Királyi körúton – magyar államfők panoptikuma a Gyermekek Házában

Elgondolkoztak már azon, hogy nézhetett ki István király? –Tárlat a Gyermekek Házában.

November 7-e óta látogatható a szombathelyi Gyermekek Házában a Magyar Királyok Panoptikuma. Tizenhat magyar király életnagyságú szobrát láthatjuk itt, korhű öltözetben. A november 29-ig tartó tárlatot hétfőtől szombatig, kilenctől este hatig lehet megtekinteni…

Elgondolkoztak már azon, hogy nézhetett ki Luxemburgi Zsigmond? Vagy a honalapító István?
A kiállítás azzal a szándékkal nyílt, hogy közelebbről ismerhessük meg az Anjou- és az Árpád-házi királyokat. A Gyermekek Háza első emeleti termében zenei aláfestés is segíti a tanulást, az uralkodók mellett ugyanis életrajzi adatok olvashatók. A vizuális élményt vetítéssel egészítik ki. Bizonyított tény, hogy a gyerekekben sokkal jobban megmarad ez a fajta, tapasztalati úton szerzett tudás, mintha otthon a könyv fölött magolnák be az információkat.

Az ötletgazda, Pál Richárd a kiállítást a Vas megyei Szent Márton-napok programsorozatába illesztette, amikor a kisiskolások a Gyermekek Háza egyéb foglalkozásain is részt vehetnek.

Eredeti haj…
A királyi bábuk elkészítését kétéves kutatómunka előzte meg. A speciális műanyagból készült szobrokat jelmeztervezők öltöztették, és történelemtanárok, kutatók, valamint szobrászok dolgoztak élethű megformálásukon. Mindegyik király kapott egy olyan attribútumot, amely alapján egyértelműen beazonosíthatóak. II. András kezébe pergament adtak, amely az Aranybullát szimbolizálja, Vak Béla pedig lecsukva tartja a szemét.

Az eredeti kiállítás Tihanyban nyílt három éve, azóta már körbejárta az országot. Voltak Várpalotán, Székesfehérváron, Pécsett és eztán Kiskőrösre is ellátogatnak. Az Arkona Trade Kft.-nek nem ez az első tárlata, Szentendrén működött egy Kalóz Múzeum is, de az árvíz miatt sajnos azt be kellett zárni.

A belépőjegyek árai:
Csoport: nyugdíjas, gyermek – 250 Ft
Felnőtt – 300 Ft
Felnőtt egyéni: 600 Ft
Gyermek egyéni: 300 Ft

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra