„Gyapjúinvázió” a TESCO-parkolóban – elriasztottuk a csalókat

Fényképezőgépünk láttán aztán kitört a pánik.

Levakarhatatlan árusok
Tavaly év végén részletesen foglalkoztunk a nyugdíjasokat átverő csalókkal, akik gagyi műanyagot árultak tiszta gyapjúként, potom 19 ezer forintért. Most hasonló termékekkel felszerelkezett árusokat találtunk a TESCO hipermarket parkolójában, akik a bevásárlókocsikat toló vásárlókra akaszkodtak rá és próbálták rájuk tukmálni az „olcsó gyapjút”. Ha a vásárló akár csak egy pillanatig is tétovázott, akkor az eladók már nem hagyták magukat könnyen lerázni, és ha a vevőjelöltjük nemet mondott, akkor harmadszor és negyedszer is kínálták az alkalmi vételnek beállított portékát. A „gyapjú” kikiáltási ára ezúttal 4500 forint volt, ami valóban kihagyhatatlan ár lenne egy igazi gyapjú garnitúráért, de természetesen erről szó sem volt.

Tiszta, élő gyapjú
„Nézze meg a gyapjútakarómat, aranyos fiatalúr! Magának nagyon olcsón adom!” – érkezett az ajánlat a két zsákot szorongató, fejkendős asszonytól. Arra a megállapításunkra, miszerint a zsákban lévő valaminek köze nincs a gyapjúhoz, csak gúnyos nevetés volt a válasz. „Mér' mondja? Há' fogja meg, fiatalúr, ez igazi gyapjú!

Mivel ezt a párbeszédet nem sok értelme lett volna folytatni, ezért inkább visszaballagtunk az autóhoz a fényképezőgépért, hogy megörökítsük olvasóinknak, mi az, amitől lehetőség szerint óvakodjanak. A fotómasina láttán azonban egyszerre életbe lépett a „vörös kód” és a hatalmas parkolóban szétszóródott árusok egyetlen füttyszóra rohantak a román rendszámú furgonba, és villámgyorsan eltüntették az összes zsákot és fúrós bőröndöt.

A következő pillanatban pedig már mind ott álltak a fényképezőgépet szorongató sajtómunkás körül, hogy megtudakolják, mire a nagy fotózkodás?

Ez PES!
– Mi nem kérünk képet! Minket aztán ne fotózzon! Há' mi a baja magának?” – eresztette ki a hangját a már megismert fejkendős hölgy, aki a bemutatkozásunk és rövid szituációértékelésünk után azonnal takarékra állította magát. A beszélgetés ezután már kultúrált hangnemben folyt. Megtudhattuk, hogy a Romániából érkezett eladók csupán egy kis pénzt szerettek volna keresni, kiegészíteni a sanyarú romániai bérüket a vasi megyeszékhelyen. Arra a felvetésre, miszerint ezt talán nem átveréssel, a vásárlók megtévesztésével kellene művelni - ismét megkaptuk a magunkét.

„Há' ki tévesztett itt meg bárkit is, aranyos fiatalúr? Há' mondtuk mink, hogy ez gyapjú?” -kérdezte a fejkendős asszony, aki néhány perccel korábban kínálta nekünk a „gyapjút”. –„Há' senki nem mondta, hogy ez gyapjú, igaz-e? Meg aztán rá is van írva a zsákra, hogy ez PES! Azt mindenki láthassa!”

Azt decemberi cikkünkben is megírtuk, hogy a vásárcsarnokban árult garnitúra csomagolásán a nagyméretű „GYAPJڔ felirat alatt ott láttuk a folytatást is kisbetűkkel: „jellegű PES”. Valószínűleg most ugyanerről a szériáról lehetett szó. Kérésünkre, hogy ugyan mutassák már meg, hol szerepel a műanyag megjelölése a csomagoláson, az árusok inkább a távozás mellett döntöttek, és furgonjukkal elporoztak. Feltehetőleg egy másik nagyáruház parkolójába.

Boltból biztonságosabb
Bár azt már nem mernénk leírni, hogy boltból azért érdemesebb vásárolni, mert ott ellenőrzött minőséget kapunk (lásd élelmiszerbotrányok), de még mindig sokkal kevésbé valószínűbb az átverés, mint a parkolókban kínált kétes eredetű holmik esetében. Aki például cigarettát, alkoholt, műszaki cikket vásárol a nepperektől, az nem csak azt kockáztatja, hogy lopott, csempészett árut vesz, de az egészségét is kockára teszi, amennyiben gagyi hamisítványt vásárol. Az áruházakban a blokk ellenében lehet reklamálni, a parkolóban árusítókat viszont jó eséllyel soha nem látja viszont az ember. A gyapjúként árult műanyag egyik legnagyobb veszélye, hogy sok olyan ember is megvásárolja, aki olvasott a gyapjútakarók egészségre gyakorolt hatásáról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű