Eddig: 1 639 863 / 3 000 000 Ft, 75 támogató. Még8nap.
Légy része az igazságnak!

Súlyos félreértések a szombathelyi vasúti balesettel kapcsolatban

Rengetegen keresték meg szerkesztőségünket, hogy elmondják, nem működött az átkelőben a...

Nem tisztünk védeni a MÁV-ot – lásd: Mit mutatott a sorompó? és a Szemtanú miatt fizet a MÁV? című írásainkat - de ez esetben feltehetőleg a ronccsal több mint 300 métert csúszó mozdony tévesztette meg a „szemtanúkat”.

A tragédia idejében arra járók ugyanis azt láthatták, hogy a Külső-Rumi út város felől nézve második vasúti kereszteződésében mentők, tűzoltók, rendőrök tucatjai csoportosulnak egy mozdony körül, amely alól egy autó roncsa lóg ki.
Ebből vonták le sokan azt a téves következtetést, hogy ott, abban az átkelőben történt a baleset. Valójában azonban a Szent István király utcában nyársalta fel a mozdony a személyautót és onnan tolta át a Külső-Rumi úti átkelő közelébe. Az ütközés helyszínén és a 300 méteres út alatt a Seatról szinte semmilyen törmelék nem hullott le, így a kereszteződésben sem maradtak roncsdarabok.

A baleset körüli zűrzavart csak fokozta a másnap a megyei napilapban vastag betűkkel megjelenő főcím: „Ütközés a körgyűrűnél”. Ezt a fals helyszínt több rádió is beolvasta.

A nyugat.hu nem sokkal az ütközés után már ott volt a helyszínen. A Szent István király utcai átkelőben – tehát ahol az ütközés történt - a fénysorompó működött, a Külső-Rumi úti átkelőben viszont nem.
Ahogy olvasóink is jelezték, valamint a MÁV, illetve a rendőrség felé is bejelentették, már reggel óta sötéten állt a jelzőkészülék.  Azonban a Szombathelyen terjedő szóbeszéd szerint – amiben téves átkelőt neveznek meg – a működésképtelen fénysorompó okolható a balesetért.

Ez azonban akkor is erősen téves következtetés lenne, ha valóban a Szent István király utcai fénysorompó hibásodott volna meg. Abban az esetben ugyanis, ha a fénysorompó nem működik, a sofőrnek kötelessége meggyőződni a biztonságos áthaladás feltételeiről. (Ez arra az esetre is igaz, ha a fénysorompó fehéren villog, hiszen paradox módon az sem szabad áthaladást jelez, hanem csak azt, hogy a készülék működik. Ez azonban feltételezhetné azt, hogy ha megfelelően működik, akkor jelezné a vonatot, de a szabály szerint nem ezt jelenti a fehér villogó fény.)

Az általunk ismert beszámoló alapján a kék Seat lassítás nélkül hajtott a sínekre, így nagy valószínűség szerint a személyautó sofőrjének hibája, figyelmetlensége okozta a balesetet. Egyik olvasónk a „száguldó mozdonyt” tette felelőssé, de ebben az esetben teljesen mindegy, hogy egy 50-nel haladó mozdony elé hajt valaki, vagy egy 90-nel robogó monstrum elé.

A vizsgálat eredményéről a későbbiekben beszámolunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű

Tovább az oldalra