Tűz a szombathelyi zsinagógában

Képgalériánkban az oltási munkálatok mellett a még mindig gomolygó füsttől ködös zsinagógabelsőt is bemutatjuk, a pincétől a padlásig.

A városban villámgyorsan terjedtek a hírek és rémhírek: Ég a zsinagóga! (Már a helyszínen lévő munkatársunkat egyenesen azzal hívta valaki, hogy most szóltak neki: bomba robbant az épületben.) A zsinagóga környékén maszkos tűzoltók siettek az ablakokhoz, és létrán leereszkedtek a pincébe. Közben a rendőrök igyekeztek távol tartani a kíváncsi nézelődőket. Az épületben bontási-építési munkálatok zajlanak, és ennek keretében dolgoztak munkások a pincében. Éppen flexszel daraboltak valamit, amikor a közelükben felcsaptak a lángok. Kimenekültek a pincéből és 9.27-kor hívták a tűzoltókat. A lánglovagok több gázpalackot is kimenekítettek a tűzfészek közeléből - szerencsére ezek még nem hevültek fel -, majd egy órán belül "lefeketítették" és 10.55-re eloltották a tüzet és az izzó bútorokat.

Nézd meg galériánkat!

Ezt követően nagy teljesítményű szívó- és fújóberendezésekkel kinyomatták a füstöt az épületből és megkezdték a károk felmérését. Úgy tudjuk, a munkálatokat végző cég rendelkezik felelősségbiztosítással, így a károkat ez alapján lehet majd rendezni. Szerencsére elmondhatjuk, ennek a tűznek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Sajnálatos módon a szomszédos presszó raktárának ajtaja egybenyílt a zsinagóga pincéjével, így az árukészlet nagy része is tönkrement az oltás folyamán.

Nézd meg galériánkat!

A nyugat.hu munkatársa végigjárta a tűzoltók által is használt útvonalakat. A levegős palackot cipelő tűzoltóknak egy szűk, kanyargó járaton kellett lemenniük a pincébe, ráadásul a füst miatt szinte semmit nem láttak. (Füst nélkül sem egyszerű a lejutás.) Képgalériánkban az oltási munkálatok mellett a még mindig gomolygó füsttől ködös zsinagógabelsőt is bemutatjuk olvasóinknak, a pincétől a padlásig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű