ENSZ-megfigyelők előtt gyakorlatoztak a hazai katasztrófaelhárítók

A rendkívül látványos, olajozottan pörgő bemutató a külföldi szakembereknek...

Nézd meg galériánkat!

A forgatókönyv szerint egy sűrűn lakott településen, hajnalban történt a tragédia. Az épületek többsége romosodott, és a korai időpont miatt sokan rekedtek a romok között. A lakosság ellátását szolgáló közművek és intézmények, a távközlő hálózat, valamint az úthálózat tönkrement, és a segélycsapatoknak az elhelyezésről és az ellátásról is maguknak kellett gondoskodniuk. A segítségkérés alapján városi kutató- és műszaki mentő, személykereső kutyás, valamint különleges felkészültségű - légi, alpintechnikai és búvár -, és elsősegélynyújtó csapatok érkeztek a helyszínre. Egy különleges szagminta segítségével a holttestek keresésére kiképzett kutyák is bizonyíthatták tudásukat.

A 16 csapatból álló mentőegység kedden hajnalban indult Budapestről a képzeletbeli államba, és egy VÁM-vizsgálatot is szimulálva délutánra értek a katasztrófa sújtotta övezetbe, ahol egészen csütörtökön délutánig zajlott a mentés. A résztvevők saját sátraikban laktak, és maguk gondoskodtak az ellátásról is. A gyakorlat keretében az éjszakai mentést is bemutatták a megfigyelőknek.

Nézd meg galériánkat!

– A gyakorlat szerint Emirániában vagyunk, egy képzeletbeli államban, amit 6,7 erősségű földrengés sújtott. A helyi hatóságok nemzetközi segítséget kértek, a mentésben hazánk is részt vesz a kormány döntése értelmében. A lenti laktanya a jelenlegi állapotában, illetve a bontási munkálatok figyelembevételével ideális terep egy földrengés imitálásához – tudtuk meg dr. Muhorai Árpád dandártábornoktól, az Országos Katasztrófavédelem főigazgató-helyettesétől.

– A mentőcsapatok szakmaspecifikusan vesznek részt az objektumban rekedtek mentésében. Látható többek között a légi és vegyi felderítés, a tűzoltók bevonása, a kutyás mentés, az emberkeresés és kimentés. Ha kell, födémet törünk át, ha kell, daruval emeljük le a tárgyakat. Ezzel a munkával egyben egy minősítésnek is eleget tettünk, a gyakorlatot az ENSZ illetékes képviselői is megszemlélték. Egyik mentőcsapatunk nehéz, a másik kettő csapatunk közepes kategóriában eredményes értékelést ért el, így olyan csapatok állnak rendelkezésünkre, amelyek hazánkban és nemzetközi szinten is felkészültek, képesek együttműködésben dolgozni, és nem katasztrófa-turistaként vonulnak ki. Úgy gondolom, példaértékű a karitatív szervezetben dolgozó, kutatással, mentéssel foglalkozó kollégák tevékenysége.

Az INSARAG – azaz Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport - minősítésének elnyerése komoly lehetőségeket jelent Magyarországnak a későbbiekben.

Nézd meg galériánkat!

Mint minden nagyszabású gyakorlaton, így ezen is történt néhány előre nem tervezett esemény, kisebb sérülések, húzódások, sebek ugyanúgy, mintha élesben menne a mentés. A résztvevők azonban nem jöttek zavarba, a sérült azonnal ment a jól felszerelt műtőkonténerbe, ahol a szakemberek pillanatok alatt lekezelték a sérülést, és ha kellett, összevarrták a sebet.

A katasztrófaelhárítók igénybe vették néhány Lentiben tanuló középiskolás segítségét, akik megdöbbentően élethű sebesüléseket kaptak a testük különböző részére. Az őket felfedező szakembereknek valóban el kellett dönteniük, a sérülés súlyosságának figyelembevételével hogyan mentsék ki a sérülteket a romok közül? Volt, akit egyszerűen letámogattak a lépcsőn, de a súlyosan sebesült embereket légi úton, csörlővel, hevederekkel mentették. Ha valamit rosszul csinálnak, akkor annak tragikus következménye lehetett volna, hiszen gyakorlat ide vagy oda, valóban hús-vér emberek feküdtek a hordágyakban és egyéb mentő alkalmatosságokban.

A gyakorlat arra is jó lehetőséget biztosított, hogy a különböző csoportok ötleteket kapjanak egymás felszereléséből, technikájából. A hazai pályán játszó LEKO Kft. szovjet KRAZ típusú, nem éppen fiatal monstruma osztatlan elismerést váltott ki a szakemberekből. A faajtós, deffektbiztos és egyéb kuriózumokban bővelkedő jármű korábban harckocsikat vontatott, most viszont felborult kamionoknál és súlyos tárgyak mozgatásánál veszik hasznát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű