Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beoltatná magát influenza ellen? Nem biztos, hogy menni fog

Megnőtt az igény az influenza elleni oltásra, viszont nem lehet beszerezni külföldről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a mostani influenzaszezonban itthon nem lesz a patikákban oltóanyag, így a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket - írja a 24.hu .

Jelenleg ugyanis csak a közellátásban, a háziorvosnál jelentkezve lehet vakcinát igényelni, illetve számos munkáltató vállalja dolgozói beoltatását, de patikában vagy magánszolgálatónál nincs készleten. Magyarországon 1,4 millió vakcina áll – térítésmentesen – rendelkezésre azok számára, akik be akarják oltatni magukat. A koronavírus-járvány miatt azonban az idén jóval többen szeretnék beoltatni magukat, annál is inkább, mivel október eleje óta erre buzdítja a lakosságot a kormányzat, az operatív törzs, az országos tiszti főorvos és a legtöbb orvos is.

A lap által megkérdezett szakértők szerint ezért az idei szezonra nem tűnik elégnek a háziorvosi praxisoknak szánt 1,4 millió vakcina, sőt a jelenlegi igények alapján akár 4 millió adag is kellene.

A probléma az, hogy a koronavírus-járvány miatt nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért minden ország védi a készleteit. A lap úgy tudja, hogy Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra.

Ugyanakkor a hazai utángyártás sem tűnik járható útnak a Magyar Hangnak nyilatkozó járványtani szakorvos szerint. Ócsai Lajos kiemelte, egy oltóanyagnál mindenképpen több hónapos gyártási folyamattal kell számolni, az influenza elleni vakcina esetében nagyjából fél évre, vagyis „idén ez a vonat már elment.”

Most tehát leginkább abban lehet reménykedni, hogy a korábban nem látott óvintézkedéseknek köszönhetően, mint a távolságtartás és a maszkviselés, az idén nálunk is elmarad az influenzajárvány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés