Szombathely legjei 2006 – Önök szavaztak, mi összegzünk

Mire lehettünk a legbüszkébbek, miért szégyellhettük magunkat a leginkább, bírjuk-e politikusainkat, ki vitte a...

Kicsinosított Fő tér: erre vagyunk a legbüszkébbek
Első kérdésünk arra vonatkozott: mire lehetünk büszkék mi, szombathelyiek a tavalyi évből? Bevalljuk, szerkesztőségi berkekben komoly tétekben mertünk volna fogadni, hogy a pálmát Fő terünk szemkápráztató megrenoválása viszi majd el. Így is lett, 657-en (62%), vagyis az abszolút többség rakta ide a voksát. Második helyen azonban már sikerült minket is meglepni, hiszen 164-en (15%) mondták azt, hogy a legbüszkébbek arra lehetünk, hogy végre túl vagyunk rajta, mármint magán az esztendőn – s itt akarva-akaratlanul némi áthallást érzékelünk a választások zivataros hónapjait felidézve. 127-en (12%) örültek annak, hogy Drazsé nyílt színen véghezvitt bilincsbe verésére sor került, 95-en (9%) büszkék a még mindig lüktető Savaria Karneválra, és 18-an (2%) a régmúlt korokba csábító Történelmi Témaparkra.

A kormányellenes tüntetők miatt szégyellték magukat a legtöbben
Ellentételezés gyanánt arra is rákérdeztünk: mi szolgáltatott leginkább alapot a szégyenérzetre? Szavazóink majdnem fele, 423 fő (40%) vélekedett úgy, hogy a kormányellenes tüntetők jelenléte a Fő téren ad legtöbb okot a restellkedésre. Őket követik 300-an (28%) azzal, hogy a pezsgés hiányából adódó szellemvárosi miliő az, ami még mindig szánalomra méltó, politikusaink szűnni nem akaró torzsalkodását pedig 208-an (20%) jelölték meg. 93-an (9%) gondolták úgy, hogy szégyenkeznünk kell azért, mert egy ember hibája miatt tizenegy pontot levontak a Haladástól, s mindösszesen 38-an (3%) ítélték el az első ízben megrendezett Savaria Szépe választást.

Egyre gyakrabban intünk búcsút a négy falnak?
Mi volt a legszembetűnőbb változás, a legnagyobb lépés előrefele szeretett megyeszékhelyünkön? Elsöprő mértékben (590-en, ami 68%-ot jelent) nyilatkoztak úgy olvasóink, hogy ez nem más, mint a tény, hogy jó idő esetén egyre többen mozdulnak ki otthonaikból – ám az előző kérdésre adott válasz ismeretében még ez a mostani állapot sem elegendő, sokkalta nagyobb nyüzsgést várnának a szombathelyiek. A többi szám szinte eltörpül a város mozgalmasságát firtató válaszok mennyisége mellett, noha a következő valamelyest kapcsolódik hozzá: 123-an (14%) a Savaria Moziban felfuttatott – ám azóta sajnos éppen megszűnt – underground partisorozatot jelölték meg szép jövőképnek. 79-en (9%)a közélet iráni érdeklődést, a politikailag tudatos magatartás erősödését tekintették nagy szónak, 57-en (6%) az üde színfoltként jelentkező fiatal extrém bringások elszaporodását, alig 24-en pedig a közlekedési morál javulását.

Szombathely elsőszámú drogja a bulvár
Kíváncsiak voltunk, mivel sertepertélik el maguktól a városlakók az iskolában-munkahelyen-családban felgyűlt stresszt, vagyis mi nevezhető ma Szombathely drogjának, elsőszámú menekülési útvonalának a problémák elől. 364 fő (43%) szerint a legtöbben a bulvármédiával és a gügye topslágerekkel szakadnak el a realitástól, 161-en (19%) a szomszédasszonytól az SMS rovatig húzódó panasz-platformokat jelölték meg stresszoldóként. Csak 48-an (6%) gondolták úgy, hogy a könnyelmű költekezésekbe menekülés a jellemző, míg a két szó szoros értelemben vett drog közül a csúnya alkoholt 227-en (27%), míg a jó öreg marihuanát 39-en (5%) tartják a városlakók tipikus lélekkönnyítőjének.

A többség szerint politikusaink csak lógatták lábukat
Innentől a konkrétumokra hegyeztük ki giga-szavazásunkat. Megkérdeztük: melyik politikus tette a legtöbbet értünk tavaly? Talán nem meglepő módon erre a jött a legtöbb voks, mert kampányidőszak nincs ugyan még a láthatáron, azért mégiscsak jól mutat egy városatyának, ha a neve mellett voksok díszelegnek nagy számban (IP alapon mindenhonnan csak egy szavazat volt leadható, de gyanítjuk, hogy még így is mozgósítottak jónéhányan). Első helyre cinikus válaszlehetőségünk került: miért, tett valaki valamit tavaly Szombathelyért? – kérdezték 548-an (39%). Ezután dr. Ipkovich György vitte a legtöbb voksot (311-et, azaz 22%-ot), majd Ágh Péter (254, ami 18%), végül Marton Zsolt (161, 11%) és Nemény András (148, 10%).

Szombathelyi Képtár: aranyérmes a kulturális intézmények között
Na és melyik intézmény kínálta a legjobb kulturális-művészeti programokat tavaly? Nagy túlsúllyal, 47%-kal – ami 415 szavazót testesít meg – veri a mezőnyt a Szombathelyi Képtár: olvasóink eszerint a képzőművészet tárgykörét igencsak magukénak érzik, és nyilván elismerésben részesítik a képtár arra irányuló erőfeszítéseit, hogy minél több híres festő tárlatát hozza el a vasi megyeszékhelyre. Szinte fej-fej mellett következik a Művelődési és Sportház (135 voks – 15%), a Művészetek Háza (133 voks – 14%), és a Savaria Filmszínház (115 voks – 13%) triumvirátusa, a sor végén pedig az MMIK baktat 89 szavazattal (11%).

Még mindig népszerű a Savaria Legio
Érdekelt minket az is, mely csoportosulás lendítette előre leginkább a helyi kultúra szekerét. Szavazásra vetemedő olvasóink fele (417-en, ami 46%-ot jelent) a Savaria Legiót jelölte meg városunk kulturális hírnevének elsőszámú öregbítőjeként, de alighanem hozzájuk kapcsolhatták a karnevál egész rendezvényét is. Szépen törnek, törögetnek előre az amatőrök: 236-an (22%) a Homo Ludens Zenés Színpadra szavaztak, így ők happolják el az ezüstöt. Ezt követően jön a Ferrum Színházi Társulás 84 szavazattal (9%), a Kamara Savaria (80 voks, 8%), a PUK csoport (54 voks, 6%), illetve az Irokéz Collection kis csapata (47 voks, 5%).

Kötélugrók: az igazi szombathelyi unikum?
Legjobban teljesítő sportolónak Önök kötélugró leányainkat jelölték meg (515 szavazat, 42%), a focirajongók örömére második hellyel (263 voks, 22%) büszkélkedhet Andorka Péter a Haladásból, harmadikkal (202 voks, 17%) pedig Dancsó Zoltán kick-boxos, aki megvédte világbajnoki címét. 154-en (13%) szavaztak Hatos Gáborra, aki a felnőtt birkózó Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és meglepő módon Szombathely emblematikus kosárlabda-figurája, a falcós Kálmán László került az utolsó helyre, 81 vokssal (6%).

Még mindig metál
A lokális zenei közeget illetően az látszik, hogy a frissnek és eu-konformnak már nemigen nevezhető metál Szombathelyen valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag még mindig fénykorát éli. Kérdésünkre ugyanis, hogy melyik helyi zenekarnak köszönhetjük 2006 legszebb pillanatait, 509-en (55%) böktek a Halor neve melletti rubrikába. Bár helyben nemigen voltak aktívak, a Pop Art Market került a második helyre 240 szavazattal (26%), aztán gyakorlatilag döntetetlenre helyezkedtek a többiek: a jamaikánus Jah’s Warriors (66 voks, 7%), a még mindig betonkemény Social Free Face (58 voks, 6%), és a szintipopper Impact Pulse (55 voks, 5%).

Nagyon szeretünk alkohollal öblögetni
S ha már kikapcsolódás és szórakozás, megkérdeztük azt is, milyen jellegű szórakozóhelyekben volt erős Szombathely 2006-ban. A kocsmák, pubok, sörözők tarolnak, mint a lengőteke: 517-en (59%) szavaztak reájuk, s kábé feleannyian (250 voks, 29%) a kávézókra, szolidabb “beülős” helyecskékre. 43-an (5%) a diszkókra, 32-en (4%) az elegánsabb társasági helyekre, éttermekre, és 23-an a kellemes lányokkal felszerelt nightclubokra ejtették a választást.

Friss, megbízható, izgalmas – szlogenünk igazolást nyert
Nem hagyhattuk ki a szombathelyi médiára vonatkozó, izzasztó kérdést sem, hogy kit is tekintenek olvasóink a leghitelesebb hírforrásnak itt, helyben. A válaszok eloszlását látva verítékünk egyrészt elpárolgott, másrészt rájöttünk, hogy illendő lesz a következőkben is sokat dolgozni az Önök kegyeiért. Az első helyre (524 voks, 50%) ugyanis a Nyugat.hu került: minden második szavazó nekünk szavazta meg bizalmát. Minket követ az Alon.hu 226 vokssal (22%), majd a Vas Népe 175-tel (17%), a Szombathelyi Televízió 61-gyel (6%), aztán pedig a Savaria Fórum 59 pipával (5%).

Vonatkozó anyagunk:
Szombathely 2006-os legjei - szavazzanak tizenegy klikkel!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű