Termálozás a helyi Rómaiban, ha fortyogni vágyunk

A szombathelyi termál tengernyi zöldje és medencéi ideális búvóhely a lakótelepeken rekedt kismamák számára. Ez azonban kevés a élményparadicsomokhoz képest.

Ha hektárnyi árnyas zöldben tollasozni, és térdig érő vízben kisnyugdíjasok vagy bölcsisek közt fortyogni támad kedvünk, ideálisabb helyet nem cserkészhetnénk be magunknak, mint a szombathelyi Római Fürdőt. Gyeses anyukák paradicsoma: sekély és meleg a víz, és még homokozó is van. Mindez azonban összességében, a mostanság lépten-nyomon nyíló élményfürdő-komplexumok kínálatát alapul véve nem túl bombasztikus ajánlat. Két külső medencéjének idegenforgalmi csábereje pedig (még prospektusból nézve is) elenyésző. A hely előnye viszont: hogy jobb mint volt, és rendezett, üde a környezete, ráadásnak pedig ott van a fedett uszoda feszített víztükre. A tengernyi zöld pedig valóban ideális búvóhely a lakótelepeken rekedt kismamák és kölykeik számára, merthogy ezeket a medencéket tényleg nem csúszdabajnokokra tervezték. Jó szívvel mi is maximum 6 éves kor alatt, és negyvenöt fölött ajánljuk.

A helyi fürdőfejlesztések, önkormányzati választások – meglepő párhuzamok

A medencetesztelést megszakítva vegyük számba, miként is lett Szombathelynek „római” termálja. Bizonyára a véletlen műve, hogy térségünkben (és talán másutt is) a medence-avatások mindig vagy épp az önkormányzati ciklus zárására, vagy kampánynyitásra esnek. Így történt ez 2002-ben a Tó fürdővel, és most épp a kampányszezon elején avattuk a termált is. Persze kár lenne a helyi fürdőfejlesztéseket csupán a politikusi ambíciók kontójára írni, hiszen ez a beruházás is ciklusokon ívelt át. Ráadásul itt az építtető maga az üzemeltető Vasivíz Zrt. volt. A cég már 2003-ban megbízást adott a fejlesztési koncepció kidolgozására. A munkálatok 2005 őszén kezdődtek meg, maga a felújítás pedig 400 millió forintba került.

A bejutás: új módi szerint, műanyag karórával

A régi, uszoda melletti termálbejárat eltűnt, hét lakattal őrzik, a szabadtéri medencéket is a belső bejárattól lehet megközelíteni. Az új módi szerint itt is műanyag karórával működő forgóajtón lehet bejutni. Ezt a jegypénztárban válthatod ki, hogy aztán az oldalsó kapunál egy hölgy elvegye tőled, és a forgókütyü megfelelő érzékelőjéhez biggyessze. A műanyag kardísz egyéb célt nem szolgál, nem lehet vele (mint a sárvári gyógyban) szekrényt nyitni, itt ehhez a művelethez külön kulcsot kaphatsz. A termálozás egyébként, ahhoz képest, hogy a kínálat meglehetősen „vidékies”, nem olcsó mulatság: egy felnőttjegy 850 forintot, egy diák 600-at kóstál. Ha ezt kiszámítjuk egy négytagú családra, akkor kettőezer-kilencszáz forintból jön ki. (Ennyiből már saját termálra is futja: gumimedencébe tengeri-sót hintünk, aztán belepumpálunk egy kis levegőt és kész az élmény…)

Van egy kevéske herezsibbasztó pezsegtetés és talpbizsere

Viszont jó hír, hogy mint régen, a termálból egy vizes zubogón átevickélve, és egy surranólépcsőn felkepesztetve most is az uszodába juthatunk. Ott legalább, ha kint megaszalódtunk, jól kiúszhatjuk magunkat. A külső nagymedence egyébként 430 négyzetméteres, 0,8 méter mélységű ülőmedence, amit a régiből alakítottak ki. Vízforgatóssá tették, és újdonságként napenergiás temperálást, újra dizájnolt tetőt, és néhány mostanság szokásos látvány- és élményelemet kapott. Termálokhoz képes viszont elég szerény a felhozatal: van egy kevéske herezsibbasztó pezsegtetés, talpbizsere és nyakzuhany. A víz viszont jó meleg, 32-34 fokos, ami bármilyen meglepő, még hőségben is kimondottan kellemes.

Remek hely ez: egyéves kortól ötéves korig

A római oszlopsorra emlékeztető betonépítmény mögött (aminek esztétikai nívóját, és a kivitelezés igényességét most ne firtassuk) áll a másik, vadonatúj medence, a 101 négyzetméteres. Egy kifejezetten aprók számára épített korszerű és korrekt gyermekpancsoló. Parányi víziparadicsom, bohókás játékokkal és csúszdával. Egy felügyelő vigyáz a rendre, a szülők viszont kizárólag a medence szélén ejtőzhetnek. Állítólag a medence vizébe nemcsak anyukát, úszógumit is tilos becipelni, ám ott jártunkkor a csöppségek kijátszották a regulát. A legapróbbak számára egy alig pár centis részt is kiépítettek, itt akár egy tipegőt is szabadjára engedhetünk.
A játszótér már jóval átlagosabb, a homokozó ugyan rendben van, de a hintát például kapaszkodni képes nagyobbakra tervezték.

Van még hová fejlődni…

Hátul a kert végében árválkodik a Boa névre keresztelt csúszda, üzemen kívül. Ezen túl nagyon más nincs, egy kiszolgáló-épület mellékhelységekkel, zuhanyzókkal és öltözőkkel: rendben és nagy tisztaságban. Bent a folyosón épp egy elhasznált kiállítás virít: transzparensekre aggatva a fürdő 25 éves múltjának megkoronázásaként az új beruházás története. Fénymásolatok a megyei napilapból kiollózva.

Lakókocsis büféből osztják a harapnivalót, eredetiben szívhatjuk magunkba a kelet-európai Üvegtigris-élményt. A kínálat szegényes: hot dog, melegszendvics vagy natúr sültkrumpli. (Az árak: hot dog: 250 Ft, sültkrumpli: 150 Ft, kávé: 120 Ft, cappucino: 150 Ft) Konkurenciának a pattogatott kukoricás számít, aki vattacukorral is bővítette felhozatalát. Összességében: lesz még hová fejlődni…

Főként, ha egyszer összegyűlnek újabb százmilliók (tán egy újabb kampányfinis előtt), jöhet majd a második ütem: amire teljesen fedett medencéket és új kiszolgáló helyiségeket is ígérnek. Na, akkor már biztosan megéri majd kilátogatni, tipegők nélkül is…

A szombathelyi termálfürdő árai
(A jegyekkel használhatjuk a szomszédos fedett uszodát is)
Belépők: Felnőtt 850 Ft
Diák-nyugdíjas: 600Ft
Gyermek (hat év alatti, szülői felügyelettel) 300Ft Kísérőjegy: (szeptember 1-től június 15-ig, iskolás, óvodás csoportoknak kísérőtanárral) 100Ft/ fő
Uszoda használata szaunával: 1400Ft
Betétdíj (szekrény, törölköző, úszósapka): 500
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű