Didergés a tavirózsák között, a Hévízi gyógytóban

Élményekről magunknak kell gondoskodnunk, nincs pezsgős bugyogtatás. Egy melegvizes csapért...

Szóval jött az ötlet, az újév első wellness-szeánszát a gyermekkor favorizált fürdőhelyén, Hévízen kéne megejtenünk. Hiszen majd húsz éve, hogy utoljára arra jártunk. A tóról, ahová nyaranta majd egy évtizeden át, a menetrend szerint érkező német házibarátok kicipeltek. (Akkoriban, ha megkérdezték tőlem, kislányom mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, a válasz ennyi volt: német turista.) Akkoriban még irtóztam a víztől, félelemmel telve, irigykedve szemléltem a partról a traktorkerék belsőre emlékeztető úszógumikban lubickolókat.

Mindenki a maga standján űzi a maga iparát
Útszéli kurvák jelzik, közel a Balaton, tíz-tizenöt kilométerre vagyunk Keszthelytől. Két-három kilométeren belül rendőrök igazoltatnak, úgy tűnik, kurvák és rendőrök békés szimbiózisban élnek a placcon: mindenki a maga standján űzi a maga iparát.

Nem csak a húszéveseké a világ
Első meglepetés: a hajdan volt, egykori szocreál szürkeségből a zalai kisváros újjászületett: Hévízre rá sem lehet ismerni. A stájer házsorok közt, mint egy Monopoly játékban, imitt-amott logikátlanul egy-egy luxus hotel és motel magasodik, közöttük árkádos egy-kétszintes házak, alagsorban butikok, vendéglők és kávézók. A ruhaválaszték nem a tinédzseres feszülős, jórészt az idősebb (beleértve a magamfajta lassan középkorút is) generáció ízlésvilágát tükrözi. Unikumként stájer népviseletek és matyóhímzés is beszerezhető. Leárazások mindenütt, alkalmiak vagy sem, a helybéliek tudják, nekünk azért így sem tűnik olyan kirívóan olcsónak a kínálat.

Szembetűnő, szombat déltájban a fürdő közelében sehol egy parkoló. Keringünk fel és le, kilométerekre a bejárattól 200 forint per óráért lehet a kocsitól megszabadulni, vasárnap sincs kegyelem. (Kifelé jövet osztunk-szorzunk, közel annyiba kerül az autó egyhelyben hagyása, mint maga a belépőjegy, és vele a fürdő összes szolgáltatása.)

A bejárat felé vezető sétány még a télben is szemet gyönyörködtető
A környező fákkal, a századfordulós hangulatú épületekkel impozáns maga a tó és bejárata is. Szép látvány.
Kint ruhatár, kedves jegyelosztók és óraadagolók. A téliesített részleg komfortos. Koedukált öltöztető részleg, órás beléptetéssel. Az árak kifizethetőek: háromórás pancsolásért 1200-at hagyunk a kasszában.

Fázunk a langymeleg csatornában
Forróvizes áztatás helyett ki- és befelé menet is didergünk. Melegünk a gyógyvízben sincsen, ámbár lehet, mivel a tél egyik leghidegebb napját fogtuk ki, ezért a vacogás. Az épület alatt is úszkálhatunk, csatornahangulatban, felettünk csövek, mellettünk korhadó deszkák és rudak. Tiszta sci-fi.
A tóra mesterségesen ráépítettek egy szigetet, ezen találhatók a kiszolgáló létesítmények. Alatta pedig ott a víz, ahol keringhetünk. A téliesítést úgy oldották meg, hogy műanyag-üvegszerű falakkal leválasztottak négy szeletet/medencét a tóból. Két hidegebbet, amelyek közvetlenebbül érintkeznek a kinti vízzel, és két belsőt, ezek sterilebben zártak, így melegebbek.

A tavirózsákat szemlézzük a víz alatt
A csapóajtókon keresztül a téli világba kimerészkedni, és a szabad ég alatt tavirózsák közt lubickolni, mint a vadkacsák, frenetikus. Zöldesen csillog az áttetsző víz: látni, ahogy a vízicsoda indaszerű nyúlványaival miként kapaszkodik felfelé, levelei csillognak a napsütésben – szívderítő. Befagyunk, de utána visszaúszva végre tűzforrónak tűnik a benti világ.
(Télen – olvasható a prospektusban – a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.) Elkorhadt csapóajtón ki és be: ez a gyakorlat pedig felfogható vérkeringés-javító tornának is.

A talaj elérhetetlen messzeségben, a gyógytó csak úszóknak, vagy jól kapaszkodóknak ajánlott. Nincsenek beülős padok, csak vasrudak, ami mellett lehorgonyozhatunk. Testedzésnek is felfogható az állandó lábmunka, itt legalább lehet keringeni, nagyokat úszkálni. Azonban az élményekről magunknak kell gondoskodnunk, nincs pezsgős, masszírozós bugyogtatás. Mindössze egy melegvizes csap áll rendelkezésére, amiért sorba állhatunk, helyesebben „úszhatunk”.

A vízből kiszállva viszont, ha elfelejted magaddal hozni a fürdőköpenyt, újra csak vacogsz. A forró zuhannyal némiképp felfrissítheted magad, de ez csak átmeneti megoldás. Kint ugyan mindig találni szabad ágyat, de kinek van kedve hosszasan levegőzni? Ám lehet, ha elmúlnak a mínuszok, bent is melegebbnek tűnik majd a klíma…

Német szavakat nem csípünk el, magyarok közt lebegünk. (A környező luxus hotelcsodák privát termálparadicsomai bizonyára elszipkázták a nagyhalakat.) Az árak sem az egekbe szabottak: 260 Ft a kávé, 400-500-ért már meleg ebédet tálalnak, guszták a sütemények, habos költemények csábítanak. Egészségesebb, fittebb étel nem jellemző, mint általában az uszodákban, itt is inkább a sültkolbász dívik.

A gyógytó és a kapcsolódó szolgáltatások árai itt megtekinthetőek

Hévízi gyógytó
A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 48 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap.

A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas. A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.

A gyógytó kezelője és működtetője a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht, mely szolgáltatások egész sorát kínálja a látogatóknak.

Tájékoztató a tófürdő rekonstrukciójáról
A teljes beruházás - mely magába foglalja a második ütem során megvalósuló gyermekzóna kialakítását, valamint a nyári épületek felújítását - 2007 június közepéig valósul meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű