Ismét megkörnyékezte a politika Az Év Vasi Embere választást

Úgy tűnik, ismét a politika dominál az "Év Vasi Embere" választáson, s idő előtt eldőlt: idén Lakner László,...

Trinity a déja vu-t úgy jellemezte, mint hiba a Mátrixban. Az Év Vasi Embere választása kapcsán a tavalyihoz kísértetiesen hasonló történet kezd kikerekedni idén is, ami hasonlóképpen jelezhet némi anomáliát ebben a jótékony kezdeményezésben: könnyen politikai érdekek karmába kerülhet a kitüntető cím.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt mind olvasóink, mind helyi politikusok körében nagy port kavart cikksorozatunkban annak próbáltunk utánajárni, miképpen jelölhetik dr. Puskás Tivadart e címre úgy, hogy őt a Fidesz országgyűlési képviselői posztjának egyik várományosaként emlegetik, miközben a szavazás drákói szigorral zár ki mindenkit, aki a politika talaján mozog.

Dr. István Lajos kuratóriumi elnök a megválasztás morális alapelveit maga is hosszasan ecsetelte lapunknak, s próbált minket meggyőzni arról, még nem is biztos Puskás politikai szerepvállalása. Mégis beigazolódott informátorunk állítása: januárban a mentőállomás vezető főorvosa vehette át az emlékplakettet, s utána a Fidesz rögtön bejelentette, hogy színeikben Puskás Tivadar is indul az országgyűlési választásokon.

Sokat nyomhat a latban a megyei közgyűlés szava
Persze naivitás volna feltételezni, hogy a politika teljes egészében kizárható a sztoriból: Az Év Vasi Embere kezdeményezésre tíz évvel ezelőtt létrejött kuratórium tagjainak felét – öt embert – a Vas Megyéért Egyesület, míg további ötöt a megyei közgyűlés delegál. S bár utóbbiak nyilván csak megbízottak, nem politikusok, az őket támogató közgyűlés alighanem igyekszik hatást gyakorolni a javaslatok benyújtásakor.

Év közben ugyanis minden delegált figyeli a vasi teljesítményeket, sikereket, diadalokat, s teszi meg eztán javaslatait – s teheti meg egyébként bármely vasi polgár is írásban. Ezt hosszas diskurzusokat követően huszonhat, az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó emberre szűkítik, s legvégül titkos szavazás útján kerül közülük ki a top tíz, amiből a győztes a január elején tartandó megyebálon emelkedik ki.

A jelöltek
A kuratórium idei javasoltjai a kitüntetésre: Garas Kálmán fotóművész, dr. Gyürki László pápai prelátus és körmendi plébános, Geszler Mária keramikusművész, dr. Lakner László, a Markusovszky kórház főigazgatója, a Lamantin Jazz Fesztivál főszervezőjeként ismert dr. Tímár Péter háziorvos. Dr. Zsámbéky Mónika, a Szombathelyi Képtár igazgatóhelyettese, dr. Iker János főiskolai docens, a Rába habzása ellen aktívan fellépő Labricz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke, a kőszegi borutat létrehozó Láng József tanár és borász, valamint Marton Klára kick-box világbajnoknő.

A megyei jobboldal Laknerrel demonstrálná nézeteit?
Informátorunk szerint a 2006-os esztendő vasi embere nem más lesz, mint dr. Lakner László, a Markusovszky kórház főigazgató főorvosa. És bár nem tisztünk összeesküvés-elméletek szövése, egyszerűen nem mehetünk el azon tény mellett, hogy a balliberális vezetésű város és a jobboldali vezetésű megye marakodása az elmúlt időszakban éppen a Markusovszky kórháznál csúcsosodott ki, legyen az laboreszközökre kiírt homályos közbeszerzési eljárás, vagy komoly kérdéseket felvető ágyszámcsökkentés. Sőt, mindmáig nem született meg a két politikai kollektíva közötti szokásos, a kórházról egy évre szóló együttműködési szerződés.

Talán éppen a fenti okok miatt hajlik afelé Vas megye vezetése, hogy az Év Vasi Embere választással demonstrálják: történjék bármi, ők kiállnak Lakner főigazgató mellett. Hogy mennyire eldöntött tény az ő megválasztása, azt nem tudhatjuk. Mindenesetre István Lajos professzor, a választást lebonyolító kuratórium elnöke még mindig nem hisz a manipulációban: „egyáltalán nincs semmi eldöntve, mert akkor nem szavaznánk. Lakner László nekünk egy jelölt a sok közül” – mondta el telefonon.

Akinek pedig a tíz ajánlott személyen túl akadna ötlete a jeles posztra, jelölését leadhatja december 31-ig a Vas Megyei Közgyűlés művelődési titkárságán írásban. Döntésre január első napjaiban kerül sor, eredményhirdetésre a január hatodikai megyebálon.

Most pedig lehetőséget kínálunk: döntsék el Önök, a jelöltek közül kit tartanak az év vasi emberének! Íme mégegyszer a 2006-os esélyesek listája.

a) Garas Kálmán
b) Geszler Mária
c) Dr. Gyürki László
d) Dr. Iker János
e) Labricz Béla
f) Dr. Lakner László
g) Láng József
h) Marton Klára
f) Dr. Tímár Péter
g) Dr. Zsámbéky Mónika

Az „Év Vasi embere” címről döntő kuratórium tagjai:
Dr. Banga Lajos közgazdász, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja
Dr. Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője
Dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház főorvosa és főigazgató-helyettese
Horváth József pápai prelátus
Petró János, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar karmestere
Dr. Németh István építész, a Megyei Mérnöki Kamara elnöke
Dr. Pethő József okl. erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Rt. volt elnök-vezérigazgatója
Dr. Varga Zoltán, a Vas Megyei Sportigazgatóság elnöke
Prof. dr. István Lajos, a Vas Megyéért Egyesület elnöke
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű