„Úgy adom el, hogy az neki jó legyen” – diszkréten virágoznak a helyi szexshopok

Szombathely szexshopjai eldugva is csinos vevőkört tudhat magáénak. Kérdőjelekkel megrakva felkerestük...

Nincs is olyan sok éve annak, hogy a domborodó idomok pőre tulajdonosai csupán munkásműhelyek falaira aggatott, kopott naptárakról néztek le ránk, ma viszont már ott tartunk, hogy a híradó után is leplezetlen mellekbe botlunk, és a kiscsemeték szemét sem takarják el szörnyülködve a szabadstrandon, ha valakinek toplessben nyomulni támad kedve. Abból, hogy a rendszerváltást követően a szexuális szabadosság addig elfojtott bimbói veszett virágzásnak indultak, a kereskedelmi szféra is kivette a részét: a kilencvenes években sorra nyíltak meg az erotikára specializált boltok hazánkban is.

Gábor az elsők között repült rá a témára Szombathelyen, és landolásának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára 770 klubtagot számlál, akiknek hetven százalékát a gyengébbik nem képviselői alkotják, a legidősebb köztük egy 66 éves hölgy. Ég és föld egymáshoz képest a kiindulás és a jelen állapot: míg tíz évvel ezelőtt egy hónapban talán négyen ha beestek boltjába, ma durván félezer fix vásárlója van. „Őket úgy hívom, hogy az aktívak” – meséli megnyerő mosolya alól, ami nem kevés tapasztalatot sugall, s én nyomban tudom, hogy ezt sűrűn veti be gátlásoszlató fegyverként.

„Először eladom magamat, aztán eladom a termékemet, de úgy adom el, hogy az neki jó legyen”
Végtére is a bizalom megléte egy erotikus segédszközöket kínáló bolt esetében nem erény, hanem alappillér: ha ennek híján vagyunk, fel se húzzuk a rolót. Gábornak is van bevált módszere, hogyan nyerje meg magának a félszeg betérőt: „ha látom, hogy zavarban van, akkor kiteszem az ajtón a rögtön jövök táblát, kulccsal bezárom, leültetem, megkínálom kis üdítővel...Hadd lazítson, hiszen már az is nagy szó, hogy bejött.” Persze a kezdetekkor még maga is nehezen vette fel a pókerarcot egy pisi-kaki pornóra irányuló kérdésre, ma már természetesen fogadja a legextrémebb kérést is – kliensei bizonyára ezért is tartanak ki mellette. „Legyen az lakkruha vagy korbács, nekem ugyanolyan, mintha tejet vagy kenyeret kérnének.”

Péter, az Exkluzív Erotika Shop tulajdonosa elfoglaltságai miatt ugyan csak e-mailen keresztül állt kötélnek, az első levélváltáskor letegeztette magát – nála is egy minutum alatt lecsapódik, mennyire otthonosan mozog a vásárlók kegyeinek keresésében. „Sosem nyomulunk, mindig megvárjuk, hogy egy kicsit oldódjanak a vevők. Ez általában egy-két perc alatt meg is történik, amikor észreveszik, hogy nincs mitől tartaniuk, senki sem rohanja le őket semmivel. Ilyenkor jönnek elő a klasszikus lenne egy kérdésemmel. És persze megkapják a megoldást” – válaszolja kérdésemre, ami a portéka eladásának mikéntjére irányul.

Fiatalság, bujaság – a zöldfülű kandúrok is bepróbálkoznak
Természetes jelenség, hogy immár az érdeklődők közt jegyezhetik a fiatal felnőtt korosztályt is, noha tisztában vannak vele, hogy óvatosan kell bánni a témával (főleg olyan zord időkben, amikor az ifjak örömszerzésének akadályozása odáig fajulhat, hogy egyesek politikusok háza elé vonulgatnak).

Persze jönnek a kíváncsiskodó ifjoncok, férfiasságuk teljes tudatában, de őket el kell hessegetniük, máskülönben a hatóság egyik napról a másikra lakatot varrhat boltjukra. „Ért olyan eset, hogy azt mondták, maga nem jogi személy, nem kérheti el a személyi igazolványomat. Mondom, akkor viszont nem jöhetsz be a boltba, kivéve ha egy nagykorút hozol magaddal, aki felelősséget vállal érted” – rendezi le Gábor a játékszabályokat kis harcias diákokkal.
De ha valaki betöltötte a tizennyolcat, még annak sem biztos, hogy rögtön elad, előbb inkább a beszélgetést szorgalmazza, például hogy miért is van szüksége vibrátorra a kis hölgynek. Azért, mert egyedül van, mert érdekli, vagy mert a barátnője is azt használ – gyakori kérdések a családi ház alá szolidan elrejtett TabuTékában. „Aztán ha látom, hogy mosolyog, tehát feloldódott, mindig van egy kényes kérdésem: mire élvezel jobban, hüvelyre vagy csiklóra?” A kiválasztás ennek megfelelően történik: „fém, műanyag, lágyzselés, testanyag, elasztikus, realisztikus” – sorolja Gábor a műfallosz típusait.

Célzott támadás a klitorisznak
A vibrátorok egyértelműen a legkelendőbb játékszerek: mindkét bolt fizikai valójában és internetes verziójában is ezt ígéri a legszélesebb választékban, ez azonban csak a jéghegy csúcsa. „Olyan elmés szerkezetek vannak már, hogy nem is gondolnád. Egy egész iparág épült ki erre: emberek ezrei dolgoznak azon a világ minden táján, hogy nekünk egyre jobb legyen a szexuális életünk” – mondja Péter, és példák hadával ostromol segédeszközöktől a vicces kiegészítőkig: fütyire formált gyertya, szextársasjáték, péniszgyűrű, latex lepedő és masszázsolaj páros, filmek gusztushoz mérten szoft erotikától az ökölszexig.

Lányok körében kezdenek slágerré válni a "pillangó bugyik" is: „ezeket a kis vibrátorokat mint egy bugyit, úgy fel tudja venni a hölgy, a vibráló pillangó pont a klitorisznál van, tehát elég célzott támadást indít, rendkívül hatékony és jól is néz ki.” Gábor megemlíti még a cukormázból készült bugyit, amitől csak úgy szabadítható meg a partner, ha „leeszik róla”, de állandó szezonjukat élik a gésagolyók is, amiket egyébként inkontinenciában szenvedők és a kismamák szülés után is használnak hüvelyizom-erősítőnek.

Diszkrécióra hivatkozva egyikük sem fed fel részleteket a szombathelyi vevőkör kívánságairól, és bár az újságírót ez nem boldogítja, talán mégis így van rendjén. Annyit azért megtudok Pétertől – és ebben a nagyobb múltra visszatekintő konkurencia is egyetért –, hogy boltjaikban mindegyik réteg és korosztály megfordul: „a fiatalokat a kíváncsiság, a középkorúakat a változatosabbá tétel, az idősebbeket pedig az újdonságok és vágyfokozók vonzzák, de amint betérnek, mindenkit minden érdekel.”

S érdekli sógorékat is: az osztrák kuncsaft sem fehér holló már a szombathelyi erotika boltokban, miután a határ túlsó felén négyszeres áron kínálnak mindent. A tulajdonosok felől pedig halkan, tapintatosan érződik a megelégedettség sóhaja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű