Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években

A fiatalokat kielégítő tévé vicces módon akkor 70 éves magyar filmekkel igyekezett kielégíteni a nézőket. Aztán a totális széthullás után jöttek a jobb, majd a jó műsorok.

Sorozatunk előző részében Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n 2022. May 14. 11:39 a TV2 90-es évekbeli, legjellegzetesebb műsorairól és az első országos lefedettségű kereskedelmi tévé indulásáról volt szó. Ma az RTL klub 1997-es indulását, és az azt követő évek legjobb, ott látható tévéműsorait idézzük fel.

Az RTL klub indulása

A ma is a legnézettebb kereskedelmi tévének számító adó indulása nem nevezhető zökkenőmentesnek. Nem elég, hogy nem tudtak elindulni időben, az első húsz napban a „fiatalok és a zene csatornája” 30-as, 40-es évekbeli magyar filmekkel és videóklipekkel töltötte ki adásidejét.

Miután megkapták első, nagyobb büntetésüket az ORTT-től (Országos Rádió és Televízió Testület), október 27-én, 23 nappal a konkurens TV2 indulása után elkezdhették a valódi sugárzást az MTV nem használt, 8-as stúdiójából.

Egy tojásból kelt ki az új csatorna

A kezdeti totális széthullás után összeállt a csapat és a csatorna koncepciója is. Volt élő, szabályokat nem nagyon követő reggeli műsor, napi telefonos játék, vetélkedő, és jó néhány magazin, amelyek a nézői igényeknek megfelelően csapódtak ki gyorsan a kínálatból.

Az új játékok bemutatása

Az RTL alapító műsorvezetői:

 • Szellő István
 • Kolosi Péter
 • Marsi Anikó
 • Batiz András
 • Holló Márta
 • Pánczél Andrea
 • Szily Nóra
 • Alföldi Róbert
 • Vizi András
 • Pokritvsák (Szalai) Mónika
 • Mérei Andrea
 • Pataky Tibor
 • Kurucz Péter
 • Fókusz

  Korábban volt szó már arról, hogy a kereskedelmi tévék egyik fontos célja volt, hogy a híradókat hamarabb adják, mint az M1, és hogy az esti, 20 órás műsort vagy szupermozit valami tömegeket vonzó műsorral sikerüljön felvezetni.

  Amíg a TV2 egy szappanoperára alapozott fél nyolckor, addig az RTL előbb vetélkedőjére, a 100-ból egyre bízta magát, később már egy, üstökösként belépő újdonság volt a csatorna választása. Ez volt a Fókusz.

  A magazin – amely állítólag Mozaik címen, kulturális magazinként került volna képernyőre – négy alapítója frissen végezett az egyetemen, az induló kereskedelmi tévé pedig meglátta bennük a lehetőséget. Batiz András, Marsi Anikó, Holló Márta és Kolosi Péter pedig élt is ezzel. A csapat német mintára, az ott látható Explosiv c. magazin magyar változatát igyekezett képernyőre teremteni, ami annyira jól sikerült, hogy a Fókusz lett az RTL első sikeres műsora.

  Fókusz 1998-ból

  A Fókusz főszerkesztője Kolosi Péter lett, akinek keze alatt vált hatalmas sikerré a műsor, a műsorvezetői szerepeket Marsi Anikó és Batiz András látták el, de később, a nagy sikerre való tekintettel az RTL klub vasárnap este Fókusz Plusz címmel heti, visszatekintő műsort is sugárzott, melynek a másik két alapító tag a műsorvezetője.

  A műsor idén októberben lesz huszonöt éves, ezzel a magyar kereskedelmi televíziózás leghosszabb ideig futó és legsikeresebb magazinműsora. Az elmúlt negyed évszázad alatt a műsornak összesen nyolc műsorvezetője volt, és három főszerkesztője.

  Fókusz Batiz Andrással

  A leghosszabb ideje a magazint Barabás Éva vezeti, aki 2006 óta tagja a műsorvezetői csapatnak.

  Barátok közt

  Már az RTL indulása előtt elkezdődött az első magyar, naponta jelentkező sorozat előkészítése, amely sok elképzelés után végül szintén német minta alapján (itt a szintén máig látható Jó idők, rossz idők volt az alap) indult el a Barátok közt forgatása.

  A forgatókönyveket teljesen átírták, és egy tipikus magyar történetet készítettek az alkotók, amely egy év alatt jutott el végső fázisába, a képernyőre.

  Egy rész a kezdetekből

  Az RTL 1998 októberében, az eltervezettnél egy hónappal később indította be a sorozatát, amely első körben akkora bukta lett volna, hogy nem élte volna meg a két hónapot sem. Az RTL pedig várt, amivel megtették a lehető legtöbbet: a nézők 1998 decemberére már megérkeztek a sorozathoz.

  Ahhoz a sorozathoz, amely annyira népszerűtlen volt, hogy amikor a producer az RTL székházban mesélt a Berényiekről, senki nem tudta, miről van szó.

  A nézők aztán odaszoktak a sorozatra. A modern, városi, családi pedig hamar beváltotta hozzá fűzött ígéreteit, sőt, évekig a legfőbb konkurencia nem tudott mit adni ellene, mert az a Barátok közt ellen semmit sem ért.

  A sorozat körüli problémák 2015-től folyamatosan jelentkeztek, amely végül 2019-től a nézettségen is meglátszott. A folyamatosan csökkenő nézőszám ellen az RTL klub hiába tett bármit, nem vált be, így 2020 végén bejelentették, megszűnik.

  A magyar televíziózás, és egyben a világ egyik leghosszabb sorozata 10 ezer 456 epizód után tavaly nyáron ért véget, 23 év után.

  Showműsorok

  Az RTL a kezdetektől kezdve inkább a szórakoztatásban volt erős, így aztán az itt szereplő három (e kettő mellé tartozik a Showder is, amelyről korábban már volt szó) műsorról bővebb szó essék:

  Meglepő és mulatságos

  Az RTL klub első, igazi nagy showműsora, ami mai szemmel inkább ciki, mint jó. A Friderikusz Sándor nevével fémjelzett showban volt minden, ami kell: zene, tánc, álriportok, érdekes emberek. Az RTL klub első showműsora hatalmas siker lett, melyet csak Friderikusz és a TV2 akasztott meg, akik fél év után szerződést kötöttek egymással, ezzel Fridi magára haragította az RTL-t, amely a bíróságon kívül 13 évig nem akart hallani a showmanről.

  A műsor egyik álinterjúja Fekete Lászlóval

  Heti Hetes

  A politikai kabaré szintén német eredetű műsor, ottani címén akkor „7 nap 7 fej” címmel futott hasonló produkció, amelyet Árpa Attila és Ónodi György honosítottak meg itthon. A két alkotó az 1999 szeptemberi indulástól kezdve hosszú ideig kísérletezett azzal, kik is lennének azok, akik a leginkább passzolnak egymáshoz, és a műsorhoz.

  A legelső Heti Hetes

  Végül – néhány hónap után – összeállt a csapat: Bajor Imre, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Havas Henrik, Verebes István és Farkasházy Tivadar hatosa előbb Csiszár Jenővel, 2000-től Jáksó Lászlóval egészült ki. A politikai elfogultság azonban tagadhatatlan volt, később, a 2002-es választási kampány idejére az RTL például szüneteltetni akarta a műsort, de a népharag miatt mégis jöttek új adások.

  2004-től a tagcserék után beült a műsorba Hajós András és Hajdú Steve is, ekkorra már a baloldali kormány miatt csökkent a politikai hírek száma. A Fidesz újabb kormányra kerülése után a műsor jövője képlékennyé vált: előbb úgy tűnt, megszűnik a talkshow, amelynek sorsa 2012-től megpecsételődött, amikor is az RTL II-re száműzték. Szintén nagy nehézségeket okozott Bajor Imre halála, akit a műsor két és fél évvel élt túl.

  Az egyik legemlékezetesebb adás

  A jócskán lecsökkent nézettség miatt az RTL az utolsó adást 2016 szilveszterén sugározta, és – bár többször téma volt a feltámasztása – hiába pletykálják sokan, hogy visszatér a műsor, ebből az elmúlt öt évben nem lett semmi.

  A fiatalok és a zene tévéje

  A fent említett műsorok összessége ne tévesszen meg senkit, ezek az RTL legjobb termései voltak. Ami még a kezdeteket illeti: 1997-ban még többnyire összevásárolt, unalmasnak tűnő filmek, műsorok kerültek a képernyőre, amit aztán a „valódi”, 1998-as struktúra követett, Fridivel, Frei Tamással, Gálvölgyi Jánossal, Bárdos Andrással és a színészekkel (akiknek szívélyesen mutatkoztak be a Reggeliben, ahol olyan hírességek próbálhatták ki magukat, mint Stohl András, Balázsy Panna, Csonka András, Janicsák István, a PaDöDö-s lányok, Szeredney Béla, és még sokan mások), akik később megannyi műsorban bizonyították majd, mennyire tehetségesek a kamera előtt.

  A színészeket és az újakat a Reggeliben próbálta ki a csatorna

  A struktúra pedig bejött. 1999 karácsonyától – amikor sikerült elhozni a TV2 Dáridójából Zámbó Jimmyt – valami történt. Beértek a betervezett műsorok, a nézők pedig nem kapcsoltak vissza a TV2-re, aminek aztán ott sorsdöntő következményei lettek ennek, de csak akkor, amikor már úgy tűnt, késő. Hogy aztán ez mennyire lett utolsó lehetőség a TV2-nek, arról a későbbiekben lesz szó.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

  Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

  Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

  Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

  Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

  Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

  Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

  A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

  Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

  Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

  „Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

  1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

  Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

  Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra