Három halottja van a szombathelyi ételmérgezésnek

Hárman haltak meg a kórházban azok közül, akik szombaton diós süteményt fogyasztottak a szociális ellátás keretében kiszállított ebédből.

Mint arról beszámoltunk az első rosszullétek már aznap este jelentkeztek, vasárnapra viszont már tömeges méreteket öltött a megbetegedés. Csütörtökre 200 fölé nőtt az orvosnál jelentkezett betegek száma és 67 embernek kellett befeküdnie a kórházba. Az ÁNTSZ győri laboratóriuma a diós süteményben kimutatta a szalmonellát.

Az édesség egy Szombathely melletti cukrászüzemben készült, amit az első megbetegedések után bezáratott az ÁNTSZ. Az egyelőre nem biztos, hogy a készítés közben fertőződött meg a sütemény, nem zárható ki, hogy a szállítás, vagy tárolás közben szaporodott el a szalmonella baktérium.

Az ANTSZ tájékoztatása alapján a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
– A megyei kórház ma délelőtt a rendőrséget arról tájékoztatta, hogy a megbetegedettek közül egy férfi és két nő beteg elhunyt. A rendőrség feladata annak tisztázása, hogy a bekövetkezett fertőzésért és halálesetekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. Ennek érdekében szakértőket is bevontak az eljárásba – tudtuk meg S zalai Ferenc őrnagytól. Információink szerint az áldozatok nem az idős ápoltak közül kerültek ki, 50 és 60 év közöttiek voltak.

A nyugat.hu megkereste dr. Farkas Tamás főorvost, aki lapunknak elmondta, nem érte váratlanul az orvosokat a haláleset.

-Mind a három betegnél volt valamilyen alapbetegség, ami miatt a szervezetüknek már nem volt elegendő tartaléka ekkora stresszhez. Az ápoltak jelentős része idős, vagy rokkantnyugdíjas. A nehezén már túl vagyunk, de még a mai napon is vettünk fel súlyos állapotban lévő betegeket. Ők kivártak, igyekeztek otthon gyógyulni és elkerülni a kórházat, de végül olyan állapotba kerültek, hogy elkerülhetetlenné vált az orvosi beavatkozás. Szalmonella fertőzés egész évben van, de nem ilyen nagyságrendben. Sajnos nem zárható ki, hogy még lesz haláleset -mondta el a főorvos.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű