A kormánytól és az Európai Uniótól is pénzt kér a szombathelyi önkormányzat

15 milliárd forintról és eurómilliókról van szó.

Májusban ismét tárgyal a szombathelyi közgyűlés arról a kérelemről, amivel 15 milliárd forint 15 milliárd forint állami támogatást kér az államtól a szombathelyi önkormányzat 2022. April 25. 07:11 támogatást szeretnének elnyerni az államtól út- és hídfelújításra.

A tervről már írtunk 15 milliárd forint állami támogatást kér az államtól a szombathelyi önkormányzat 2022. April 25. 07:11 . A közgyűlési anyag szerint a nehéz gazdasági helyzet miatt az önkormányzat a szükségesnél jóval kevesebbet tud utakra és hidakra költeni, miközben az utak és a hidak olyan rossz állapotba kerülnek, amiket kisebb javítgatásokkal, kátyúzással nem lehet orvosolni.

A kérelemben hivatkoznak arra, hogy Zalaegerszegen 2024-ig 15 milliárd forint kormányzati támogatással közel száz helyszínen lesznek majd infrastrukturális beruházások állami pénzből, Székesfehérvár pedig csak az idei évben nyolcmilliárd forint összegű kormányzati támogatást kapott útfelújításra.

Utakat akarnak felújítani a pénzből
Bonyhádi Zoltán

A csütörtöki közgyűlésen komoly vitát hozott az ügy. Nemény András polgármester utalt rá, hogy az aznap reggeli kormányinfón Kormányinfó: további nyugdíjemelésről döntött a kormány 2022. April 28. 09:48 Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megemlítette, hogy Szombathely támogatást akar kérni, és azt mondta, hogy a megvizsgálják majd az ügyet. A polgármester szerint, ha a terv híre eljutott a miniszterhez, akkor foglalkoznak is majd vele.

A Fidesz-frakció több tagja is azt hangsúlyozta, hogy a támogatások elnyerésének nem egy ilyen kérelem a módja, hanem lobbizni kell érte. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) többször is felszólította Nemény András polgármestert, hogy lobbizzon a város érdekében.

Illés Károly, a Fidesz-frakcióvezetője szerint az előterjesztés a bizonyíték rá, hogy a polgármester nem végzi el a munkáját, és a közgyűlésre akarja hárítani a felelősséget.

Horváth Gábor (Fidesz) viszont jónak tartotta az elképzelést, de azt kérte, hogy pontosan dolgozzák ki, indoklással együtt, melyik utcákat akarják felújítani a támogatásból. Azt is javasolta, hogy - Nemény Andrásnak Frans Timmermanssal, az Európai Bizotság első alelnökével folytatott megbeszélésére A szombathelyi helyijárat fejlesztéséről, orvosi ösztöndíjprogramról is tárgyalt Nemény András Brüsszelben 2019. September 06. 16:46 hivatkozva -, hogy hasonlóképpen forduljanak az Európai Unióhoz közvetlen támogatást kérve Szombathelynek.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely-frakció vezetője viszont kijelentette, nem ez az első eset, hogy a fideszes képviselők a város érdekei helyett pártjuk érdekeit támogatják. Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy városi képviselő felszólal az ellen, hogy támogatást próbáljanak szerezni a városnak.

Némi vita után a közgyűlés elfogadta a javaslatokat azzal, hogy dolgozzák ki a részleteket, írjanak levelet az Európai Uniónak is közvetlen uniós támogatásért, és hogy a végleges döntést majd májusban hozzák meg. A Fidesz-frakció tartózkodott, Nemény András pedig megígérte, mindent megtesz, hogy a kérelmek sikerrel járjanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet