Baleset után csokiáradat a 86-oson

Több mint húsz tonna Milka csokoládé ömlött az árokba a körmendi egyenesben, miután egy horvát kamion az árokba csapódott.

Nézd meg galériánkat!

Kamion az árokban. Nem szokatlan látvány ez egy fotóriporternek, azonban ami az oldalán fekvő hűtőkocsi alól kilátszott, az már nem hétköznapi, megszámlálhatatlan táblás csoki. A csúnyán összetörött kabin láttán szinte hihetetlen, a sofőr karcolás nélkül kiszállt a baleset után.

„Ő az!” – mutat rá az egyik tűzoltó egy fiatalemberre, aki a műszaki mentésben résztvevők körül sürgölődik és kézzel-lábbal magyarázva segíti az előkészületeket. A nyelv sajnos komoly akadályt jelent. A rendőrségi tolmács már elment, a horvát sofőr nem beszél magyarul és angolul, a magyarok pedig nem tudnak horvátul. Amikor a helyszínre ér a sofőr angolul beszélő testvére, akkor kiderül, ezzel sem mennek túl sokra, de így legalább már néhány szóval többet értenek egymás beszédéből.

– Ausztriából tartottam Boszniába. Egy Volvo kamion előzött egy autót, áttért az én sávomba. Lehajtottam az útpadkára hogy elkerüljem a balesetet, de az megsüllyedt és már nem tudtam visszatérni az útra –mesélte a Nyugat.hu-nak a 21 éves Tomislav Culjak, aki a családi vállalkozás kamionját vezette. Megjegyezte még: az előzött autó és a kamion megállás nélkül továbbhajtott.

A horvát sofőr mindenesetre jól döntött,  amikor a frontális ütközés helyett inkább az árkot választotta. Júniusban néhány kilométerrel arrébb, Nádasd közelében szlovák és litván kamion ütközött frontálisan egy enyhe ívű kanyarban. Ott a litván sofőr azonnal meghalt.

Nézd meg galériánkat!

A mostani baleset helyszíne, az ún. körmendi egyenes szinte száguldásra csábítja az autósokat. (A közel négykilométeres nyílegyenes szakasz szükség esetén repülőgép-leszállópályaként is használható.) A horvát kamionos nagy szerencséje volt, hogy járműve még az árok tetején az oldalára dőlt, a puha talaj pedig fékezte a monstrum becsapódását. Ennek ellenére az egész vontatmány átlendült a kabin felett. A rakomány – 215 ezer tábla Milka Ice csokoládé - szanaszét repült.

A monstrum kiemeléséhez a lenti Le-Ko speciális műszaki mentők erőgépeit hívták segítségül, amelyek este tíz óra után értek a helyszínre. Ezzel egyidőben a rendőrök lezárták az Ausztriát Szlovéniával összekötő 86-os út érintett szakaszát. A személyautók ugyan tudtak Rádóckölked felé kerülni, a kamionoknak azonban nem volt más lehetőségük, várniuk kellett. A háromórás kényszerpihenő alatt mindkét irányban több kilométeres sor alakult ki.

A pórul járt kamiont több daru segítségével emelték vissza az útra, a hűtőautóban csupán néhány mázsa csokoládé maradt. A Mercedes kamiont megemelve kezdték vontatni a pótkocsija nélkül, de néhányszáz méter után összeroppant.

A forgalom újraindítása sem ment zökkenők nélkül. Először a Szombathely felé tartó kamionokat engedték el, mivel a sor elérte Körmendet, de alig néhány monstrum dübörgött el, amikor megszakadt a folyamatosság, és semmi nem érkezett. A rendőrök már rutinból tudták: elaludt a sofőr. Hiába hajtottak az úton álló, kivilágított kamion mellé szirénázó rendőrautóval, hiába használtak fény- és hangkürtöt, a kamionost mindez nem zavarta, húzta a lóbőrt, amíg a rendőrök dörömbölése fel nem riasztotta. Miután mindkét oldalról kiürült az út, a tűzoltók és a rendőrök is elmentek, így csak néhány autó világította meg a 21,5 tonnányi, árokban pihenő rakományt. A Le-Ko tíz munkása egész éjszaka hordta az árokból az épen maradt dobozokat. A mínusz 6 fokos hidegben begyújtott milkás dobozok mellett melegedtek, és reggelre már a csokoládé szó említése is heves reakciókat váltott ki belőlük. Egyikőjük meglepő kéréssel állt elénk, Boci csokit kért. Amikor csupán a hecc kedvéért vittünk neki a közeli benzinkútról, boldogan elmajszolta, lába alatt több tonna csokoládéval…

Nézd meg galériánkat!

Az épen maradt dobozokat egy kamionra pakolták raklapokra tornyozva. A végén már csak nagy edényekbe szedték a csokit és felömlesztették a járműre. A baleset másnapján, dél után a helyszínre értek a közútkezelő munkatársai, hogy helyreállítsák a kidöntött táblákat és a padka sérüléseit. A munkások meglepődve látták, hogy 18 órával a baleset után még mindig több tonna csoki hever az árokban. A két autóval kiérkező közutasok ezt követően nem ültek vissza autóikba, és nem hajtottak vissza Szombathelyre, hanem főnökükkel történt egyeztetés után maguk is lemásztak az árokba csokit pakolni. A friss lendülettel dolgozó emberek visszahozták a 14 órája csokit pakoló munkások életkedvét is, így 16 órára sikerült végezniük. A sofőr testvére, a rakodásban aktívan részt vevő Ivana Culjak lapunkon keresztül is megköszöni a nekik nyújtott segítséget, amit segítőiknek sok csokoládéval is kézzelfoghatóvá tettek.

Az eredetileg Boszniába indult csokit visszaszállították Ausztriába, ahol megsemmisítés vár 21 tonna édességre. 

Utóirat gyanánt: a cikk szerzője aznap este Körmend felé tartva fényekre lett figyelmes a körmendi egyenesben. A baleset helyszínén emberek bolyongtak az árokban, zseblámpával maradék csokoládé után kutatva

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű