Elfogták a Tó fürdőn működő tolvajokat

Egy 16 éves szombathelyi fiatalember és hasonló korú társai fosztogatták módszeresen a strand vendégeit.

Hollósy Gábor alezredes, szombathelyi kapitány elmondta, hogy három héttel ezelőtt kezdődtek a Tó fürdőnél a lopások, naponta 8-10 eseményt jelentettek. Hozzátette, a fürdő vezetőségének együttműködésével, operatív eszközökkel sikerült a tetteseket elfogniuk. Később megtudtuk, az operatív eszközök kifejezés álruhás, azaz strandoló rendőrök bevetését jelentik.

A rendőrkapitány beszámolt két múlt pénteki rablásról is, amelynek egyikét sikerrel felderítették, a másik ügyben a hét végére várható eredmény.

Felkészült tizenévesek
A részleteket Kovács József százados, a bűnügyi alosztály vezetője ismertette. A strandlopásokról elmondta, hogy a rendőrök előtt két lehetőség állt, vagy megpróbálják megelőzni a bűncselekményeket, vagy elkapják a tolvajokat. Ez utóbbi mellett döntöttek, így kerültek bevetésre a civil (azaz fürdőruhás) rendőrök, akik arra figyeltek fel, hogy egy tizenéves fiúkból álló társaság tízpercenként új helyre telepszik le, majd eltűnik a bokrok között. Rövid idő alatt látókörükbe került egy korábbról már ismert 16 éves fiú, aki kihallgatása után beismerő vallomást tett.

A srác a tanév befejezése után minden délutánját a fürdőben töltötte, ahol megpróbálta kiegészíteni zsebpénzét. Mivel mindig mások társaságában érkezett, csak hosszabb idő után vált feltűnővé. Módszere, melyben alkalmi társai is segítették, abból állt, hogy a gazdátlanul hagyott táskák mellé telepedtek le, törülközőjüket, pólójukat a táskára dobták, majd néhány perc múlva azzal együtt távoztak. A táskát a közeli bokrok között kiürítették, csak a készpénzt, illetve értékesebb ruhaneműt vitték magukkal, a mobiltelefonokat, bankkártyákat, személyi iratokat a bokrok közé dobták.

A százados szerint ezzel felkészültségüket bizonyították, mivel a bankkártyák, telefonok használatával könnyen lebuktak volna. A készpénzt általában még a strand területén elköltötték, a rendőrök a fiatalkorúakat 55 rendbeli lopással és félmilliós károkozással vádolják.

A beismerő vallomások után a fiatalemberek szabadlábon védekezhetnek.

Klasszikus eset
A múlt pénteki, felderített rablás ennél is tanulságosabb eset volt. Egy férfi a vasútállomás környékén italozgatott egy szórakozóhelyen, majd, miután kellő hangulatba került, ajánlatot tett egy ott tartózkodó nőnek, hogy pénzért részesítse őt szexuális élményekben. A nő az ajánlatot elfogadta, de azonnal értesítette két ismerősét, majd az erősen illuminált férfit egy közeli lakásra vitte. Mielőtt azonban a tettek mezejére léptek volna, megjelent a két ismerős, akik kisebb szóváltás után a férfit megszabadították 50 ezer forintjától, majd annak könyörgése után iratait visszaadták.

A férfi állapotára jellemző volt, hogy a később értesített rendőröknek a négylakásos lépcsőházban nem tudta megmutatni a tetthelyet.

A rendőrök a nőt gyorsan elfogták, jelenleg előzetes letartóztatásban van, az egyik ismerős férfi szerda este került horogra, a másikat még keresik.

Újabb rablás a Perintnél
Péntek éjszaka mégegy rablás történt a megyeszékhelyen, a nyomozás érdekében részleteket nem árultak el a rendőrök. Annyit sikerült megtudnunk, hogy két középkorú nő éjjel három órakor egy szórakozóhelyről távozott, amikor egy kerékpáros férfi a Perint patak hídjánál utolérte és fellökte őket, majd a kosarukban lévő értékekkel elkerekezett. Az ügyben a hét második felére ígértek eredményt a rendőrök

A sértettek felelőssége
Hollósy Gábor rendőrkapitány a két rablással kapcsolatban felhívta a figyelmet a sértettek felelősségére, akik saját magukat hozták nehéz helyzetbe. Az alezredes szerint a városban akár éjszaka is nyugodtan lehet sétálni, kivéve, ha alkalmat adunk a rablásra.

Hollósy Gábor hozzátette, a Tó fürdői lopások miatt szigorítják a strand ellenőrzését, így ott a nyár hátralévő részében strandolónak álcázott rendőrök figyelik majd a napozókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű