Nyolcvannyolc határsértő a gumik között

Amikor a határőrök és a vámosok szaunaszerű körülményekre bukkantak a kamionban, rögtön tudták...

Az ukránok Olaszországba tartottak, egy jobb élet reményében. Holnap hazatoloncolják őket. A nyugat.hu váltott néhány szót az elfogott ukránokkal.

A budapesti Gy. Trans kamionját a 8-as úton állították meg a vámosok és határőrök Kám közelében. Úgy tudjuk, nem volt vámzáras a rakomány, mivel az okmányok alapján uniós országba tartott a gumiabroncsokkal megrakott szerelvény.
Amikor a vámosok bekukkantottak a ponyva alá, már nem volt kétséges, hogy mást is rejt a raktér gumin kívül, hiszen a pára csaknem mellbevágta a MECS embereit. A határőrök legnagyobb megdöbbenésére ezúttal nem néhány, hanem több mint hét tucat embert találtak a gumik mögé préselődve, köztük két fiatalkorút és két gyermeket is. Arra az értesülésünkre, miszerint a MECS biztosra ment, nem kaptunk választ.

Miközben a kamion magyar sofőrje Körmenden embercsempészés megalapozott gyanúja miatt került rács mögé, addig a 87 ukrán és 1 orosz – közülük 52 nő és 36 férfi - a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon várja a kitoloncolást.

Információink szerint a sofőr állítja: nem tudta, hogy emberek vannak a kamionon, ő azt menetkészen vette át. Ez már sablonszövegnek számít, de ennek némiképp ellentmond az, amit az ukránok mondtak el nekünk, miszerint erdőkben, félreeső helyeken gyűjtötték össze őket, több helyszínen.

A lebukott emberek – többségük huszonéves fiatal – legálisan, érvényes vízummal érkeztek hazánkba, így – elvileg – közlekedés biztonsága elleni vétséget követtek el a kamion rakterében történt utazással, de a körülményeket mérlegelve – miszerint Olaszországba tartó kamionon a határ felé haladtak - az államhatár jogellenes átlépésének kísérlete miatt indult ellenük idegenrendészeti eljárás.

– Egy korrupt országból menekültünk. Városban 65 dollárt (kb. 13900 Ft) keresünk egy hónapban, a szerencsésebbek 100-at, ebből 50 dollárt kifizetünk a lakásra és a rezsire. Mondják meg, hogyan élhetnénk meg havi 15 dollárból? (Kb. 3200 ft)

Olaszországba, Spanyolországba tartottunk a jobb élet reményében. Mindössze néhány váltás ruha van nálunk. Most visszavisznek minket Ukrajnába, de amint lehet, újra megpróbálunk elmenni onnan. Dolgozni szeretnénk, de nem éhbérért.
A kamionért eddig semmit nem fizettünk, a megállapodásunk úgy szólt, hogy akkor kell letennünk a pénzt, ha megérkeztünk. Aki nem tud fizetni, annak le kell dolgoznia az út árát – mondták el lapunknak a rács mögött ülő, csempészett ukránok.

Úgy tudjuk, fejenként 1000-2000 dollárt, vagy eurót kellett volna fizetni az út végén. Ez a 88 emberrel számolva minimum 19 millió forint hasznot hozott volna valakinek. Az ukránok természetesen arról hallgatnak, ki volt a vállalkozó. A szombathelyiekre most nagy munka vár, hiszen egyesével ki kell hallgatniuk a 88 embert, és a kitoloncolás sem kevés papírmunkával jár. Ha minden jól megy, akkor az ukránok pénteken elhagyják Magyarországot.

Az év első 7 hónapjában 2.044 ukrán állampolgárral szemben kezdeményezett eljárást a határőrség illegális migráció cselekmény miatt, amely az összes migrációs jellegű jogsértő cselekményt elkövetők közel negyede.

Az idegenforgalmi szezonhoz az idén jelentős migrációs hullám párosul, mert egyre intenzívebb az illegális határátlépők megjelenése a zöld határon, a mélységi területeken és a határátkelőhelyeken.
A Gyulai Közúti Határátkelőhelyen csütörtökön hajnalban 4 román állampolgár ellen indult embercsempészés megalapozott gyanúja miatt eljárás, akik spanyol rendszámú kombi személyautójuk csomagtartójába rejtett 2 moldovai férfit akartak illegálisan hazánkba, majd Spanyolországba juttatni.

(Az elfogás képeit köszönjük a Szombathelyi Határőr Igazgatóságnak!)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű