Az „ópium nő” igézete – Sminktanácsok és trendek a télre

Lila szemhéjfesték és barnás-vörös rúzs? Legyen a nő és sminkje, mint az ópium, bódító, provokatív,szenvedélyes?

A világcégek félévente új sminkstílust kreálnak: a divatdiktátorok színvilágához igazodva új trendek kerülnek forgalomba. A művészeti osztályok vonzó életfilozófiát és fogyasztható életstílust kevernek a színek mögé. A világmárkák mind különböző irányzatokat képviselnek, így egyszerre több stílus is megfér a piacon, aranyszabályok nincsenek.
Az idei tél sminkdivatjáról, és arról, miképpen csinosíthatjuk arcunkat ízlésesen, egyéniségünket kihangsúlyozva, mégis trendbe illőn, Markó Éva sminkest faggattuk.

A világcégek termékei luxuskategóriák, csak a kijelölt parfümériákban kaphatóak, átlagos drogériákból hiányoznak. Jobbak? A sminkes szerint feltétlenül, más a textúrájuk, ha belenyúlunk érezni a különbséget. Bőrkímélőbbek, és több pigmentet tartalmaznak, ettől könnyebb dolgozni velük. Más kvalitások.

A tél divatja: az „ópium nő”
Yves Saint Laurent például az idei télre az „ópium nő” igézetével hirdeti színösszeállításait. Életfilozófiája a természetesség és a fiatalság. Ideája: a meleg és bódító, provokatív és csábító, ellenállhatatlan és szenvedélyes nő. A kreátorok ehhez a filozófiához olyan koloratúrákat adnak meg, amelyek követik az őszi természet színeit. Ám extrém párosításban például a lila és a barnás-vörös kombinációját ajánlják.

Pár hónapja, a tavaszi-nyári kollekcióban a szemfestésnél még az ellentétes színek párosítása dominált: kék a zölddel, barna a püspöklilával, erős lila a narancssárgával…

Klasszikus és extrém smink-összeállítás
A mindennapokban – tudtuk meg Évától – a „klasszikus” női smink még mindig megrögzött szokás a hölgyek körében: kék szemhéjfesték, hozzá a rózsaszín rúzs. Ötven évvel ezelőtt a boltokban csupán kék szemhéjfesték volt kapható, azóta is folyamatosan jelen van a piacon, kelendő portéka. Igaz a rózsaszín rúzst mára többen barnára cserélték.

„Extrém” smink-színnek számít manapság a lila, ám ez mindig változik. Mindemellett a lila – fejtegette sminkesünk – a szem színétől függetlenül bárkinek feltehető, és általában mindenkinek jól áll, csupán az a kérdés, felvállaljuk-e.

Egy kis smink-történelem
A másik klasszikus női smink Marilyn Monroe-val kezdődött: világosra alapozott ragyogó bőr, fényes-tűzvörös rúzs, hozzá a feketével kihúzott szem, és világos (esetleg briliáns – aranyló) tónusú szemhéjak.
Ám elmaradhatatlan és időtálló az úgynevezett „füstös” hatású smink, amely a klasszikus körsatír formájában szemhéjra festve barnás, sötétezüstös, feketés matt és fényes színekben nagyon elegánsan irizál. Nagyestélyis viselethez a szakértő napjainkra is ajánlja.

A 60-as években jött divatba a másik, mára szintén klasszikus kék színű szemfestés, rózsaszín rúzzsal. A kilencvenes évekig Kelet-Európában szinte csak ez volt divatban, más színeket nem nagyon lehetett kapni. A helyzet a rendszerváltással, és a luxusmárkák megjelenésével változott. A világcégek termékeivel együtt hozzánk is eljutottak az évszaknak megfelelő trend-ajánlatok és színskálák. A stílusok felszabadulása következett: „Az, aki megpróbálta az új dolgokat használni, már nem lázadónak, hanem modernnek számított.”

A kilencvenes évek közepén divatba jött a barna rúzs, sokan követték, többen, mint akiknek jól állt. A sminkes tanácsa szerint ezért is bánjunk mindig óvatosan a divatszínekkel és divatirányzatokkal. Mindig vegyük figyelembe egyéniségünket, és ahhoz alakítsuk öltözékünkkel együtt a sminkünket is!

A ruhához, vagy szemünk színéhez válasszunk sminket?
Sminkünk megválasztásában lényeges szempont, hogy milyen alkalomra szánjuk: éppen csak munkába megyünk, vagy szilveszteri bálba.

Minden sminket alapozással kezdünk, ami a saját bőrtónusunknál maximum fél árnyalattal szabad, hogy sötétebb legyen. Ne csak a színre, hanem bőrünk minőségére is figyeljünk. Fontos, hogy mindig bőrbarát, klinikailag tesztelt, idősebb korban bőrkisimító anyagot tartalmazó alapozót használjunk. (Jó tanács: amennyiben vásárláskor lehetőségünk nyílik a kipróbálására, azt ne kézfejünkön tegyük, hanem az arcunkra kenjünk egy keveset, majd hasonlítsuk a nyakunk színéhez.)

A korrektor csak abban az esetben szükséges, ha az alapozóval nem tudjuk a bőrhibáinkat elfedni. Púderre is szükségünk lehet, hiszen ez fixálja az alapozót, sminkünk tartósabb lesz tőle, valamint megszünteti a zsíros csillogást.

Szemhéjszínező, rúzs, és arcpirosító
Szemhéjszínezők kiválasztásánál sminkes tanácsa szerint nem kell áthághatatlan szabályokat felállítani, a hajtól és a szem színétől függetlenül is használhatjuk őket. Szemünk kiemelésére mindig használjunk szempilla-spirált: a fekete, a kék és zöld a legnépszerűbb.

A rúzsnál viszont fontos, hogy a ruhánk színével vagy a szem festésével harmonizáljon. A rúzsok közt egyébként a krémes-fényes úgynevezett brillant textúrájúak és a szájfények a legnépszerűbbek. Ezek viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak bőrápoló olajakat és hidratáló anyagokat, így nemcsak színezik, hanem táplálják is ajkunkat. Az arcpirosító az arcunk formálására, üdévé tételére szolgál.

A sminkeléshez hozzátartozik arcunk tisztítása is, amit lefekvés előtt alaposan de óvatosan, lehetőleg természetes, de feltétlenül kímélő anyagokkal végezzünk, hogy éjszaka bőrünk is regenerálódjon.

A sminkelés aranyszabályai
Fő szempont: sminkünk legyen fiatalos, üde és természetességre törekvő. A száj kontúrozása nem elengedhetetlen az ajkak kihangsúlyozásánál, a szemek hangsúlyozásánál a fekete ceruza ne egy „keretként”, hanem finom satírként jelenjen meg.

Egyik fő alapszabály: a világos tónusú színek kiemelnek és nagyítanak, a sötét tónusú színek tompítanak és kicsinyítenek. Ezért a szem körül mindig világosítsunk, fiatalítsunk, erre manapság egy külön célszerszámot is használnak: a touche eclat-ot, (ami egy high lighter, magas fényt adó, ragyogást biztosító szemkiemelő). Körülbelül négy éve került forgalomba, és natúr sminkelésnél is jól használható.
Másik aranyszabály: az arcon minden vonal felfelé ívelően hasson, ez is fiatalít.

Ügyes sminkeléssel apró szépséghibákat, az arc aszimmetriáját is eltüntethetjük. A magas homlokot például a hajtő környékének besatírozásával (sötétebb csíkot húzunk a hajtő közelébe, és fölötte besatírozzuk) csökkenthetjük. Hasonló technikával áll alatt csontosíthatunk, a hegyes orr pedig, ha a végét sötétebbre alapozzuk, lenyomottabbnak látszik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű