Hűsítő nappalok, forró éjszakák – avagy a spanyol világ rejtelmei

Tüzesvérű hajadonok, partikedvelők figyelem! Ha már unjátok az original magyar hejehuját, irány Spanyolország!

Mi másra való a nyár, ha nem a fergeteges bulikra! Valaki a balatoni pillanatoknak él, mások Horvátországban csörögnek, mi spanyolföldet választottuk. Célállomásunk Lloret de Mar volt, a Costa Brava egyik városkája. Tipikus mediterrán nyaralóhely, tömve turistákkal, mondanom sem kell, főleg fiatalokkal.

De előbb a buszos út rejtelmei…
Nem mindenki olyan szerencsés, hogy alá tesznek egy repülőgépet, ha utazásról van szó. Mi sem estünk bele ebbe a pixisbe, úgyhogy maradt a 22 óráig tartó kínzó unalom egy helyben zötykölődve végig Európán. Vasárnap délelőtt felpattantunk az álomjárgányra, ami már száguldott is hetedhét határon át potom 100 km/h-s sebességével.
A fix megállóhelyeken és a fagyos légkondin kívül csak néhány unalmas filmet kaptunk a nyakunkba szegényes közhelyekkel. No meg persze horkolást a másik székről.
Aki van olyan elvetemült, és ennek ellenére mégis nekivág, készüljön fel arra, hogy a peckes testtartást az időre el lehet felejteni, a pihentető alvás pedig jó sokáig álom marad mindenkinek. Mint az várható, a higiénia sem a legtökéletesebb, már az első tíz órában ragadtunk a pempőben.

Hétfőn reggel már Lloretben is voltunk. A takaros városka szűk utcácskáin, macskakövein vonszoltuk végig bőröndjeinket, de a szálloda minden képzeletet felülmúlt. Frissen, két hete adták át, dzsakuzzival, medencével és hatalmas kivetítő vászonnal az aulában, hogy a focirajongók se maradjanak hoppon.

Elhatároztuk hát, hogy még aznap belevetjük magunkat a habokba. Nem volt messze a part, odafele pedig megcsodálhattuk, mi mindent rejt a vérbeli spanyol portéka. Volt ott színes göncöktől a bizsukig minden, könnyen el lehetett csábulni, ha az ember nem nézett a brifkó mélyére. Nem volt ritka a 45 eurós playboy nyuszis kulcstartó, vagy a 60 eurós toppok, szinte semmi anyaggal.
A parton húzódó pálmafasor eszményi látványt nyújtott, és pont illett az azúrkék, hullámzó tengerhez és a sárga homokhoz.
A beach szélén pedig 8 eurós gigászi méretű koktélok várták a kitikkadt turistákat.

Ha már a nap lement
Az általános nyüzsi a kései órákra élénkült fel igazán, de mivel most zajlott a vb, a legtöbben szemüket a tv-re tapasztva várták az éjszakát. A kis kocsmákban egy szabad ülőhelyet nem találtunk, mindenütt mosolygós segnorok kortyolgatták szangriájukat. De mihelyst letelt a kilencven perc, aki csak tudott, kitódult az utcára, és megkezdődött a pezsgés egészen hajnalig.
A legvadabb zsivajt a németek csinálták, akik faltól falig dülöngélve tértek haza aludni többnyire reggel hatkor.
Akik viszont csakúgy ténferegtek céltalanul az alkonyati szürkületben, egy perc nyugtot nem leltek a diszkóba csalogató fiúktól és lányoktól. Engem két utca hosszat üldöztek mindenféle VIP-jegyekkel, és persze remekül beszéltek angolul, némelyik még egy két magyar szót is elejtett, hogy elérje célját.
Meg is lett az eredménye! Dizsik tele gyanútlan, naiv látogatókkal…

Egy szelet Katalóniából
A híres-neves Katalónia pedig ott volt egy lépésre. Ellátogattunk a Montseratra, melynek egyik csúcsán található a bencések alapította kolostor. Az ott lévő templomban egy fekete Mária-szobor áll, almát tartva a kezében. A hiedelem azt tarja, ha megsimogatjuk a gyümölcsöt, kívánságunk teljesül. Erről persze véget nem érő anekdoták terjengnek, nem árt kipróbálni, hátha bejön.

Katalónia gyöngyszeme, fővárosa, Gaudi Barcelonája is tartogatott érdekességeket. A kikötő, a Rambla – a mozdulatművészek kedvenc helye –, a Sagrada Familia, mint a leglátogatottabb idegenforgalmi látnivaló Spanyolországban, a Milŕ-ház, és még sok más érdekesen tekergőző épület.

Országok egy kupacon – kirándulás Port Aventurán
Következő utunk Európa legnagyobb tematikus parkjába, a mesterien kiépített Port Aventurára vitt . Aki járt már a párizsi Disneylandben, ismerős környezetben találhatta magát. Bár a „játékok” korántsem voltak olyan könnyedek mint Franciaországban. Érdekesség, hogy különböző országokra volt felbontva a terület, így: Mexikó, Kína, Polinézia, a vadnyugat és a mediterrán térség.

Mi Kínában, Európa legnagyobb ciklonján kezdtük, persze volt, aki eztán ott is hagyta az egészet – vidámpark, 28 euró ide vagy oda, a tiszta gatya többet ér.

Majd átruccantunk a tequila hazájába, Mexikóba a Hurakan Condorra, ami egy 100 méteres szabadesést tartogatott.
Polinéziában pedig egy vízesésen csúszhattunk le, persze hajóban ülve, miközben a kedves turisták vízi pisztollyal spricceltek nyakon. A nagy kánikulában jól esett.
A kilométeres sorok megszokottak voltak, és hét óra sem volt elég, hogy körbejárjuk az egészet, de aki szereti az izgalmakat, ne hagyja ki!

Ami a csillagokat illeti…
Nos, az égbolton ugyan nem kell sok változásra számítani, de az árakat bizony magasra szabták. Egy aprócska gombóc, sziklaszilárd fagyit majdnem két euróért osztogattak, nem is beszélve az ócskábbnál ócskább cuccokról, amelyek kategóriákkal a minőség alatt evickélnek. Nem volt ritka a négy eurós cola sem, és egy szelet palacsintáért vagy tíz eurót kértek, ha nem többet.

A kínálat viszont széles volt. Henna, tetkó, piercing, extrém hajfonatok hajmeresztő árakért minden mennyiségben. De érdemes ellátogatni, és megismerni az ottani mentalitást is, mert a spanyoloknál kedvesebb, jobb kedélyű emberekkel még nem találkoztam.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű