Pszichológusnő vezette a betörőbandát

Harminc város lakótelepén jutottak be észrevétlenül a lakásokba, sok károsult ma sem tudja, hogy kifosztották. Akkor sem jöttek zavarba, ha a házigazda otthon volt…

Tavaly októberben egy hengerzártöréses betörést jelentettek a sárvári rendőröknek és egy rendszámtöredéket is kaptak a nyomozók, amivel akkor még nem tudtak mit kezdeni. Egy hónapra rá hasonló bűncselekmények történtek tömbházakban, ekkor egy kék színű Suzuki vált gyanússá valakinek.

– A töredékrendszám és a kocsi színe, típusa alapján országosan kigyűjtöttük a szóbajöhető járműveket. Ekkor került a látókörünkbe egy 36 éves pszichológusnő, aki eddig már hét esetben volt büntetve és több mint nyolc évet töltött börtönben – mondta el dr. Kovács Endre alezredes, sárvári kapitányságvezető.

– Felmértük a hölgy baráti társaságát és kiderült, rendszeresen utazik vidékre egy nővel és két férfival. Február közepén munkatársaim több autóval "felálltak" a hölgy kocsijára és egész nap követték őket.

Bonyhádon egy lakótelepen az utasok bementek több lépcsőházba és megpakolva jöttek ki onnan. A város határában egy kommandós akció keretében kerültek elfogásra, a járműből a várakozásnak megfelelően sok lopott holmi került elő.

A vizsgálat eddigi adatai alapján a csapat egy éve ténykedett. Információink alapján a bandát a pszichológusnő irányította, aki börtönben végezte el az ELTE pszichológia szakát, miközben jogerős büntetését töltötte.

Kizárólag munkaidőben dolgoztak, legtöbbször hengerfésűvel. Végigcsengették valamilyen alibivel a lakásokat és ahol nem nyitottak ajtót, oda bementek. Mivel a zárak nagy részét sikerült roncsolásmentesen kinyitni, a lakásokban óvatosan ténykedtek, nem forgattak, csak a szükséges ékszereket, márkás parfümöket, készpénzt és műszaki cikkeket vitték magukkal. Majd bezárták maguk mögött az ajtót. A háziak sokszor észre sem vették, hogy kirabolták őket.

A csapat szemtelenségére jellemző, hogy volt több olyan lakás, ahol első alkalommal csak felmérték a terepet, majd néhány nap múlva, miután az orgazdákkal egyeztettek, visszamentek és elhozták azokat a tárgyakat, amire volt vevő.
A vallomások alapján naponta 4-5 lakásba mentek be, a cél az volt, hogy napi 250 ezer forint értékben értékesíthető tárgyat orozzanak el. Ez a tárgyak valós értékének kb. 20 százaléka, ugyanis ennyiért vették át az orgazdák. Néhány tárgyat zálogfiókba tettek.

A betöréssorozatnak több rendőr károsultja is van. Volt olyan lakás, ahol a hazaérkező károsult bosszankodott, amiért édesapja koszos cipővel ment végig a szőnyegen, ezért gyorsan kitakarított, majd ezután észlelte, hogy eltűnt a pénze, telefonja, ékszere, ő pedig a betörők nyomát tüntette el sikeresen.

Többször előfordult, hogy olyan lakásba mentek be, amelynek tulajdonosa nem nyitott ajtót, de otthon volt, így a betörők szembetalálták magukat a házigazdával. Ekkor sem jöttek zavarba. Ködös mesét adtak elő arról, hogy szórólapot terjesztenek és nyitva volt az ajtó, majd gyorsan távoztak.

Megdöbbentő, hogy az egyik dunántúli város lakótelepén egy nap alatt 12 lakásba mentek be hengerfésűvel – azaz nyomtalanul –, és egyik lakás tulajdonosa sem tett feljelentést, mivel nem is észlelték a tárgyak hiányát, vagy saját családtagjukra gyanakodtak az eltűnések miatt.

Az ország 13 megyéjének 30 városában tarolt a bűnszervezet. A pszichológusnő mellett a csapat "kulcsembere" egy 43 éves profi szerszámkészítő volt, aki 10-szer volt büntetve és 9,5 évet töltött börtönben.
A behatoló társ egy 29 éves nő volt, akit kétszer büntettek már és 6,5 évet töltött rácsok mögött. A 30 éves tartalékember sem panaszkodhat, korábban már kétszer elkapták a rendőrök. A bűncselekményeket reggel 8 és 14 óra között követték el. Hétvégén pihentek.

Az üggyel külön nyomozócsoport foglalkozik. A betörések száma és az elkövetési érték még nem ismert. A nyomozók megkezdik az orgazdák felderítését is. Az is feltételezhető, hogy betörési nyomok hiányában sok családi perpatvart okozhattak az eltűnt ékszerek, vagy a hiányzó pénz.

A banda egy kék Suzuki Ignisszel – a pszichológusnő saját autójával - járta az országot. A lefoglalt autó visszapillantóján egy felékszerezett "Crazy Frog" figura lóg. Az első ülésen még ott a térkép a tollal, amivel az útvonalat tervezgették a betörők.

Kérdéses, mennyi ideig tart majd a kényszerpihenőjük, hiszen az előélet ismeretében valószínűnek tűnik, hogy szabadulásuk után sem bejelentett munkahelyük fizetéséből élnek majd a jelenleg munkanélküli bandatagok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű