A Krav Maga - 'Törekszünk az utcai jelenetek modellezésére'

".. nem arról szól, hogy Te legyél a legkeményebb, arra tanít, hogy hogyan juss haza, bármilyen nehéz helyzetbe is kerülj"

A Krav Maga héber kifejezés, közelharcot jelent. Egy praktikus önvédelmi és taktikai rendszer, amely foglalkozik az erőszakos események megelőzésével vagy a már kialakult helyzet kezelésével.

A Krav Magát tanuló olyan témakörökben szerez jártasságot, mint az önvédelem, harci készségek, mások védelme és mindezt különleges és hatásos módszerekkel. Létrehozója Imi Lichtenfeld, akinek segítségére volt utódja Eyal Yanilov és az IKMF többi vezető oktatója. A rendszer maga 40-50 éves, de még most is fejlődik, ahogy a kor, esetleg a fegyverek is fejlődnek. Megtörténhet, hogy bizonyos technika kikerült az anyagból, vagy esetleg más szintre kerül.

A mi szövetségünk (IKMF) szerződésben van az izraeli fegyveres erőkkel. Ez a harcmodor az alapkiképzés része. Ha ott pl. egy katona "gubancba" kerül, utána kielemzik, mi történhetett: a Krav Maga technika volt-e hibás, a katona felkészültsége, vagy éppen a tanítási metodika nem volt megfelelő.

Amennyiben a technika nem adott megfelelő választ a szituációra, úgy akár ki is kerülhet az anyagból. Érthetően ezért minden technikát stressz alatt tesztelnek. Több ága van a Krav Maga rendszernek: katonai, személyvédelmi, civil, rendőri stb. Eltérő elvárások miatt minden csoportban másféleképpen fejeznek be egy technikát. Más a célja egy terroristát ártalmatlanná tevő kommandósnak, és más egy megtámadott nőnek.

Az én nézetem szerint vannak egyrészt a tradicionális harcművészetek, ahol a küzdőtechnikák mellett hangsúlyos szerepet kap a stílus szellemiségének, a származási hely kultúrájának az átvétele is. A következő csoportot a küzdősportok alkotják; ringben, tatamin bíró vagy - döntő fölényben -, a versenyző dönt saját "sorsáról".

Ugyanakkor vannak átfedések. Nálunk az önvédelem a fontos: valós helyzetekre, az életben előadódó szituációk kezelésére készítjük fel az embereket. Ebben benne van a fizikai technikák mellett a mentális felkészítés, a kommunikáció oktatása és a különböző szituációk pszichológiai kezelése is.

Nálunk nem ritka, hogy 2-3 ellenfeles "játékok" is vannak. Ezt lehet színezni - egyiknél kés, a másiknál bot. Törekszünk az utcai jelenetek modellezésére. Ezen túlmenően egy technikát ugyanúgy kell tudni állva, földön fekve, térden állva, vagy éppen ülve is végrehajtani. Kész állásban, normál állásban és félkész állásban egyaránt le kell tudni reagálni a támadásokat.

Az általunk oktatott küzdőstílus elegye az önvédelmi képzésnek, a sportnak, a szituációs játéknak - amennyiben próbáljuk előidézni azt a stresszhelyzetet, amibe valaki akkor kerül, ha pl. több támadóval kerül szembe, akik lökdösik, sértegetik stb. A technikák a való életben születtek, és teljesen leredukálódtak a hatékonyság maximális szem előtt tartásával. Az izraeli önvédelmi rendszer egyébként tavaly már bekerült a hazai köztársasági őrezred képzési programjába is.

  • Kipróbált, harci körülmények között tesztelt, könnyen elsajátítható, modern képzési rendszer
  • A Krav Maga technikái és taktikái hatásosak szélsőségesen durva és erőszakos körülmények között is.
  • Az emberi test természetes védelmi reakcióit és mozgását valamint az önvédelem és a közelharc logikusan felépített taktikáit használja alapul;
  • Kortól, testalkattól és nemtől függetlenül tanulható, hölgyeknek különösen ajánlott! Segít a veszélyes helyzetek felismerésében és a helyes reakció kialakításában
  • Magyarországi vezető oktatónk Anatoli Kvores, aki korábban az Izraeli Hadseregben oktatott önvédelmet, ő Európában az egyik legmagasabb szintű Krav Maga instruktor
  • A technikák viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatóak és magas szintre fejleszthetők; már néhány foglalkozás eredményeként közelharcban tapasztalatlan nők, férfiak, fiatal és idősebb emberek is, fizikai adottságaiktól függetlenül, jól tudják használni a tanult technikákat;

Bemutató edzés: 2005. október 29. 10.00, Galaxy Fitness Club (9700 Szombathely, Szűrcsapó u. 23. Domus I. em.) További információ Dancs István Rolandtól kérhető a dancsir_KUKAC_krav-maga_PONT_hu címen, a 06-70-310-1000-es számon, vagy a honlapon: www.krav-maga.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű