Felhabzott az új szombathelyi szökőkút - Tréfa, vagy bosszú?

Vasárnap az új Fő téri szökőkút vize dúsan habzott, az emberek pedig csodálkoztak, vagy rögtönzött...

Vasárnap délelőtt már dús habszigetek úsztak a belváros új látványosságának vizében. Mint arról beszámoltunk egy hete került víz a medencébe és azóta működik próbaüzemben a szökőkút. A szakembereknek azonban most le kellett kapcsolniuk a sugarakat és kordonnal kerítették el a kutat a járókelőktől. Valaki ugyanis lúgos kémhatású, eddig azonosítatlan szert öntött a vízbe vasárnapra virradóra, vagy délelőtt.

Nézd meg galériánkat!

Habparti
Az embereket látszólag nem zavarta a szökőkút hófehér újdonsága. Érdeklődve szaglászták a habot, majd mivel szagtalannak bizonyult, vidáman eljátszottak vele. Volt, aki csak fújta, dobálta, de bőven akadtak, akik bekenték magukat, gyermeküket, kutyájukat a habbal, vagy éppen habcsatát vívtak.

Amikor a nyugat.hu a helyszínre ért éppen egy osztrák turistacsoport nézte érdeklődve a habokat. A sors különös játéka, hogy mostanában éppen az osztrákok jutnak a vasiak eszébe a vizek habzásáról, de a sógorok azt látják, hogy nálunk a belföldi vizek is habosak.
Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a szülők miért engedik csemetéiket szemmel láthatóan vegyszeres vízben pancsolni. Amikor rákérdeztünk, mi lehet az a szagtalan anyag, ami a víz habzását okozta csak vállvonogatás volt a válasz.

Walt Disney átirat: A szombathelyi hableány
A hatóságok tőlünk szereztek tudomást a szökőkút habzásáról, legalább öt órával azután, hogy a kút vize habzani kezdett.

Nézd meg galériánkat!

A Katasztrófavédelem Veszélyhelyzet Felderítő Csoportjára (VFCS) várva újabb különös jelenségre figyeltünk fel. Egy napfürdőző nő ugyanis ruhástól belegázolt a vízbe, majd kimászott, felállt a szökőkút peremére és fejest ugrott a 40 centis vízbe.
A parton állók gyomra görcsberándult az ijedtségtől, de a nőnek kutya baja sem esett, békésen úszkált a habok között. Próbáltuk megtudakolni tőle, vajon tudja-e, miben úszik, de választ nem kaptunk, a nő szerint ugyanis „csak hab, nem gáz”.
Próbáltuk rábírni az úszkáló hableányt, másszon ki a vízből. Végül váratlan fordulat következett be, a hölgy közölte, hogy az egyik Vas megyei elmegyógyintézetből csavargott el egy kis napozásra, de most már túl van rajta, ezért hívjuk a mentőket, mert vissza szeretne menni. Így hát hívtuk a rendőröket és a mentőket is. A hölgy békésen beballagott a mentőautóba a délutáni kaland után és azóta feltehetőleg édesdeden alszik megszokott ágyában.

Lúgos a víz
A VFCS érkezésére újabb emberek álltak meg egy kicsit katasztrófaturistáskodni. A szakemberek rejtélyes műszereket szedtek el, amelyekkel a levegő gázait vizsgálták a víz felett, de semmi szokatlant nem találtak. A vízminták kiértékelésére ugyan még várni kell, de az kiderült, hogy a víz lúgos kémhatású, tehát feltehetőleg valamilyen tisztítószer került bele.

Néhány éve az Antall József téren szintén habzott a szökőkút, akkor mosóport dobott bele valaki. A VFCS kordonnal elkerítette a néhány napja megközelíthető szökőkutat, a Városüzemeltetési Osztály emberei pedig kikapcsolták a vízsugarakat.

Tízezrekbe kerül a helyreállítás
A kút készítői hétfőn érkeznek Szombathelyre és teljesen lecserélik a szökőkút vizét, valamint átmossák a berendezéseket. Ha a gépek nem károsodtak a vegyszertől, akkor is legalább 30-40 ezer forintba kerül a váratlan probléma megoldása. A helyszínen megtudtuk, az üzemeltető feltehetőleg feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az is kiderült, hogy ha a tettes később sem habozna vegyszert szórni a kútba, arról valószínűleg már készül videofelvétel az utókornak és nem utolsósorban a rendőrségnek, ugyanis a napokban szerelik fel a térfigyelő kamerákat.

Nézd meg galériánkat!

Találgatások
A habturisták szerint elképzelhető, hogy valaki ezzel a gyerekes akcióval fejezte ki nemtetszését a kút iránt, vagy egyszerűen tényleg gyerekcsínyről van szó. A helyszínen találkoztunk diákcsoportokkal, amelyek vetélkedőn vesznek részt Szombathelyen. Mint kiderült, tréfás fotók készítése is szerepelt a feladatok között. Konkrét kérdésünkre, miszerint a feladatmegoldáshoz tartozhatott-e a kreatív habosítás, egyértelmű nemleges válasz érkezett a szervezőktől. A fiatalok csak kihasználták a hab nyújtotta lehetőségeket.

Ha minden a tervek szerint alakul keddre újra működhet a szökőkút.
Ha van ötlete, mi kerülhetett a vízbe és hogyan, kérjük ne habozzon, írja meg nekünk!

Álhírek

A vasárnap délután történései sokféleképpen láttak napvilágot az országos sajtóban, a nyugat.hu viszont ott is volt a habzó eseményeknél. A pszichiátriai kezelt védelmében fontosnak tartjuk kiemelni, hogy semmi nem utal arra, miszerint a hölgy szórt volna vegyszert a szökőkútba. Ő egyszerűen élvezte a szokatlan jelenséget. Az Antall József téri kút habzásához is szolgálunk bizonyítékkal. Négy évvel ezelőtt, 2002. október 5-én tobzódtak a habok a megyei könyvtár előtt, fotóink ezt is megörökítették.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű