Stressznevelde – mennyit bír a sztár, ha pótpapa?

Növényi legrosszabb pillanatában nyakat tört volna, Tünci nénit vakolat övezi. Öt „sztár” vállalta, hogy a TV2-n...
Simán kilóg aktív szókincsünkből
Még a dörgő hangú, műanyagsziklába applikált tenyérjósgép és a Chiemsee-melegítők hőskorában történt, hogy egy vasvári búcsún félrevitt a puska csöve, és rambókártya helyett a „vásott kölyök” feliratú kitűzőt vágták hozzám, mer ottan törött a hurkának a pálcája.
Én már akkor nem voltam rá büszke, persze a kereskedelmi televíziózás a maga gőgös benyomulásával mégis mindent eredményesen reinkarnált, ami minimum hülyén hangzik, vagy csak simán kilóg aktív szókincsünkből (e tekintetben elsőként a magyar szappanoperák törtek utat életidegen párbeszédeikkel).

Érdeklődésem egészen a könyvespolcok legporosabbjáig tuszkolt: a Magyar Értelmező Kéziszótár 1982-es kiadásában már bőven ott virít a vásott kölyök szókapcsolat.

Verekedni akaró piszkos tizenkettő
Ez a tény egy olyan korban, amikor tizenkilenc éves pornószínésznők „szopnék” feliratú pólókban szeletelnek az Andrássy úton hangládáktól roskadozó kamionok tetején (fuj, rohadt fiatalok), és az egy agyköbcentire jutó idétlenség feltornászására egyenesen kreatív csapatokat alakítanak a profitorientált televíziók, elég rossz fényt vet az ötletgazdára. De legalább a logo jól sikerült, noha akármelyik mezei dizájner körberöhögne egy olyan vizsgára beugrató kérdést, hogy a V és K betűket miképpen lehet egységbe forrasztani.

Adott tehát egy pofátlan, futkározó, nagyhangú, verekedni akaró piszkos tizenkettő, akiket öt ismert pofa terelget egy nagyon természetesre kitalált, valójában kamerák szegélyezte műtáborban. Az idegekkel játszó ex-herkás Csernus doktor, a pingpongasztalnyi árnyékot vető Növényi Norbert, a törődömséget mutatni akaró, de valójában beleszarós Harsányi Levente, az idei Ladánybene27 táborban is felbukkanó faarcú Torres Dániel, és a két szemöldökhosszal nyerő Kiszel Tünde.

Aki egyébként a legtöbb borsot töri felügyelőtársai orra alá azzal, hogy nem tud kemény lenni a kölykökkel, igazi kiskapuként működik, nála lehet kibújni a terhek alól, és ez jól megrongálja a mondvacsinált tekintélyt.

  Most nem ő az ügyeletes szoptató
„Jóságos tyúkanyó vagy. Legyél rút kiskacsa” — mondja a Ganxsta Zolival való haversággal egy időben büszkén feszítő Levi, csakhogy mindenki Tünci nénijének tudatába nem hatoltak be úgy e szavak, hogy aztán megértéssé fajuljanak. Váljék szerencséjére, hisz törékeny virágszál, senki nem bocsátaná meg neki, ha egy-két krokodilkönnytől elfolyna a nyolcvanas évek legfertelmesebb külsérelmi nyomait idéző sminkanyag, amit a gyerekek maguk közt csak vakolatnak hívnak.

Pótanyájukat, ha épp nincs rá szükségük, ahol tudják, hülyére veszik: „gégemetszésem volt… a lábamon” — magyarázza egyikük, miért nem volt hajlandó részt venni a mediterrán megasztár vezényelte reggeli capoiera edzésen.

Közben szúrósszemű pszichomókusunk lábállapotok felől érdeklődik, zoknimosásra küldi a fiúkat, akik eztán a kifacsart barna löttyöt hálából a nyakába töltik. Amaz nem tolerálja ezt túlzottan.
Fura helyzet lehet, hogy most nem ő az ügyeletes szopató. Növényit közben nem nagyon látni, pedig orvos láthatná, miután egy interjúban simán lenyilatkozza, hogy egyik lelki hullámvölgyében eltörte volna bárkinek a nyakát, aki útjába kerül, legyen az felnőtt vagy gyerek. Szeretnivaló ember.

A minden lében kanál kisemberek később megmutatják, hogy tudnak ők magukba is zuhanni, amikor kedvenc nevelőjük, a jamaikafan megasztár elhagyja a tábort. Ő, Torres még maga mögött elhullajtja a visszatérés esélyét, hogy meglegyen a kontinuitás, s jöhessenek a következő részek ajánló képkockái.

Mégis, jobb ma tizenkét vásott kölyök, mint holnap akár egyetlen tagmondat vévéanikó webnaplójából.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű