Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

Sorozatunk korábbi részeiben eddig a "királyi tévé" , vagyis a 1-es csatorna programját szemléztük. Időben viszont elérkeztünk a kilencvenes évek második feléhez, amikor negyven év után megtört az MTV monopolhelyzete: elindult a két kereskedelmi tévé. A következőkben az első országos kereskedelmi tévé, a TV2 induló műsorait nézzük meg, 25 év távlatából.

A TV2 indulása

A csatorna - ahogy arra korábban már történt utalás - a közszolgálati televízió ismert arcaival igyekezett felépíteni magát. A TV2 miatt az MTV arcai és nézői is otthagyták az egyes programot, és hamar átpártoltak az új kereskedelmi tévéhez. Az "új TV2" szlogenje a "család televíziója" volt, ami azt takarta, hogy az idősektől a fiatalokig mindenkit igyekeztek kielégíteni, ami sikerült is többé-kevésbé.

Pintér Dezső köszöntője néhány perccel az indulás után

A rendszerhiba, ami aztán évek múlva a csatorna teljes összeomlását eredményezte, ebben, illetve a közszolgálati műsorok gyártásában rejlett. Gyártottak például nyelvleckéket, kulturális ajánlatokat, és adtak közszolgálati perceket is (amiről még ők sem tudták, mit akar jelenteni). Ennek egyébként jelentősége van: az MTM-SBS konzorcium a pályázatában a magas arányú közszolgálati műsorok miatt nyerte el a frekvenciát.

A TV2 alapító műsorvezetői:

 • Stahl Judit
 • Pálffy István
 • Máté Krisztina
 • Pachmann Péter
 • Albert Györgyi
 • Obersovszky Péter
 • Vécsey Mihály
 • Csisztu Zsuzsa
 • Vágó István
 • Galambos Lajos "Lagzi Lajcsi"
 • Kósa L. Adolf
 • Sugár Ágnes
 • Kotroczó Róbert
 • Sváby András
 • Klaussmann Viktor
 • Gajdos Tamás
 • Persze a sor még sokáig folytatható lenne.

  Tények

  A TV2 hírműsora, ami azzal igyekezett újat mutatni, hogy nem a híradó nevet vette fel, sok mindenben hozott változást.

  Például itt láthatott először a kedves néző két hírolvasót egyszerre, akik NEM politikai újságírók, egy modern díszletben. A Tények két műsorvezetője eredetileg Stahl Judit és Pachmann Péter lettek volna, az utolsó pillanatban alakult úgy mégis, hogy Stahl műsorvezetőtársa a TV2-alapító Pálffy István lett.

  Tények Stahl Judittal és Pálffy Istvánnal

  Míg az este 7-től (fél órával a konkurens MTV Híradó előtt) indult műsort hétköznap az említett páros, hétvégén két új arc, Pachmann Péter és Máté Krisztina vezette, akik hamar a nézők kedvencévé váltak.

  Mellettük közel egy tucat hírolvasó fordult meg a híradóban, csak az első években: Gajdos Tamás, Erdélyi Mónika, Szarvas László, Várkonyi Andrea, Sváby András és Gyuricza Péter is mondott híreket a TV2-n.

  A Tények az évek során többször átalakult, emberek jöttek-mentek, és alakult a politikai irányultság is. Miután Andy Vajna megvette a TV2-t, gyökeres átalakítások kezdődtek a műsornál, amelynek következtében a kormány egyik legnagyobb, és legtöbb embert elérő szócsöve lett a "Tények" , és viszonylag sok legtöbb sajtópert bukott el a hírműsor.

  Napló

  Az 1997. október 4-i TV2-es indulás után egy nappal, október 5-én indult a TV2 kezdeti legsikeresebb műsora, a Napló. Az alapötlet azonban nem ez volt: eredetileg egy kerekasztal beszélgetés lett volna a műsor, politikusok közreműködésével.

  Aztán még az indulás előtt kialakult a koncepció, ami már ismerős lehet mindenkinek. A műsorban látott riportokat profi, illetve kezdő, fiatal riporterek készítették, akik pár év múlva országos ismertséget szereztek, például Hadas Krisztina vagy Vujity Tvrtko .

  Napló beharangzó 1999-ből

  A vasárnaponként jelentkező magazin első műsorvezetői Kotroczó Róbert és Sváby András voltak. A két műsorvezető között nem volt felhőtlen a viszony, emiatt 1999-ben Kotroczó az RTL-hez ment, ahol 2001-től a hírigazgatóságot irányítja.

  Mellettük a műsor 17 éve alatt (2014 novemberében ért véget a TV2-es Napló) összesen még hárman: Papp Gerő "Pimaszúr", Vujity Tvrtko, illetve Azurák Csaba vezették a műsort, melynek végét a gyenge nézettség, illetve a vasárnap este 7-ről szombat délután 17 órára áthelyezett időpont okozta.

  Sváby 2017 óta az ATV-n vezet hasonló koncepcióval felálló műsort Heti Napló Sváby Andrással címmel, amely indulása óta a hírcsatorna legnézettebb műsora.

  Dáridó

  Az 1997 szilveszterén indult műsor volt az, aminek az ötlete már a kereskedelmi tévék indulása előtt öt évvel megvolt. Lajcsi, azaz Galambos Lajos , a műsor producere több riportban is elmondta, korábban, barátjával, a TV2 későbbi vezérigazgatójával, Tolvay Ferenccel már 1992-ben kitalálták a Dáridót.

  A műsor 1997-től hatalmas siker lett. A trombitaművész gyorsan belopta magát a nézők szívébe, olyannyira, hogy már az első, szilveszteri adással szárnyalt (ami persze a nézettséget illeti). Ezután péntek esténként akkora nézettséget hozott a zenei műsor, hogy a konkurens RTL klub műsorai rendre megbuktak a Dáridó ellen.

  Dáridó 1998-ból

  A műsor egyfajta tehetségkutatóval is felért. Lajcsi igyekezett feltörekvő fiataloknak is helyet adni műsorában, így ismerhettük meg például a Romantic zenekart, Máriót, a harmonikást, Komonyi Zsuzsit , és persze az Irigy Hónaljmirigy együttest is.

  De megtisztelték a műsort világsztárok is. Énekelt a műsorban a Vad angyal, vagyis Natalia Oreiro, az Alcazar, vagy épp Dj Ötzi is.

  A műsor vesztét a TV2 fiatalítása, illetve a gyenge nézettség okozta: 2002-re már nem volt egyértelműen a legnézettebb TV2-es műsor, csak az idősebb korosztályban. Lajcsit a TV2 kirúgta, ő pedig átnyargalt az MTV-hez, ahol 2002-ben hasonló mértékben ütötte ki a nézettségi plafont, mint öt éve az első Dáridóval.

  Vetélkedők

  Nem hiányozhattak a TV2 kínálatából sem a vetélkedők, ezek többnyire a korábban az MTV-n látott vetélkedők voltak: itt folytatódott a Szerencsekerék , illetve a Mindent vagy Semmit! is, ami mellé párkeresőként indult új játék az ismert rádiós műsorvezető, Kósa L. Adolf vezetésével. "Ámor földi helytartója" a Szerelem első látásra c. játékban igyekezett párokat összehozni, több-kevesebb sikerrel.

  Szerelem első látásra Kósa L. Adolf vezetésével

  1998-ban Vágó István vezetésével indult el az Esti Brodvay , mely tulajdonképpen egy amőbajáték volt, sztárokkal, illetve két civil játékossal.

  Szintén 98-as alkotás a Szandi és Vágó István által vezetett Azok a szép napok! c. showműsor, civil, és celeb játékosok közreműködésével, melyben minden alkalommal egy-egy év ikonikus dalait idézték vissza a 60-as, illetve a 70-es évekből.

  Azok a szép napok! 1998-ból

  A vetélkedők az első években még nem voltak olyan maradandók, mint ahogy azt a 2000-es években láthatjuk majd, a fent említett műsorok közül a Szerencsekerék kivételével mindegyik 1999-ben megszűnt a TV2-n. Helyükre leginkább filmek, vagy tiszavirág életű showműsorok kerültek.

  A "mosóporos tévé" vagy a "csigatévé"

  A TV2 nemcsak műsoraival, megjelenésével is maradandót alkotott. A fenti elnevezések öt évig voltak használatosak, és bármelyiket is használtuk, tudtuk, miről van szó.

  Kereskedelmi televízióhoz képest a TV2 olyan újdonságokat is bevezetett, amikről nem gondoljuk, hogy akkora jelentősége lehet: gondoljunk csak Pintér Dezső TV2-elnök folyamatos újévi/karácsonyi/húsvéti/ünnepi beszédjeire, vagy a stáblistára, vagy arra az egységes arculatra, ami nagyjából két és fél évig volt azonosítható a TV2-vel.

  A TV2 arculata 1997 és 1999 között

  A TV2 a fenti műsoroknak hála 1997 és 1999 messze a legnézettebb adó volt az országban, a gondok ezután kezdődtek. Az RTL szép lassan felépítette azokat a műsorokat, amik képesek voltak ott tartani náluk a nézőket, egészen délutántól késő estig úgy, hogy közben ne kapcsoljanak a TV2-re. Ennek aztán végzetes következménye lett. 2002-re a TV2 nézettsége olyan mélyre zuhant, hogy gyökeres változásokat kellett végbe vinni ahhoz, hogy ne legyen totális kudarc a TV2-sztori, de ez már egy másik történet, amit majd később idézünk fel.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

  Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

  Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

  Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

  Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

  Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

  Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

  A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

  Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

  Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

  „Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

  1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra