Februárban bemutatják a gyufaautót – mégis lesz rekordkísérlet

A szombathelyi Krajczár Imre másfél éve építi gyufaszálakból a Citroën C4...

Több mint 350 ezer gyufaszál
„A makett közel 65 százaléka elkészült már” – mondja érdeklődésünkre Krajczár Imre, a rekordkísérlet kivitelezője. A makettezést még általános iskolában megkedvelő fiatalember tavalyelőtt ősszel jelentette be szándékát, miszerint gyufaszálakból építi fel a francia autó életnagyságú modelljét.

Az eredeti tervek szerint már az őszi BNV-n bemutatták volna az alkotást, azonban a sors közbeszólt – mégpedig egy négy hónapos felépülést követelő baleset képében –, majd az építésre használt helyiség helyett kellett újat keresni. Az autó jelenleg egy táplánszentkereszti műhelyben készül, külső felületével néhány napon belül végez az alkotó, és ekkor már csak a belső munkák várnak majd rá.
Az építéshez 15 ezer doboz gyufát használ fel, amellyel több mint 350 ezerszer begyújthatnánk a gáztűzhelyet, lévén, hogy a dobozok tartalma ennyi szálnak felelnek meg. „A külső burkolat esetében a gyufaszálak foszforfejének egyik oldalát le kellett vájni, különben nem lett volna tökéletes a ragasztás” – ecseteli a nehézségeket Imre.

Az élethű kialakítás érdekében emberünk az eredetinek megfelelően kivitelezte az íveket, a hajlatokat, így „a legnagyobb eltérés maximum fél centi”. Az autó vázát két tízszer tíz centiméteres fagerenda és több merevítő adja, ennek köszönhetően a fa Citroën hordozható lesz.

Széleskörű összefogás
A pontos méretek és formák részletes modellezését a márka forgalmazója, a Citroën Hungary Kft., és a Gelencsér Autóház Kft. segítette, előbbi két hétre biztosított egy „fullextrás” C4-est, utóbbi pedig szükség esetén megjelenik egy-egy bemutatóautóval. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a szombathelyi márkakereskedés a gyufákból ki nem alakítható tartozékokat – a szélvédőket, a lámpákat, és a díszítőelemeket – is Imre rendelkezésére bocsátotta.
Mint látható, összefogásban nem volt hiány, hiszen a kerekeket a Marso Kft., a nem kis mennyiségű gyufát a Európa Match, a faanyagot pedig a Vasi Faker Kft. szállította.

A költségek fedezetéhez segítséget nyújtott a budapesti Silver Bird ékszerüzlet, a Zebra Fess Kft., az AKMÉ Kft. és a Hozer Kft. A munkához 10 ezer forinttal egy magánszemély, 50 ezerrel a városi önkormányzat járult hozzá. Krajczár Imre kiemelte még lapunk és a Nyugat Rádió segítségét is. Utóbbi egyfelől médiatevékenységével, másrészt százezres nagyságrendű anyagi támogatással járult hozzá a sikerhez. Az alkotó ezúton is köszöni a hozzájárulásokat, köztük nem utolsóként Szabó Ernő és szervízcsapata segítségét.

Guinness-rekord kísérlet
A modell elkészítése Guinness-rekord kísérletként is szolgál, azonban a hitelesítési folyamattal időközben gondok adódtak. A makett építésének kezdetén sikerült a kötelező regisztráció, a több hónapos csúszás miatt azonban tavaly szeptemberben 250 angol fontra lett volna szükség annak meghosszabbításához – ám erre akkor nem volt keret.
Krajczár Imre szerint a hitelesítésre van még esély: az autó elkészültekor el kell majd küldeni a teljes fotó- és videóanyagot, a február elejére tervezett bemutatóra pedig szeretettel várják a Guinness Rekordok Könyvének képviselőit is.

„Nem unod még a gyufaszálakat?” – merül fel bennünk a jogos kérdés, ám Imre mosolyogva csóválja a fejét. „Annyira nem, hogy egy új autót tervezek, amelyet még az év vége előtt szeretnék befejezni” – mondja, a részletekről azonban még nem kíván beszélni.

De a következő makettig is sok munka vár még a gyufaszálak szerelmesére, a fa Citroënt ugyanis szeretné egyes városi, országos és nemzetközi kiállításokon, vásárokon is bemutatni. Ezekből pedig akad, bőven…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű