Kutyáikat etették a kilőtt vadakkal – Állatokat kínoztak az álvadászok

A két munkanélküli gencsapáti férfi a vadak húsát kutyáikkal etette fel. A megsebzett kisállatokat ebükkel széttépették, a mészárlást pedig...

Vemhes szarvastehenet daraboltak baltával
Közeli puskalövésre figyelt fel két vadász nemrégiben Újperint és Ják között, a késő esti órákban és azt is hallották, hogy becsapódás is történhetett. Gyanús lett nekik a dolog és a hang irányába indultak. Később rábukkantak egy kilőtt vemhes szarvastehénre, amelyet már nekiálltak kizsigerelni az ismeretlen rapsicok. A két vadász úgy gondolta, hogy ekkora zsákmányt nem hagynak ott az orvvadászok, ezért odébb mentek és lesbe álltak. Igazuk lett.

Egy óra múlva visszatért két férfi és fejszével (!) nekiálltak feldarabolni a szarvast. A vadászok így tettenérhették őket. A megzavart orvvadászok kocsiba pattantak és klasszikus autósüldözés kezdődött, erdőn-mezőn át. Az üldözők időközben értesítették a rendőrséget és bediktálták az autó adatait. A környék járőrei lázasan keresték az időközben meglépett járművet, de a nyilvántartóból vett adatok alapján a várható hazaérkezési útvonalakat is ellenőrizték.

Végül Szombathelyen, a Söptei úton akadt horogra a két férfi. Véres kezük és ruhájuk ellenére végig tagadták, hogy bármit tudnának a kilőtt szarvastehénről.

Leadták a drótot
A rendőröket nem hatotta meg a mese, előállították az 58 éves gencsapáti T.A.-t és azonos monogrammal rendelkező 26 éves fiát. A kihallgatást követően házkutatásra került sor, de a zsaruk nem sok mindent találtak T-ék portáján. Azonban a zsaruszimat mégis vért szimatolt, okkal. Az egyik közeli portán ugyanis zsákokba csomagolva számos trófeára bukkantak a rendőrök. Ezeket az idősebb T.A. felesége, édesanyja és a fiatalabb elkövető menyasszonya cipelte át az ismerősükhöz.

(Megjegyzés: Kérdésünkre a kapitányság vezetője elmondta, egyelőre tanúként hallgatták ki az ismerőst, aki azt állította, nem tudta, mi van a zsákokban. Végül is életszerű, hogy hajnalban izgatottan átvisznek hozzá jópár zsákot és jóbarátként meg sem kérdezte, mit kell elrejtenie. tm) Mint kiderült, az egyik férfi menekülés közben felhívta az otthoniakat, mentsék, ami menthető.

Munkanélküliként, jó anyagi körülmények között
A T. család jó anyagi körülmények között él, annak ellenére, hogy az ifjabbik T.A. menyasszonyán kívül egyiküknek sincs bejelentett munkája. Információink szerint a család vadászkutyákat tenyészt, ezek eladásából tettek szert bevételre.
Ifjabbik T.A.-ra azonban rájár a rúd, korábban már összeütközésbe került a törvénnyel. Talán nem meglepő, hogy lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt, ezért most visszaesőnek számít, így feltehetőleg eltölt némi időt a rácsok mögött. A lefoglalt két puskára ugyanis nem volt engedélye egyik férfinak sem.

30 millió forint a minimális kár
A lefoglalt 130 trófea alapján minimum 30 millió forintos kár érte a vasi vadásztársaságokat a fellelt vadak eltulajdonításával. Hogy melyiket mekkora mértékben károsították meg, az egyelőre rejtély, mindenesetre az egész megyében rapsickodtak T-ék.
A legértékesebb trófea árát 1 millió forintra becsülik. A feltárt bizonyítékok alapján a két elfogott férfi részleges beismerő vallomást tett, de a feketeleves még hátra volt.

Fotózta a kegyetlenkedéseket
A fiatalabb T.A. talán maga is érdeklődve nézte a televízióban, amikor az iraki foglyok kínzását bemutató amerikai felvételekkel foglalkoztak a hírműsorok. Akkor még nem gondolta, hogy hasonló szituációba keveredik és ezzel rács mögötti éveket sózhat saját és apja nyakába.

A fiatalember ugyanis lelkesen – és érzésünk szerint már-már betegesen – fotózta az elejtett vadakat és azok feltrancsírozását. Időnként a „vadászok” is pózt álltak a vadak előtt, ami éppen jól jön a rendőröknek, hiszen így újabb rapsicok kerültek látótérbe.

(Szerettünk volna bemutatni olyan képeket, ahol a "vadászok" is látszanak, amint különböző rituálékat mutatnak be a megölt, vagy megsebesített állatokkal, erre azonban nincs lehetőségünk, mivel a rendőrség az elkövetők személyiségi jogaira hivatkozva még kitakart arccal sem volt hajlandó átadni ilyen fotót. Így sajnos nem mutathatjuk meg, milyen az, amikor az orvvadász nevetve, különös pózban fekszik rá a frissen elejtett vadra. Az Önök képzeletére bízzuk a dolgot, már ha egyáltalán el akarják képzelni a szituációt...)

A képek alapján elmondható: T-ék gyakorlatilag lőttek mindenre, ami mozgott. Nem törődtek semmilyen tilalommal, a vemhes állatokat ugyanúgy kilőtték, mint a kisgidáival sétáló őzet.
A fellelt trófeák csak egy részét képezik a valós zsákmánynak, a kilőtt nyulakból, vaddisznókból, fácánokból, rókákból, borzokból ugyanis semmi nem maradt. T.-ék ráadásul nem érték be egyetlen állat kilövésével. Ami eléjük került azt kilőtték, vagy megsebesítették.

De mi lett a rengeteg hússal?
A nyugat.hu joggal kérdezhette, mi lett a rengeteg vadhússal? Éttermekbe, ismerősökhöz vándorolt? A nyomozás még a kezdeti szakaszban van, de az eddigi adatok alapján T.-ék nem kereskedtek a hússal, vagy legalábbis nem nagy tételben. Ők is jóízűen megették a vadpörköltet, de a hús nagy része valószínűleg a tenyésztett vadászkutyák tányérjára került, vagy az erdőben maradt, mivel csak a trófeákra volt szüksége a két férfinak.
Az idősebb T.A. egyébként szenvedélyes vadásznak tartja magát, ezzel magyarázza a trófea felhalmozást. A két férfi nem tagja egyik vadásztársaságnak sem, de feltehetőleg nem is akarnának tagok lenni, hiszen ott szabályoknak kellene megfelelni, ami a jelek alapján távol áll ettől a két embertől.

Brutális kiképzés – Élő állatokat tépettek szét kutyáikkal
A fiatalabb T.A. olyasmit is megörökített, amitől a legtöbb épeszű embernek felfordul a gyomra. A fotók tanúskodnak: a két férfi élve is fogott el kisállatokat, amiket aztán kutyáik elé vetettek, kiképzés gyanánt. Az ebek tették, amire a vadászösztönük és a gazdájuk utasította őket: fojtották, tépték, élve megnyúzták a szerencsétlen állatokat.
Többek között macska, róka, borz haláltusája közben kattogott a fényképezőgép, hogy a beteg elmék később is elgyönyörködhessenek a véres jelenetekben. A fotók most súlyosabb ítéletet jelenthetnek és reméljük, jelentenek is.

A két férfit folytatólagosan elkövetett lopással, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, valamint állatkínzással vádolják. A családtagoknak bűnpártolásért kell felelni.

A T. portán két élő őzgidát, míg az egyik ismerősnél egy harmadikat is megtaláltak a rendőrök. Az apró jószágokra nem tudni, milyen sors várt volna. Vagy gyors halállal vasárnapi ebédként végezhették volna, vagy talán minimális előnyt kaptak volna a kutyákkal szemben és a sikertelen menekülésről készült felvételek a kutyák árát növelték volna. Nem tudhatjuk. A gidákat most az FHM illetékesei veszik át.

A nyugat.hu információi szerint szinte biztos, hogy halál vár szerencsétlen állatokra, mivel az állatkertek nem fogadnak be őzeket, a visszavadítás pedig nem biztos, hogy sikerrel jár, ezért jön az emberi „racionalitás”: a legolcsóbb megoldás három golyó…

(A közelmúltban Pogányban randalírozó szarvast is háznál tartották, onnan engedte ki valaki.)

Alapunk figyelemmel kíséri az ügy fejleményeit és beszámolunk az ítéletekről is. Mindenesetre az elmúlt évek tapasztalatai alapján félő, hogy „jelképes” büntetéssel megússzák az elkövetők. Ne legyen igazunk…

Cikkünk megjelenése után döntött a bíróság az őrizetbe vett két férfi további sorsáról.

T.A.-t (58) lakhelyelhagyási tilalommal sújtották, míg fiát T.A.-t (26) előzetes letartóztatásba helyezték.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű