre sodort az ár. A vízoszlop magasságát jól szemlélteti, hogy a fák tetejét is át kellett vizsgálni fennakadt holttestek után. A helyiek közül leginkább a szegények estek áldozatul a csapásnak. Halászok, földművesek, gyerekek. Több mint egymillióan maradtak fedél és megélhetés nélkül, őket az éhhalál is fenyegeti, nem beszélve a várható járvány áldozatairól. A nyílt tengeren lebegő halász-, kiránduló- és búvárhajókon tartózkodók többsége csak akkor szerzett tudomást a pusztításról, amikor kikötöttek a parton. A nyílt vízen a száguldó víztömeg alig érezhető, a gyilkos hullámok a sekély részeken keletkeznek.

Kozmetikázott képek
A televíziós híradókban egy hete vezető hír a Dél-Ázsiát és Kelet-Afrikát sújtó tragédia, ezért a nézők azt gondolhatják, kellően képben vannak az eseményeket illetően. A bemutatott képsorok borzasztóak, pedig alaposan kozmetikázottak, hogy fogyaszthatóak maradjanak. Az amatőr videók bejátszása alatt többnyire a műsorvezető kommentjeit hallhatjuk, pedig talán beszédesebb lenne, ha az eredeti hangokat hallanánk, bármennyire "amatőr" is a felvétel.
Az emberek izgatott morajlása, ahogy a távolból közelítő hullámot szemlélik, a pánik hangjai, amikor már biztossá válik, hogy a víz nem áll meg a parton, és a víz betörésével egyre halkuló, elhaló sikolyok mindennél többet elmondanak.

Nem láthatjuk a helyi és külföldi túlélők elkeseredett küzdelmét, amivel eltűnt családtagjaikat, barátaikat keresik. Aki a menhelyek falán kifüggesztett listán megtalálja szerettei nevét, boldog lehet, hozzátartozója valószínűleg él, kezelés alatt van. De vannak más listák. Fényképekkel, halott, azonosításra váró emberekről, akiket talán már tömegsírba temettek, mire ismerőseik rábukkannak. Sokan talán rá sem ismernek a szeretett feleségre, gyerekre, férjre a kitűzött képen, mivel a víz és a meleg együtt hamar eltorzítja a holttesteket. A Vöröskereszt internetes lapot indított az eltűntek regisztrálására, keresésére. A neten több hasonló kezdeményezésre bukkantunk. (Pl.: BBC) Missing persons

Miért nincs figyelmezető rendszer?
Az áldozatok hozzátartozóinak már nem vigasz, de a mostani tragédiának sok tanulsága van. Az egyik legfontosabb, hogy akár tízezrek életét menthette volna meg az a rendszer, amely követné az Indiai-óceánon az árhullámok mozgását, mérni tudná azok sebességét, tömegét.
Ám a rendszer nem létezik, mivel kialakítása rendkívül költséges. A kérdés az, 150 ezer ember élete, milliók nyomora vajon nem érne meg ennyit? A tragédia után görög kutatók arra figyelmeztettek, Rhodosz szigetét is érheti hasonló szökőár, ezért az előjelző rendszer kiépítése létfontosságú lenne.

A kapzsiság is oka?
Karácsony napján a 9-es erősségű földrengés után a szökőár perceken belül elérte Indonéziát, de Thaiföldet már egy órával később, Indiát és Sri Lankát két és fél órával később, Malajziát és a Maldív szigeteket pedig még ezek után.
Ez pedig nagy idő, lett volna lehetőség cselekedni, de mire az illetékesek kapcsoltak, már késő volt. Ráadásul a szökőár pusztítása nem csupán a természet számlájára írandó. Az elpusztított korallzátonyok, a kiirtott part menti mangroveerdők már nem tudják csökkenteni a hullámok erejét.
Ezek elpusztítására pedig azért volt szükség, hogy új területeket nyerjenek szállodák, lakóépületek számára. Megdöbbentő, hogy a hullámok több ezer kilométerrel a földrengéstől is pusztítottak, Szomáliában legkevesebb százan haltak meg és 50 ezren váltak földönfutóvá.

Kultúrkincsek, melyeket elvesztettünk
Az emberiség világörökségéhez sorolt, páratlan kultúrkincsek is megrongálódtak a pusztító erejű délkelet-ázsiai szökőárban - jelentette be az UNESCO. Megsérült többek között Srí Lankán Galli óvárosa és erődítménye, Indiában a konaraki Naptemplom és Mahábalipuram emlékművei sínylették meg leginkább a természeti csapást - írja a National Geographic.
- Az óriáshullámok dühe a természetvédelmi területeket sem kímélte. Áldozatul estek egyebek mellett a szumátrai partvidék trópusi erdei és az Ujing Kulon nemzeti park Indonéziában.

Indiában őshonos törzsek kerültek veszélybe, mivel a félnomád életmódot folytató emberek otthonául szolgáló szigeten is szörnyű pusztítást végzett a szökőár.

Ami még fenyeget

A földönfutóvá vált emberek életét gyilkos robbanószerkezetek keserítik meg Sri Lankán. A víz ugyanis kimosta a telepített taposóaknákat, és elsodorta azokat. A házaik maradványához visszatérő helybélieket így robbanásveszély is fenyegeti. Madras közelében egy atomerőmű egy része is víz alá került, 30 dolgozója meghalt. A tájékoztatás szerint nem érte sugárterhelés a környéket, az atomerőművet leállították. A kutak vize ihatatlan, megfertőzték őket a víz által elsodort bomló tetemek és a rengeteg hulladék. A térségben vérhas-, tífusz- és kolerajárvány fenyeget, ami akár újabb százezrek életét követelheti. A mentést és a járványok megfékezését nehezíti, hogy a térségben napok óta esik az eső.

Segítségre várnak!
A katasztrófa által sújtott országok egyedül nem képesek megbírkózni a kármentesítéssel és a járványok megakadályozásával, de szerencsére máris érezhető az összefogás, folyamatosan érkeznek a segélyek az érintett országokba.
Magyarország orvoscsoporttal, anyagi és eszközadományokkal segít a bajbajutottakon.. Összeállításunk végén közöljük azokat a bankszámlaszámokat, ahová bárki eljuttathatja a bajbajutottaknak szánt adományát.
Kérjük olvasóinkat, gondolják végig, van-e olyan dolog, aminek a megvásárlásáról le tudnak mondani ebben a hónapban, hogy annak az árát felajánlják orvosságra, árván maradt gyermekek megsegítésére? Egy zenei CD megvásárlása nem létszükséglet, az árából viszont jópár ember kaphat oltást és tiszta vizet(!), ezzel együtt lehetőséget az életbenmaradásra. Kérjük, gondoljanak arra is, hogy a járványok nem ismerik az országhatár fogalmát! A karitatív szervezetek leginkább pénzadományokat várnak, hiszen a helyszínen lényegesen olcsóbban hozzájuthatnak a szükséges dolgokhoz, mintha itthonról szállítanák őket.

Torokszorító, hogy a sok hozzátartozójukat elvesztő beszlaniak is nagy összegű adománnyal kívánják támogatni a rászorulókat. "Soha nem felejtjük, hogy a szeptemberi túszdráma után az egész világ a segítségünkre sietett" -mondta az orosz város egyik magasrangú vezetője.

Mit mondanak a műszerek?
A Föld hatalmas pofont kapott karácsonykor. Fizikailag és lelkileg egyaránt. A tudósok most azt vizsgálják, mennyivel csúsztak szét a szigetek, és valóban kibillent-e a Föld tengelye. A nyugat.hu lekérte a 2004. december 20-31. között a dél-magyarországi Mórágyon regisztrált szeizmogramokat. A galériában megtekinthető képek magukért beszélnek, a műszer csaknem kiakadt december 26-án...

Akik poénkodtak…
Természetesen ezúttal sem múlhatott el tragédia anélkül, hogy néhányan poént ne űztek volna belőle. Egy internetes lap például Sri Lankát állítja pellengérre. Azt állítja, hogy a cunamit egy vízbe ugró idióta miniszter okozta, és felhívást is közzé tett a cunami által megrongált miniszteri Mercedesek pótlására.
Ezt a humorosnak szánt szöveg még megfejeli azzal is, hogy olcsón lehet most halat kapni, amióta az ültetvényeken is azok vergődnek.

A legnagyobb magyar hírügynökség sem úszta meg egy furcsa szájízt előidéző mondat nélkül. Január elsején az egyik hírükben akadt fent rajta néhány ember szeme: "Indiában, ahol 11 ezer halálos áldozatot szedett a természet kegyetlen tréfája..."
Az egyik szombathelyi szupermarket elektronikai részlegében a rádió éppen a cunami újabb áldozatairól szóló hírekről számol be, mire az egyik nő odafordul férjéhez és magától értetődő módon, bölcsességének teljes tudatában megszólal: "Úgy kellett nekik. Attól hogy gazdagok, még tudhatnának úszni!"
Most nem beszélünk részletesen a születésüktől fogva az óceán mellett élő halászok, gyerekeik, feleségeik haláláról, mivel a hölgy minden bizonnyal azokra a turistákra gondolt, akik kisebb vagyont költöttek arra, hogy ott, abban a földi paradicsomban nyaralhassanak. Ők ugyanannyira felelősek a halálukért, mint azok, akikre rászakad egy épület teteje.

Csak a nyomort növeli…
A hipermarketek polcain a vásárlók sok, a katasztrófa által sújtott térségből származó élelmiszert találhatnak. Hal-, zöldség-, gyümölcskonzervek, fűszerek ízesítették eddig itthoni konyhánkat, megélhetést nyújtva az előállításukkal foglalkozó embereknek, cégeknek. Az már kérdéses, mi lesz velük a jövőben. Az óceán partján épült feldolgozók, raktárak, kikötők egy része megsemmisült, a part közelében tartózkodó hajók úgyszintén. A fertőzésveszély miatt valószínűleg nagy területeket kell kivonni a termelés alól, ami tovább növeli a helyiek nyomorát.

A nyugat.hu rengeteg felvételt gyűjtött össze a természeti csapásról és annak hatásáról
Figyelem! A képek között akadnak olyanok, amelyek leplezetlenül mutatják be a tragédiát. Megtekintésüket - különös tekintettel a holttesteket bemutató képekre - kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. A felvételek bemutatásával a valóságot szeretnénk egy kicsit közelebb hozni olvasóinkhoz, szeretnénk, hogy ne csak a finomított beszámolókat lássák, hanem szembesüljenek a kegyetlen valósággal, még ha az sokkoló is. A TV Híradót vacsora közben, a kényelmes karosszékből is meg lehet nézni. Ugyanezt nem javasoljuk képgalériánk böngészéséhez.

Tánczos Mihály

 

A támogatásra szánt összeget az alábbi számlaszámokra lehet befizetni:
10300002- 20329725-72273285 - Magyar Vöröskereszt
11705008-20123725 (közlemény: szökőár) - UNICEF
ŰŰ12011148-00124534-00100008 -Magyar Katolikus Karitász
11705008-20464565 - Ökumenikus Szeretetszolgálat
11736082-20054403 ŰŰ - Baptista Szeretetszolgálat
ŰŰ10918001-00000020-26770013 - Sri Lanka újjáépítésére

www.fogadjorokbe.hu - A gyerekek megsegítésére magyar gyermekotthon létesülhet Sri Lankán!
A befizetett összeg után a legtöbb esetben adókedvezmény vehető igénybe. Kérjük, befizetés előtt tájékozódjon a feltételekről!

VIDEO-GALÉRIA
A cunami pusztítása (PDF)
Brit turista felvétele egy helyiségben
Indonéz felvétel a házak tetejéig érő vízről, pánikról
Hajókat sodor az óceán Kenya partjainál
Menekülés a hullámok elől Thaiföldön
Elsöprő áradat Palong beachen
Vannak, akik nevetnek a hullámokon...
A cunami áldozatai
Megdöbbentő videó Phuketből. Csak hanggal! Megjegyzés: a két elsodort férfi életét vesztette az árban.
Légifelvétel a pusztításról
Cunami érkezik a szállodába Sri Lankán
Emberek küzdenek az árral Sri Lankán
A cunami pusztítása Sri Lankán (PDF)
Még gyanútlan áldozatok Thaiföldön
A Storegga cunami kialakulása 8000 éve (illusztráció)
A 2004-es ázsiai cunami kialakulása (illusztráció, nyomd a next gombot!)
Cunami TV-összeállítás
TV-összeállítás 2.
A cunami kialakulása (illusztráció)

FOTÓ-GALÉRIA
Thaiföld a katasztrófa előtt
A katasztrófa pillanatai
A katasztrófa után: romok és pánik, halottak és tanácstalanság
Áldozatok (SOKKOLÓ KÉPEK!)
Néhány keresett személy a több ezerből
Légi- és műholdas felvételek a katasztrófa előtt és után
Magyarországon rögzített szeizmogramok, 2004.12.20-31.
Illusztráció a cunamihoz

Kép- és video-összeállításunkat a világháló oldalairól, fájlmegosztó-hálózatokból ollóztuk össze olvasóinknak. Sok felvétel eredete ismeretlen.

Az általunk ismert források:
georisk.hu
digitalglobe.com
ogrish.org
nbc.com
Reuters
Associated Press
J. Mallen
Hellmut Issels
thaisouth.com

Halottak száma országonként (2005. január 1.)
Indonézia: 94,081
Sri Lanka: 29,957
India: 12,709
Thaiföld: 5,046
Szomália: 142
Burma: 53
Maldiv-szigetek: 74
Malajzia: 67
Tanzánia: 10
Seychelles-szigetek: 1
Banglades: 2
Kenya: 1

Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván. Az egyik keresési listában magyar névre is bukkantunk, Németh Lászlóra.

A thaisouth.com weboldalon a szerkesztők saját tapasztalat alapján adnak áttekintést a veszteségekről. A lap készítője szerint az emberek azzal tudnak igazán tenni Thaiföldért, ha továbbra is odautaznak, ezzel támogatva az ország gazdaságát. A megsemmisült üdülőhelyeken kívül számos más, gyönyörű, ám kevésbé felkapott hely várja a turistákat.

Linkek:
Eltűntek keresése, friss hírek Phuketről:
http://www.phuketcity.com

Eltűntek keresése, információk:
http://tsunamihelp.blogspot.com/
http://theanellgroup.com/tsunami/

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű