Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ahogyan elveszítette a Fidesz 2019-ben Szombathelyt

Elég csak végignézni a közgyűlési határozatokat.

Viharos éve volt Szombathelynek 2019, amely év városunkban a Fidesz megrogyásával kezdődött, folytatódott országos visszhangot kiváltó trónfosztásával, ez ellenzék hatalomátvételével, egy felfokozott választási kampánnyal, majd végkifejletként választási győzelmével, minek következtében ma már az idén januárban még elnyomott és kisemmizett „baloldal” irányítja a várost hivatalosan is.

Érdekes dolog ezt a folyamatot szikár közgyűlési határozatokban végignézni, amely egyszerű vagy bővített mondatok mögött ott van maga a történelem, érzelmekkel, könnyekkel és indulatokkal. Mondhatni, ezek a határozatok a történelem kivonatai, s már most is csupán olyan dokumentumok, amelyek sorsokat hordoznak, de ezekre már most is alig emlékszik valaki is. Viszont nem árt rögzíteni az utókor számára.

Januárban történt meg az első repedés a Fidesz monolit hatalmán, amikor a szombathelyi közgyűlés elfogadta azt a határozatot „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 , miszerint a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetői nem alkalmazhatják az úgynevezett rabszolgatörvényt. S amikor ez sikerült, már nem volt megállás, ezt követte a történelminek is mondható februári közgyűlés Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 ahol megtörtént a trónfosztás.

Mintha béke
Nemény András/Facebook

Még Puskás Tivadar ült a polgármesteri pulpituson, de innentől, ha lehet ezt így mondani, olyan bábja lett az ellenzéknek, mint előtte Hende Csabáé volt. Visszahelyezték alpolgármesteri jogaiba Molnár Miklóst, módosították az SZMSZ-t, átláthatóvá tették a közbeszerzéseket, az önkormányzati dolgozóknak megtiltották a kampányolást, szabaddá tették az információ-áramlást, s nem utolsó sorban leváltották a Médiacentrum igazgatóját Halmágyi Miklósra, a Vas Népe volt főszerkesztőjére cserélte a városi tévé igazgatóját a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 20:03 .

A március ehhez képest csendes volt. Lett költségvetése a városnak Van költségvetés, működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen 2019. March 27. 08:33 , a Fidesz propagandalapját eltiltották a Szombathely név használatától Tényleg elveszik a Szombathely név használatának jogát a fideszes propagandalaptól 2019. April 24. 17:39 , s mindezt élénk szivárványkoalíciózás és bevándorláspárti kisebbségezés közepette. Ekkor a Fidesz már – bár nem értette meg, hogyan történhetett vele mindez a gyalázat -, de teljesen tehetetlen volt, és csak abban bízhatott, hogy az alkalmi koalíció felbomlik, nem bomlott, s hogy netán októberben győz, nem győzött.

Áprilistól, nézegetve a határozatokat, mintha egy konszolidált város működése látszana, csupán – a jegyzőkönyvekből nem kitetszőn – az ellenzék irányított, a Fidesz pedig – bájos képzavarral –szívta a fogát. Szeptemberben pedig Puskás Tivadar egy bájos, vetített képes előadással foglalta össze városlását, de arra már nemigen volt kíváncsi senki sem. Így jött el október 13-a az ismert végkifejlettel Nemény András nyert Szombathelyen, Czeglédy Csaba is képviselő lesz 2019. October 13. 20:47 , s nem kevés tanulsággal, elsősorban a Fidesz számára.

Ha ezeket a dokumentumokat végignyálazza az ember, mintha nem is lett volna földindulás-szerű év a városban, pedig az volt, s befejezésül, ha valaki kíváncsi még arra is, a közgyűléseken szó szerint mi történt – még a mikrofonon kívül is – keresse fel a www.m.szombathely.hu honlapot, annak az E-közgyűlés rovatát, benne a közgyűlési jegyzőkönyveket, és máris előtte áll majd a múlt, mint jelen, még Puskás Tivadar arcvizét is érezhetni belőlük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra