25 éves a TV2 és a magyar kereskedelmi televíziózás

A születésnap alkalmából felidéztük a kezdeteket.

1997. október 4-én, vagyis pontosan ma huszonöt évvel ezelőtt kezdte meg sugárzását az első magyar analóg kereskedelmi televízió, a TV2.

Az új csatorna, majd a később induló konkurencia, az RTL klub pedig rögtön különleges helyzetben találta magát, ugyanis az addig „királyi” tévéként működő MTV 40 és fél éve, nagyobb konkurencia nélkül sugározta adását. Ahhoz pedig, hogy meg tudják szólítani a köztévé nézőtáborát, új műsorstruktúrát kellett bevezetni.

A műsor Pintér Dezső akkori elnök beszédével indult.

Az új alternatívák pedig hamar bemutatták, simán át lehet írni az addig ismert tévézést. Így volt ez a hírműsorok esetében is, sajátját nemcsak azzal különböztette meg a TV2 a többitől, hogy Tényeknek hívta, hanem azzal is, hogy azt modern, nagy díszletben, két műsorvezetővel (Stahl Judittal és Pálffy Istvánnal) vezényelte le.

Az újonnan induló két tévé – az RTL klub és a TV2 – ugyanis alapkoncepciójának tekintette, hogy az esti 20 órás fősávot (melyben a TV2-n olyan műsorok kaptak helyet, mint a Dáridó) minél erősebb műsorokkal vezessék fel.

A merőben újat mutató hírműsor, a Tények.

Ennek érdekében az addig megszokott fél nyolcas híradó helyett a két újtól már este hétkor megkapta a néző az információkat. Majd az MTV Híradójának ellenfeleként már szórakoztató műsorokat is sugároztak. Így amíg a TV2 a már jól ismert Szerencsekereket vetette be, addig az RTL a frissen diplomázott Marsi-Holló-Batiz-Kolosi négyes műsorát, a Fókuszt sugározta. Érdekesség, hogy mindkét műsor a mai napig képernyőn van.

Az új koncepció pedig bevált: a nézők szakítottak a közszolgálati, számukra kevésbé vonzó kínálattal, és inkább a kereskedelmi tévék választották.

Fordul a kocka

A TV2 kezdeti sikerei – vagyis az indulás előbb már ismert arcai, és évek óta megszokott műsorai – után hamar fordult a kocka. A három nappal később, október 7-én, kísérleti adással kezdő RTL klub két éven belül átvette a nézettségi listákon a TV2 vezető szerepét, amely a mai napig is kitart.

A konkurens RTL klub tényleges adása október 27-én indult csak el.

A két tévé versenye pedig azóta is megállás nélkül folyik. Bár a helyzet eléggé megváltozott az elmúlt negyed évszázadban, az RTL és a TV2 szinte folyamatosan velünk volt, és valószínűleg még egy jó ideig itt is marad, minden pozitív és negatív hozatalával együtt.

A kereskedelmi tévék indulásáról korábban mi is írtunk az ezzel foglalkozó cikksorozatunkban, melynek TV2-es része ide, Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n May 14. 11:39 RTL klubos része pedig ide Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években May 21. 15:38 kattintva olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra