Kisfröccs, mézes rum és karaoke - Kocsmatúrán jártunk Szombathelyen 2.

A Fészek Sörbárban is szól a tévé, éppen valami akciófilm megy, ketten...

Megnyertük a főnyereményt!? – hívott fel egyik délután lelkesen a kolléga. Tanácstalanságomat a telefonon keresztül is érezhette, mert gyorsan elmondta, kocsmáznunk kell, és tapasztalatainkat meg kell osztanunk a nyugat.hu olvasóival. Híven lapunk régi hagyományához. Néhány napos lelkes tervezgetés után egy hétköznap este aztán elindultunk… Az első rész után most az est folyatását osztjuk meg Önökkel.

Engem nyugodtan fotózhattok!
Ismét hosszabb gyaloglás az egyre hűvösebb éjszakában, kellemetlen meglepetés, hogy este 10-kor a helyek többsége bezár. Így módosítani kell szépen előkészített terveinket, a következő állomás a 14 emeletes alatti Fészek Sörbár. Itt is szól a tévé, éppen valami akciófilm megy, ketten is nézik, mi inkább a sörkínálatot szemlézzük.

A pult feletti polcon kilencféle üvegest kínálnak, köztük van alkoholmentes is. A csinos pultoslány először meglepődik, amikor fotózásra kérünk tőle engedélyt, tanácstalan, a bárszéken ülő, kissé már az ital hatása alatt lévő srác viszont lelkes: – Engem nyugodtan fotózhattok! – mondja, és megpróbál előnyös pózt felvenni. Fotósunk azonban inkább a falon lévő plakátokat részesíti előnyben. Közben kisebb társaság érkezik, pillanatok múlva mulatós muzsika szól a zenegépből. Menekülésre fognánk a dolgot, de az itallapon vonzó a 300 forintos mézes pálinka, meg is kóstoljuk.

Közben két középkorú, munkásruhás férfi állapítja meg kölcsönösen egymásról, hogy – Te is melós vagy – , aztán belebonyolódnak a fröccs, cigaretta összeállításba. Ahhoz képest, hogy a belvárosban vagyunk, kicsi a forgalom, igaz, elmúlt már 11 óra. Miután megállapítjuk, hogy finom a mézespálesz, búcsút mondunk a Fészeknek, irány a vasútállomás környéke.

Inkább várjatok a fotókkal!
Nincs túl nagy választási lehetőségünk, az Olimpia alatti borozóba térünk be. Üres a hely, a sarokban ülünk le, ahol azonnal feltűnik a vörösboros kólát kínáló plakát. Egyébként is ötletes a dizájn, a pultoslány készséggel bólint fotózási szándékunkra, mire fotósunk előveszi a gépet, néhány kigyúrt, rövid hajú srác érkezik. A lány azonnal jelzi, várjunk a fotózással. Így is teszünk, közben megkóstoljuk a 180 forintért kínált becherovkát.

A társaság aztán célba veszi a zenegépet, néhány pillanat múlva itt is szól a mulatós zene. Próbálunk beszélgetni, a zene a témánk, és persze régebbi kocsmás-történetek jönnek elő. Kissé lehangolva látjuk be, jobb lett volna hétvégi időpontot találnunk, de most már mindegy. A WC-t meglátogatva döbbenünk meg, itt még nincs pszihoár, az olajfestékes fal a divat. Hiába várunk a társaság távozására, ezért inkább mi indulunk tovább.

Mulatós társaság
A kolléga említi, hogy az aluljáróban lévő hely nonstop nyitva tartású. Akkor irány arrafelé. Nos, itt tényleg igazi kocsmahangulat fogad minket, az aluljáró falait borító graffitik méltó környezetet adnak hozzá. Megmutatom a kollégának kedvencemet: – Ajándék csónak ne nézd a lapát! – aztán belevetjük magunkat a mulatós társaságba.

A kocsmában szól a zenegép, három-négy férfi egyszerre akar táncolni a társaság egyetlen nőnemű tagjával, érdekes mozdulatokat eredményez a próba. A falon nagyméretű plazmatévé, amiről rögtön eszembe jut egy régi történet. Amikor bemutatták a Csillagok háborúja filmet, az egyik székesfehérvári moziban az első sor szélére kaptam rá jegyet. Az egész film alatt azon csodálkoztam, hogyan tudtak ennyi lófejű színészt találni, néhány hónap múlva, a második rész vetítésekor jöttem rá, tényleg minden relatív. Akkor ugyanis középen ültem.

A történet tetszik a kollégának, felbuzdulva rendeli a pohár sört és a nagyfröccsöt. Ekkor tűnik fel, hogy eddig mindenhol elfogadható hőmérsékletű és árú italokat kaptunk, meg is jegyezzük: persze, a piac törvénye.

Karaoke
Közben a zenegépet karaoke üzemmódba állítják, egymás kezéből tépik ki a mikrofont. Hát, vitatható értékű előadások születnek, meg is jegyezzük, az alkohol az önkritikára is hatással van. Egyre nehezebben tudjuk visszafogni fel-feltörő nevetésünket, nekünk azért van még annyi ítélőképességünk, hogy távozunk, mielőtt valamelyik önjelölt művész kifogásolná (nem)tetszés-nyilvánításunkat.

A túra utolsó állomásán, a Hunyadi úti Bingó Pizzériában teljesen más világba csöppenünk. Szinte teltház van, alig van üres asztal. Az igényes környezetnek megfelelően az árak is magasabbak, 250 forintért isszuk a kisüveges sört, kár, hogy közben bezárt a konyha, a pizzát nem tudjuk (most) megkóstolni. Igaz, erre tábla figyelmeztet, be kell érnünk a kínálat böngészésével. A helyiségben fiatalok, főként párosan, de vannak kisebb társaságok is. A hangulat visszafogott, a kolléga a pulthoz ül, átnézni a rövid italok kínálatát. Aztán lelkes beszélgetésbe kezd az ott ülő sráccal, mint később kiderül, az egyik Led Zeppelin lemezt elemezték. Természetesen teljesen szakértői mélységekben.

Ezt csináld utánam délelőtt!
A kolléga lelkesedése fokozódik, amikor felfedezi az itallapon a mézesrumot, 250-ért. Persze, azonnal megkóstoljuk, a fehér rum és a méz érdekes, de kellemes ízhatást eredményez. Közben két fiatal srác lép a zenegéphez, és kezdődik a karaoke-só. Ez már kicsit sok nekünk, némi várakozás után megpróbáljuk összegezni az este tanulságait.

Kiderül, hogy fejenként kétezer forintra volt szükség ahhoz, hogy mindenütt igyunk valamit, és nem is a legolcsóbb italokat választottuk. Azt is megállapítottuk, hogy a hétköznap este a kocsmák legtöbbjében csendes, de ma már nincs igazi vendéglátóhely zenegép nélkül. Még jobb, ha tudja a karaoke üzemmódot is, igaz, ez bizony, akár vendégriasztó is lehet. És azt is megfogalmazzuk, néha jobb, ha az ember csendben marad és hallgat a pultoslányokra. Távozóban a teljesen kihalt Hunyadi út közepére állva a kolléga utánam kiabál: – Ezt csináld utánam délelőtt! – Aztán hazamegyünk.

Kisfröccs, mézes rum és karaoke - Kocsmatúrán jártunk Szombathelyen 1.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű