Újra tűzvonalban: méteres lángokkal küzdöttek a lánglovagok Nárainál

Az egyik tűzoltóautó megrekedt a "mocsárban", de nem lehetett tétovázni, mert a szél egy fenyves felé terelte a...

Ismét nem unatkozhattak a szombathelyi tűzoltók. A zsinagógatűz után most egy erdőtűz izzasztotta meg a lánglovagokat, akik körmendi kollégáikkal álltak csatasorba Nárai és Pornóapáti között, az országhatár közelében. Bár néhány ütközetet elvesztettek - az erős déli szél méteres lángokat korbácsolt a méteres aljnövényzetben - de a csatát végül mégis megnyerték a tűzoltók.

Tűz Nárai és Pornóapáti között

A riasztás 11.18-kor érkezett és a teljesség kedvéért felsoroljuk a kettes kiemelt riasztási fokozatban vonulókat: "Szombathely Roham", "Szombathely 2-es", "Szombathely Vízszállító", "Szombathely Pálya", valamint "Körmend 1-es". Ezeket a hívószavakat gyakran hallhattuk a rádióból, hiszen a sűrű füstben és a hirtelen változó frontok miatt fontos volt a kapcsolattartás.

Az utak leginkább sártengerre emlékeztettek
A tűzoltók munkáját megnehezítette, hogy a tűzhöz vezető utak leginkább sártengerre emlékeztettek, az egyik tűzoltóautó "felfeküdt" egy ilyen mocsaras részen, így a lánglovagok kénytelenek voltak onnan vezetni a slagot. A másik fő terepakadály a sok fémkerítés, esetenként villanypásztor volt. Ezekkel a végén már nem sokat teketóriáztak, erővágóval törtek utat maguknak a tűzoltók.

Fél egy körül úgy tűnt, sikerül megfékezni a lángokat, azonban hirtelen újra feltámadt a szél és ez felkorbácsolta a lángokat is, amelyek a tűzoltókon átcsapva belekóstoltak egy sűrű fenyvesbe. Végül a tűzoltók bekerítették a rakoncátlan tüzet és több oldalról is megáztatták azt a szakaszt, amerre tombolnia kellett volna. Közben szikracsapóval is adtak a vörös kakasnak, amely nehezen ugyan, de végül megadta magát.

Összességében a tűzoltók egy kilométernyi tömlőt szereltek össze az erdős területen. A nyugat.hu információi szerint biztosan dolgoztak munkások a tűz keletkezése előtt az adott szakaszon, így feltételezhető, hogy valamelyikük hanyagsága okozta a kb. 12 hektárt felperzselő tüzet. A lángoknak fenyők, tölgyek és bokrok estek áldozatul. A leégett nyílt területek felett hamar megjelentek a ragadozómadarak, amelyek megzavarodott, vagy megégett rágcsálókra vadásztak a kopárrá vált szakaszokon.

"Félő, hogy a következő időszakban sok hasonló eset fordul elő, mert a kevés téli csapadék és a rekordmeleg miatt rendkívül száraz az erdők aljnövényzete és a parlagon hagyott területeken nagy mennyiségű eldőlt száraz fű nagyon megkönnyíti a tűzterjedést. A kerti hulladék égetése is ilyenkor aktuális, ez szintén növeli a tüzek kialakulásának esélyét" - ll a Szombathelyi Tűzoltóság közleményében és hogy mennyire igazuk van, azt bizonyítja, hogy a nárai tűz eloltása után néhány perccel már befutott a következő riasztás Szombathely határából, ahol száraz fű lángolt.

Embermagasságú száraz fű lángolt
Nem sokkal a Nárai melletti erdőtűz után újabb esethez riasztották a tűzoltókat, ekkor a Szent Gellért utcai körforgalom és a vasúti átjáró között csaptak fel a lángok. Az elkerített részen embermagasságú száraz fű égett mintegy 300 négyzetméteres területen, amit a lánglovagok hamar megfékeztek. Az ide kiérkező tűzoltókat szabadnapjukról hívták be, mivel kollégáik még az előző tűzesetnél voltak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű