Számlázzon ki tizenhét arab imát! – nemzetközi tábor török, jordán és olasz fiatalokkal

És ki gondolná, hogy az olaszok éjjel a csillagokat bámulják, kora reggel futnak, majd mégis lekésik a reggelit...

A török és a jordán csapat egy nappal előbb érkezett, ugyanis vasárnap nincs repülőjárat. Kétszemélyes fogadóbizottság várta a csapatot Ferihegyen, majd minibuszra szálltak, és Intercityvel jöttek Szombathelyre. A tábort, ahová az arab fiatalok tartottak, egy Ifjúsági csereprogram keretében a LOGO ifjúsági szolgálat szervezte, a végállomás pedig Apátistvánfalván volt.
Hogy minden gördülékenyen menjen, jó előre lefoglaltuk számukra a helyjegyeket: mint sejthető, pontosan érkezésük napjára. Az lehet, a mi hibánk, hogy kapásból nem néztünk utána, de ki gondolta volna, hogy a jegyek mégsem a kért időpontra szóltak, hanem másnapra, ráadásul Budapest- Szombathely helyett Szombathely - Budapest retúr… Így több mint százezer forintnyi használhatatlan jeggyel a kezünkben vártuk az ellenőrzést. Szerencsére a kalauz rugalmas volt és Szombathelyre érve megengedte, hogy helyrehozassuk a jegyárus hibáját.

Tizenhét ima rendel
És ez még csak a jéghegy csúcsa volt. A vonat csak este tíz után ért be Szombathelyre, ami annyit jelentett, hogy a napnyugta a vonatút közben érte a fáradt utazókat. Ilyen tájban, az iszlám vallás követőinek kelet felé fordulva imádkozniuk kell. Ehhez elegendő helyet csak a büfékocsiban találtunk. Itt viszont csupán az tartózkodhat, aki fogyaszt valamit. Akkor kérem, számlázzon ki tizenhét arab imát!

Kulturális karambol
Előre készültünk: a törökök és a jordánok vegetáriánus fogásokat kaptak, és tiszteletben tartottuk az imádkozási idejüket, és próbáltuk mérsékelni az alkoholfogyasztást is. Ennek ellenére ért még minket meglepetés. Például gondolták volna, hogy egy török lány nem foghatja meg egy fiú kezét? Pedig elengedhetetlen volt ez némely játéknál. Az is kiderült, hogy a török lányok fejkendője nem is kötelező. Sőt hazájukban azoknak, akik épp dolgoznak, iskolában vannak, tilos feltenni. A hozzánk ellátogatott négy török lányból három hordta a fejkendőt, és a hozzá tartozó tetőtől talpig takaró ruhákat.

Revansot vettük a százötven évig tartó török hódoltságért
Igen, jobbak vagyunk, mint 500 éve! Szerda délután íjászok látogatták meg a tábort. Miután minden résztvevő kellőképpen bemelegedett, kihívtuk a török csapatot. Még egy hazai íjászunkat be is cseréltük egy török lányra, ellenfeleink így sem tudtak mit kezdeni a mai magyar virtussal. Az első menet kissé szorosra sikerült, így az egál állás után minden csapattag még egyet lőhetett. Egy hajszállal, de nyertünk. A második menetben viszont magabiztos fölénnyel vettünk revansot a százötven évig tartó török hódoltságért.

Silencio kora reggel
Az ébredés nem volt napjaink legkellemesebb része. A mi kakasunk kelt általában a legkorábban. Utánunk a törökök és a jordánok ébredtek. A leglustábbaknak az olaszok bizonyultak. Az sem volt szokatlan pár nap után, ha valaki kihagyta a reggelit, mert elaludt. Hogy mi miért keltünk olyan korán? Azt hiszem, a reggeli miatt, én legalábbis azért. Nyolctól volt reggeli kilencig, de az első fél órában csak magyarokat lehetett látni az asztaloknál. Nem hiába vagyunk híresek a gyomrunkról. Egyik reggel hazánk lelkes ifja úgy gondolta, trombitaszóval ébreszti a tábort. A Silencio rekedt, elpuskázott dallamaira keltünk. A várt elsöprő siker elmaradt, még a házinéni is szólt, ilyen többet elő ne forduljon! Utolsó reggel az olaszok voltak az ébresztők. Ők – hangszerük nem lévén – lufi durrogtatással kergették ki az álmot a szemünkből.

A kamerán innen és túl
Természetesen az együtt töltött hétnek feladata is volt. Négy kevert nemzetiségű csapatnak, négy félperces rasszizmus ellenes rövidfilmet kellett leforgatnia. Megtanultuk, hogyan bánjunk a kamerával, majd ötleteket gyűjtöttünk a filmhez. Nem volt egyszerű leküzdeni az angol nyelv hiányosságait, kézzel-lábbal mutogatva, de azért sikerült elmondanunk egymásnak, mit is képzeltünk el. Forgattunk éjjel, nappal.

A Candle group (Gyertya csapat) ötlete azon alapult, hogy minden ember alapjaiban azonos életutat jár be. Senki nem kerülheti el a halált, ugyanazt látjuk, ugyanazt érezzük adott szituációkban, mindannyian emberek vagyunk, nem szabad bőrszín, vallás vagy életkörülmények miatt különbségeket látnunk embertársaink között.

A Clap your hands group (Taps csapat) filmjének mondandója: egy kézzel nem lehet tapsolni. A szlogen és a film is az emberi összefogásra szeretné felhívni a figyelmet.

A Flowers group (Virágok csapat) üzenete: Nem élhetsz csukott szemmel, de csukott szívvel sem. A csapat arra próbált rávilágítani, hogy a problémákat nem lehet úgy megoldani, hogy nem veszünk róluk tudomást.

A Rainbow group (Szivárvány csapat) filmjében a színeké a főszerep. Az emberiség különböző kultúráinak, szokásainak, tradíciónak sokszínűsége együtt tökéletes és szép, az összefogás, összetartás üzenetét akarta eljuttatni a nézőknek a csapat. Szlogenjük: színek nélkül nincs szivárvány.

Az ötödik kisfilm csapaton kívül készült, mondandója: ne a külső alapján ítélj!

Csapó
Szombaton kis városi körséta és egy jó adag ebéd után a Savaria moziban kötöttünk ki. Sajnos a meghívottak nagy része nem jelent meg a vetítésen, pedig az állófogadással zárult. A tábor főszervezője, Lajos Krisztina szeretné, ha nagyobb figyelmet kaphatnának ezek a filmek, így előfordulhat, hogy a helyi televíziókban is viszontláthatjuk csapataink munkáit. Egy biztos, mi már más szemmel nézünk egymásra, ha ezt tovább tudjuk adni, már hatalmasat léptünk előre!

Mindannyian különbözőek, de egyenlők vagyunk.
We are all different, but we are all equal. (angol)
Noi siamo tutti diversi, ma tutti uguali. (olasz)
Hepimiz farkli olsak da hepimiz esitiz. (török)

A nemzetközi táboron készült videofelvételeket itt megtekintheti:
running_man.wmv
rainbow_group.wmv
flowers_group.wmv
clap_your_hands_group.wmv
candle_group.wmv

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű