Halloween versikék, magyarul? Már nálunk,Vasban is hódít?

Nálunk eddig ilyentájban csak Halottak napja volt, csendes megemlékezéssel. De mi is az a Halloween?

Vépen nem a szülők bíztatták a gyerekeket, ők maguk találták ki, hogy átvegyék az amerikai hagyományt, ami - valljuk be őszintén - egy gyerek szemével roppant érdekes és izgalmas. A néprajzkutatóknak most kell hegyezniük a tollukat és a fülüket, Vépen ugyanis - magyar gyökerek nélkül - még a "Trick or treat!" felkiáltással és a hozzá kapcsolódó angol nyelvű versikével járják a házakat a gyerkőcök, és gyűjtik az édességet, süteményt és helyenként pénzt is kapnak. Hamarosan biztosan megszületnek a húsvéti locsolóversekhez hasonlatos tréfás halloween versikék, magyarul.
Az biztos, hogy a környéken ennyi gyerek ritkán jött spontán össze közös szórakozásra, mint mostanában, esténként Vépen. Jelmezeket készítettek, töklámpást faragtak, kifestették egymást - ilyen összefogásra még húsvétkor sem nagyon volt példa. Az, hogy ez mennyire köszönhető az újdonság varázsának, hamarosan kiderül. Sokan fanyalognak, hogy ez egy újabb amerikai hóbort, hasonlóan a Valentin-naphoz, de különbséget bőven találunk. Míg a Valentin-Bálint-naphoz (tréfásan Válint) kapcsolódó "hagyomány" a párok pénzköltésére ösztönöz, addig Vépen nem jött be az üzletközpontok halloweenhez fűzött terve. A gyerekek nem az egyszerűbb utat, a vásárlást választották, hanem - nagyon okosan - maguk készítették el a jelmezeiket, és mindezt közösen csinálták, azaz társasági életet éltek, amire napjainkban egyre kevesebb példa akad. Megérdemlik hát a cukorkát a kosarukba, és illik megijedni, ha valakire ráhuhognak a sötét utcán. A gyerekek által maguknak "megcsinált ünnep" nem ütközik a magyar hagyományokkal, mivel kérdésünkre a gyerekek magától értetődő módon azt válaszolták, hogy természetesen halottak napján elmennek hozzátartozóik sírjához gyertyát gyújtani, megemlékezni.

A Smile nyelviskola tagjai ezévben is kísértettek
Szombathelyen sem volt hiány szellemekben és tökfejekben, mivel a Smile nyelviskola tagjai idén is kísértettek a megyeszékhelyen. Az ő felszerelésük már nagyrészt boltból származott, de a csapat így is lelkesen huhogott az utcákon. A járókelők egy része még nem tudott mit kezdeni velük, de sokaknak tetszett a menet. A Smile-nak egyébként a logója egy mosolygó tök, így érthető, hogy közel áll hozzájuk ez az ünnep.

All Hallows Evening - azaz torzult formában: halloween jelentése: mindenszentek estéje.
A név már a katolikus hagyományokat idézi, de az ünnepnek mélyebb gyökerei vannak.
Krisztus előtt az 5. században Írországban november elsejével kezdődött a tél, a halál évszaka, a Samhain. (Tavaszról és őszről akkoriban még nem beszéltek, mindössze két évszak volt.) Ez volt egyben a kelta újév is, amikor megemlékeztek az ősökről , a halottakról. A néphiedelem szerint ezen a napon a halottak lelke visszatért, hogy új testet keressenek maguknak, amiben tovább élhetnek.Az élők ezt elkerülendő, az előző nap végén minden tüzet kioltottak otthonaikban, hogy a hideg lakások is távol tartsák a lelkeket, démonokat. Az emberek ijesztő maszkokban vonultak az utcára, egyrészt hogy elvegyék a szellemek kedvét a ronda testbe költözéstől, másrészt megtévesztésül az ártó lényeknek. A lidércek elrettentésére szolgáltak a tökökre festett, vagy azokból kifaragott rémisztő arcok is. Egy másik magyarázat szerint a tüzek kioltása arra szolgált, hogy egy közös szent máglyáról lehessen meggyújtani újra azt, a harmadik magyarázat a tüzeket összefüggésbe hozza az emberáldozatokkal, a negyedik magyarázat szerint... De inkább hagyjuk. Magyarázat ugyanis még bőven akad. Halloween gyökere tehát kelta eredetű, majd a keltákat leigázó rómaiak is átvették, akiktől a germánok és a többi nép is megismerte. A szokást ír bevándorlók terjesztették el Amerikában az 1800-as évek közepén. A sütemények, édességek kéregetése már keresztény hagyomány. Ahol a halloweenezők kaptak léleksüteményt, ott imádkoztak a háziak halottainak lelkéért.

A hazánkban is megünnepelt mindenszentek napja a katolikus vallásban a szentek dicsőségét hirdeti. Az elnevezés a XVI. század óta ismert.

Lámpás Jack töke és répája
Lámpás Jack legendája az ír mondavilágból származik, mely szerint egy részeges, ám ugyanakkor csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni. Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát és rávette, fáramászásban mérkőzzön meg vele. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a lejutásban. A monda végkifejlete azt sugallja, hogy nagyon kevés humorérzék szorulhatott a patás famászó bajnokba, hiszen Jacket halála után nem eresztette be a jól megérdemelt pokolba, ráadásul a menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életű lélek előtt, hiszen álmodni sem merhet bebocsátásról az, aki az ördög cimborája. Az örök száműzetésre ítélt Jack egy fáklyát vihetett csak magával - amelyet, a fény hatékony megőrzése miatt egy kifaragott marharépában helyezett el -, és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. Az általunk ismert töklámpás már Amerikában alakult ki, azon egyszerű oknál fogva, hogy tökből több volt, mint marharépából.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű