A szombathelyi helyijárat fejlesztéséről, orvosi ösztöndíjprogramról is tárgyalt Nemény András Brüsszelben

Az EU biztosai nyitottak arra, hogy a kormány kihagyásával, közvetlenül támogassák Szombathely terveit – mondta az Éljen Szombathely választási szövetség polgármester-jelöltje.

Két napot töltött Nemény András és több ellenzéki polgármester és polgármester-jelölt Brüsszelben a közelmúltban – jelentette be a polgármester-jelölt pénteki sajtótájékoztatóján.

Nemény már korábban is célzott rá, hogy lehetőség van olyan uniós támogatások megszerzésére, amelyek nem mennek át a magyar kormány rendszerén, a támogatási szerződést közvetlenül az adott város és az EU köti meg. Mint mondta, politikustársaival erről a lehetőségről tárgyaltak most az Európai Bizottság székhelyén.

Nemény András Brüsszelben tárgyalt
Megbeszélés Brüsszelben

A sajtótájékoztatón Nemény hangsúlyozta, a magyar kormány 2023-ig minden olyan uniós forrást lekötött már, ami rajta keresztül érkezik az országba. Hozzátette, az uniós vezetők is látják, hogy az uniós támogatások nagy részét arra használja a kormány, hogy saját oligarchiáját gazdagítsa, az uniós vezetők ezért is voltak fogadókészek a kezdeményezésre.

A magyar delegáció négy uniós biztossal (a biztosok gyakorlatilag az EU miniszterei) tárgyaltak. Vytenis Andriukaitissal, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosával például egy szombathelyi orvosi-ösztöndíjprogram lehetőségeit nézték át. Ez a program segítené a fiatal orvosok letelepedését, és ezzel áttételekesen a várólisták megszüntetését is.

Nemény András Brüsszelben tárgyalt
Karmenu Vellával, az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosával a helyi tömegközlekedés fejlesztéséről tárgyaltak

Szó esett egy nővérszálló kialakításáról is, ami szintén az egészségügyben tapasztalt szakemberhiányt orvosolná.

Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunió ügyében illetékes biztosával, a bizottság alelnökével egy kazáncsere-programról tárgyaltak, ennek környezetvédelmi vonatkozásai is vannak. Karmenu Vellával, az Európai Bizottság környezetpolitikáért felelős biztosával a helyi tömegközlekedés korszerűsítéséről, környezetkímélő járművek szolgálatba állításáról, új bicikliutak építéséről, napelempark létesítéséről egyeztettek.

A megbeszéléseken részt vett Frans Timmermans, az Európai Bizotság első alelnöke is. A tárgyalásokon szó került egy bérlakásprogram is. Nemény hangsúlyozta, hogy ma egy bérlakásra mintegy százan pályáznak, egy uniós támogatás nagyot lendítene a probléma megoldásán.

Nemény András Brüsszelben tárgyalt
Frans Timmermans, az EB alelnöke és Nemény András

Nemény kifejtette, hogy a biztosok fogadókészek voltak, érdemi tárgyalások történtek, az Európai Unió egyik alapelve, hogy a döntéseket helyben hozzák, ott, ahol a problémák jelentkeznek. Ezért is, és az uniós támogatások eddigi felhasználása körüli anomáliák miatt a biztosok komoly partnerségi ajánlatot tettek.

A polgármester-jelölt kifejtette, hogy a közvetlenül Brüsszelből érkező támogatásoknál előnyben lesznek azok a városok, ahol kész tervek és elkészített pályázatok lesznek a pályázati lehetőségek megjelenésekor, ennek érdekében szakembergárdát állítanak fel a pályázatok előkészítésére.

Kérdésünkre Nemény elmondta, jelenleg zajlik a következő pénzügyi ciklus tervezése, a közvetlen támogatásokhoz szükséges keretet az uniós költségvetésen belüli átcsoportosításokkal teremti majd elő a Bizottság. Hozzátette, csak Szombathelyt tekintve is több tízmilliárd forintnyi támogatásról van szó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019