Élő lelkek az Irokéz-padláson

Élő és holt lelkek a média világából, képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból, radikálisan átdolgozva, Szűcs Attila festőművész vásznain.

Az 1967-ben született Szűcs Attila generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejez ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneumban (Graz, Ausztria), és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában. Két év utáni első nagy tárlatát az acb Galéria mutatta be 2005 áprilisában.

Gyermek nélküli, kihalt játszótereken
A tárlaton látható közel negyven vászna az elmúlt évek munkái, témájukat egytől-egyig a média világából, képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból merítik. A radikálisan átdolgozott képeken napozók, akik a napsugarak helyett UV-sugárzás alatt fekszenek, környezet nélküli ház és egy tábla, őzbak az úttesten, a közlekedő, száguldó autók fényében, gyermek nélküli, kihalt játszóterek tűnnek fel. Szereplői között a 20. század történelmének alakjai és meghatározó figurái, mint az egyenáramról alkotott elgondolásairól elhíresült tudós, Nikola Tesla, vagy a némafilmek burleszksztárja, Buster Keaton is felismerhetőek. Szűcs Attila élő lelkei a Thököly utca 36-os számú házának padlásán június 24-ig, hétköznapokon 14.00-18.00 között láthatóak.

A szezon az Irokézben július 16-án a Bartók Fesztivál keretében fiatal képzőművészek kiállításával folytatódik. A kortárs zenei programsorozat ideje alatt a helyszínen Dresch-koncert és multimédiás performance is vár. Augusztusra pedig gyermekprogramokat, gyerekrajz-pályázatot és kiállítást is terveznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra