Újabb beteg halt meg szalmonellában - Sé kiáll a cukrász mellett

A gyanú jelenleg a süteményhez használt dióra terelődött, az okozhatta a tragikus fertőzést. A séiek biztosak a cukrászuk ártatlanságában.

Már négy halott
Múlt csütörtökön három beteg vesztette életét a Markusovszky kórházban azok közül, akiket szalmonellával kezeltek. Mint arról már beszámoltunk, az orvosokat ez nem érte váratlanul. Bár már sok beteg elhagyhatta a kórházat, kedden ismét halálesetről kaptunk értesítést.

– Kedden hajnalban az osztályunkon meghalt egy szalmonellafertőzéssel kezelt idős nő, aki súlyos szívbeteg is volt – erősítette meg a hírt dr. Sütő Krisztián, a szombathelyi Markusovszky kórház intenzív osztályának szakorvosa. A híresztelésekkel ellentétben a hölgy nem az elmúlt napokban került kórházba, hanem már nem sokkal a fertőzés kirobbanása után.

Még mindig jönnek az újabb betegek
Még kilenc nappal a fertőzés után, hétfőn is vettek fel beteget a Markusovszky kórházba azok közül, akik fogyasztottak a szalmonellával fertőzött diós süteményből, amit a szociális ellátás keretében szállítottak ki hozzájuk. A késlekedők otthon saját maguk próbáltak kilábalni a betegségből, sikertelenül.

Szombathelyen az elmúlt évtizedekben nem volt a mostanihoz fogható méretű ételmérgezés, még a pápalátogatás utáni tömeges fertőzés is eltörpül emellett. Összesen 330-an betegedtek meg, 93-an kórházba kerültek, és négyen haltak meg azok közül, akik ettek a diókockából.

Még nem tudni, mi történt…
A séi cukrászüzemet meghatározatlan időre bezárta az ÁNTSZ, a másik három – ártatlannak bizonyult – konyhán ma újra megindulhatott a főzés. A vizsgálat egyelőre azt próbálja megállapítani, hogyan kerülhetett szalmonella a süteménybe. Közben kiderült, hogy a bedarált süteményszél felhasználásával – ami teljesen hétköznapi és bevett szokás a cukrászatokban – más sütemények is fertőződhettek, például a puncstorta és a rumos golyó.

– Igen súlyos ételfertőzésről van szó. Sokat rontott a helyzeten, hogy főként az idősebb korosztályt érintette, így a betegek többségének már eleve volt valamilyen más megbetegedése. A vizsgálati anyagokból és a sütemény ételmintájából is sikerült kitenyészteni a szalmonellát. A továbbiakban azt kell kiderítenünk, milyen módon kerülhetett a diókockába a baktérium. A betegek száma alapján úgy néz ki, hogy nagy számban elszaporodott kórokozókról van szó – tudtuk meg dr. Kozáry Judit megyei tisztifőorvostól.

– A kórházzal folyamatos kapcsolatban vagyunk. Összesen 734-en fogyasztottak a menüből. A 330 betegen kívül
kikérdeztünk további 150 olyan embert, akiről úgy tudtuk, egészségesek, de közöttük is találtunk enyhe lefolyású tüneteket produkálókat. A séi cukrászüzem jó hírű a megyében, még nem voltak büntetve, és rendszeresen tartottunk vizsgálatot náluk. HACCP minőségbiztosítási rendszer alapján dolgoztak.

Talán a dió?
Úgy tudjuk, a cukrászüzem a süteménykapacitást meghaladó, nagyméretű hűtőkamrával rendelkezik, és még soha nem volt panasz romlott édességre. A szociális étkeztetés keretében történő ételszállításnál azonban az elosztóhelyekre kiszállított édességek az éthordók felső rekeszébe kerültek, a forró leves és főzelék fölé. Ez ideális hőmérsékletet biztosított a szalmonella elszaporodásának.

A bölcsődei konyháknak – ahová a cukrászüzem kiszállította a süteményeket – információink szerint nincs akkora hűtőkapacitása, ahol a beérkezett több száz süteményt tárolni lehetne, így a kiszállításig feltehetőleg egy hűvösnek ítélt helyen álltak. Ha a diókocka valamelyik alkotórésze – pl. a dió – fertőzött volt, akkor a nem kellően hűtött helyen megindult a salmonella enteriditis szaporodása.
A kórokozónak ezúttal "szerencséje volt", hiszen a fertőzésre leginkább fogékony réteg fogyasztott a süteményből. Az idős vagy legyengült szervezetű embereket szinte letaglózta a baktérium.

Aki evett, és aki nem
Sok olyan ember van, aki bár megette a süteményt, mégsem lett semmi baja, és vannak olyan szerencsések is, akik aznap nem kívánták az édességet.
– Cukorbeteg vagyok, ezért csak megkóstolom a süteményt. Mivel nagyon ízlett, ezért ettem még egy falatot belőle. Már szombaton este rosszul lettem az egyik lányommal együtt. Az inzulin után ennem kellene, de egyszerűen nem tudok, vissza kell mennem az orvoshoz, aki azt mondta, lehet, hogy be kell feküdnöm a kórházba. Az unokáimat és a másik lányomat is unszoltam, hogy egyenek a diós sütiből, de nem voltak hajlandók rá. Nem is tudom, mekkora lelkiismeret-furdalásom lenne, ha ezzel betegítettem volna meg őket – mondta az ÁNTSZ előtt Szalay Károlyné.

Dr. Bujdosó László országos tisztifőorvos pénteken délután Szombathelyen személyesen tájékozódott a kialakult helyzetről. Információink szerint a cukrászüzem vezetői hétfőn több órán keresztül az ÁNTSZ épületében tartózkodtak, ahol később a rendőrség emberei is megjelentek.

Sé kiáll a cukrászda mellett
A cukrász a vizsgálat lezárultáig nem kíván nyilatkozni a sajtónak. Sében, a cukrászüzem telephelyén az egész falu egy emberként kiáll a B. család mellett. Információink szerint B. L. cukrászmestert nagyon megviselték a történtek, a két éve szívműtéten is átesett férfiért most az egész falu aggódik.

– A falu és az önkormányzat is maximálisan támogatja B.-ékat, tűzbe mennénk értük – mondta el Sé polgármestere, Janzsó László. A falu emberének szavait minden általunk megkérdezett séi megerősítette.

– Nagyon sajnálom őket, hiszen csak jót mondhatok róluk. Egy összetartó, szorgalmas család hozta létre ezt az üzemet, és soha semmi gond nem volt még a süteményekkel. Nagyon hiányzik a kedvező árú, bezárt cukrászda. Mindig ragyogó tisztaság és kedves eladók fogadtak minket – mondta az üzem előtt könnyes szemmel Magyar Ferencné.

– Búcsúkra, esküvőkre, születésnapokra rengetegen innen rendelték a süteményt a környékről, beleértve Szombathelyt és a szomszédos Ausztriát. Ha falunap vagy nyugdíjasnap volt, akkor mindig elláttak minket finomságokkal.

B.-ék süteményei valóban híresek Vas megyében, a legnagyobb rendezvényekre is rendszeresen szállították termékeiket. Az általunk megkeresett üzletvezetők is mind pozitívan nyilatkoztak a séi cukrászüzemről. A süteményekkel eddig semmi baj nem volt.

A szombathelyi önkormányzat az elhunytak családját segélyben részesíti, míg a betegek gyógyszervásárlási támogatást kapnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű