Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vannak előnyei és hátrányai is a kínai vakcinának

A Harvard Orvosi Karának professzora szerint a vakcináknál nem az a kérdés, hogy melyik jó, és melyik rossz, hanem az, hogy mik az előnyei, és mik a hátrányai.

A kínai Sinopharm vakcina az egyik legrégebbi technológiával készül, amit védőoltásoknál alkalmaznak, de lehetnek veszélyei – hívta fel a figyelmet Dr. Galit Alter, a Harvard Egyetem Ragon Intézetének csoportvezetője, a Harvard Orvosi Karának professzora sajtótájékoztatóján, melyről a 24.hu számolt be.

Az előnyök között megemlítette, hogy az inaktivált kórokozót tartalmazó vakcinákat évtizedek óta használják biztonsággal, valamint, hogy az egész kórokozót tartalmazza, tehát nemcsak a tüskefehérjére kiváltott immunválasz indul el, hanem

a patogén más részeire is termelődhetnek antitestek.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy ezek az antitestek vajon mennyire hatásosak, és mennyire képesek megakadályozni valóban a fertőzést.

A hátrányok között kiemelte, hogy nagy mennyiségben kell legyártani magát a vírust, és azt kémiai eljárások során inaktiválni is kell, így a gyártás lassú, és

nagyon nehéz biztosítani, hogy minden egyes patogén inaktivált legyen.

Ezzel együtt is biztonságosnak tartja a vakcinát, habár ezt nem tudta biztosan állítani, hiszen a kínaiak nem hozták nyilvánosságra a harmadik fázisú kutatási adatokat.

Végül azt is megjegyezte, hogy bár vírus jut a szervezetbe, így immunreakció jön létre, egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez bármilyen problémát okozna. Úgy véli, elhúzódó immunválaszra nem kell számítani, mivel az elölt, sokszorozódni képtelen vírus hamar kiürül a szervezetből - idézte szavait a lap.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra