Repüljenek velünk: az új sportcsarnok madártávlatból

Lakótelepek, a tönkrement Kertész TSZ, és a jobb sorsra érdemes huszárlaktanya. Szálljanak fel hát a....

Nézd meg képeinket!Amikor a tudatos fotós kényelmesen kiballag a sportcsarnokhoz, hogy előre megörökítse azt a beharangozóhoz, nincs felkészülve arra, hogy komoly nehézségekbe ütközik. Például olyanba, hogy a városban felépült, tekintélyes méretű sportcsarnokot négyemeletes házak határolják. Így aztán nem lehet megfelelő távolságra kerülni a csarnoktól ahhoz, hogy beleférjen az egész jószág, és hogy ne egy hal szemén keresztül látott torzót kapjunk eredményül.

Kézenfekvőnek látszik, hogy felmenjünk a négyemeletes tetejére
A közös képviselő – bajsza alatt huncut mosollyal – örömmel odaadja a tetőfeljáró kulcsát. Az csak a szomszéd lépcsőházban derül ki, hogy a kaján nevetés a fotós mackós testalkatának szólt, ugyanis a tetőre egy 60x60 centiméteres kürtőn lehet kijutni. Ebben benne vannak a kiálló létrafokok is. Mivel szeretnénk magunkat és a tűzoltóságot megkímélni egy Micimackó beszorulásához hasonló esettől, ezért inkább megfutamodunk a feladat elől. Ez éppen kapóra jön, hogy egy érkező nénitől hasznos történelmi adatokhoz jussunk.

Nézd meg képeinket!– Hogyne férne ki, aranyos, próbálja csak meg. A múltkor a mesterlövészek is kifértek, pedig azok aztán vállas legények – mondja a néni, mintha az ilyesmi olyan magától értetődő lenne, mi pedig ráharapunk: mi is volt ezekkel a lövészekkel?
– Amikor valamelyik fejes itt volt, azt hiszem a miniszterelnök, de még nem a Gyurcsány, na akkor másztak fel ide a tetőre. Jó hosszú puskájuk volt – mesél lelkesen a néni, akitől azt is megtudjuk, hogy a szomszéd páraelszívója leesett a konyhában, amikor döngölték a földet a sportcsarnoknál, valamint a létesítmény előtti kivilágított padok és oszlopok fénye éppen a szobájába világít. Nem érti a tréfát, miszerint mennyit spórolhat ezután a világításon, ezért gyorsan elköszönünk.

A negyediken hiába kéredzkedünk be egy lakásba

Az ablakokból és az erkélyről sem tudunk fotózni, mert a házak előtt – szerencsére - magas fák állnak. Így aztán trükközünk egy kicsit, hogy kikerüljük a parkoló autókat, az építési eszközöket, és az utca közepéről sikerül is egy viszonylag használható képet lőni. Otthon irány az internet, azon belül is a Google Earth, ami sok kellemes órát szerzett már, amikor a nagyvárosokban kukkoltunk a műholdak segítségével. Sajnos Szombathely még mindig nincs a részletes műholdképekre kijelölt települések, helyek listáján, de azért erőltetjük a szemünket, vajon látszik-e az űrből ilyen silány felbontáson a mi új csarnokunk? A válasz: talán. Ezután újabb kellemes órákat töltünk azzal, hogy Budapesten felülről is megnézzük azt a helyet, ahol múltkor jártunk, és Moszkvában megkeressük a Nemzetközi Kiállítási Központban kiállított űrsiklót és repülőket, valamint a híres épületeket és megszámoljuk, hány autó parkol az Osztyankino TV-torony mellett, mert bizony a felbontás ezeknél már ezt is lehetővé teszi.

De vissza a csarnokhoz, hiszen látványos képünk még mindig nincs

Nézd meg képeinket!A megoldás kézenfekvő: repüljünk. Az időjárás is kegyes, alig párás csak a levegő, a nap is előbukkant, és ezúttal tényleg olyasmit tudunk megmutatni, amire sokan kíváncsiak, de eddig még nem készült róla nyilvánosan elérhető kép. A mackós testalkat – ez a kövér diplomatikus megnevezése – a repülőben sem jelent előnyt, a szárnyalás után fájó végtagokkal, begörcsölt lábbal kászálódunk ki a gépmadárból, de az út sikeres volt, mint ahogy az galériánkban is látható.

A képek talán azoknak is érdekesek lehetnek, akiket nem érdekel a sportlétesítmény, hiszen a környéke sem unalmas. Lakótelepek, gyárak, a tönkrement Kertész TSZ, a jobb sorsra érdemes huszárlaktanya... Szóval repüljenek velünk, a nyugat.hu fapadossal. A jegyek most ingyen vannak, csak kattintgatni kell. Hamarosan újabb képekkel is jelentkezünk, akkor a tél végi Szombathely más részeinek képeiből válogatunk. Hazatérő vadmadaraink is ezt látják a magasból. Vagy valami ilyesmit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű