Nálunk még ismeretlen a blokart - Szárazföldi vitorlást fotóztunk Tokorcson

Magyarországon mindössze hat darab van, tőlünk nyugatabbra viszont már évek óta nagy divatja van a "szárazföldi vitorlásnak", ami a jégen is repeszt.

Délután vízszintesen lobogott a légzsák a tokorcsi repülőtéren, ahol ezúttal nem repülő masinákat, ismeretlen prototípusokat, hanem egy földi sporteszközt mustráltunk.

A kialakítás miatt a borulások is veszélytelenek
Nézd meg galériánkat!
– Egy személyautó csomagtartójában bőven elfér az összecsomagolt blokart, aminek a táskája alig nagyobb egy golffelszerelést tartalmazó csomagnál, a súlya pedig mindössze 29 kiló. Egyenletes talajon könnyen felgyorsul 70 kilométeres óránkénti sebességre, jégen pedig akár 90-nél gyorsabban is siklik, ha a vezetője hagyja és ha fúj a szél – tudtuk meg a reptér füvén száguldozó Hamish McGregortól, aki a pocsolyákon is lelkesen átgázolt és mosolyogva törölgette az arcára fröccsent vizet.

– Ez egy nagyon biztonságos sporteszköz és nincs korhoz kötve, ezt a blokartot például irányította már 10 éves fiú és 71 éves nyugdíjas is. A kialakítás miatt a borulások is veszélytelenek.

Ára nem egészen 2000 euró körül mozog
Nézd meg galériánkat!
Erről magunk is meggyőződhettünk, amikor "Heimi" túl merészen vett be egy-egy kanyart és nagy sebességnél felborult. Kikászálódott az ülés alól, majd fél perc múlva már újra száguldott. Információink szerint egy alap glokart ára nem egészen 2000 euró körül mozog, de a tárcsafékes, extrákkal felturbózott, nagy vitorlás szerkezet ára ennek akár a duplája is lehet. A legközelebb Ausztriában lehet ilyen eszközt beszerezni, az érdeklődők részletes információkat találhatnak a blokart.at oldalon.

Néhány éven belül valószínűleg már hazánkban is versenyeket rendeznek a blokartosok és túrákat szerveznek az ország szép tájain. A blokart ugyanannyira szennyezi a környezetet, mint egy kerékpár – azaz gyakorlatilag semennyire-, de nagyobb sebességet lehet vele elérni. Már ha fúj a szél....

A tokorcsiakat minden bizonnyal nem lepte meg az újabb csodabogár, hiszen hozzászoktak már ahhoz, hogy hátmotoros emberek és különböző soha nem látott szerkezetek repkednek a fejük felett. Ebben nagy szerepe van a közeli Sitkén élő, az ultrakönnyű repülésben európabajnok, világbajnoki ezüstérmes, rekordot is jegyző Helmut Sternnek (46), akinek köszönhetően a repülés nagyágyúi is gyakran látogatnak a tokorcsi reptérre.

Nézd meg galériánkat!

Gyakori vendég itt például Andi Siebenhofer, aki számos extrém tettével írta be magát a sport történelmébe és ő volt, aki 2003-ban Ausztriából elindult egy motoros siklóernyővel (paratrike) és a Vatikánban a Szent Péter téren szállt le, hogy üzenetet juttasson el a pápának. Sternnek köszönhetően új fejlesztésű repülőgép prototípusát is tesztelték már Vas megyében. Az Eragon című filmben is aktív szerepe volt az osztrák pilótának, hiszen ő volt a sárkány "szemszöge", azaz Stern gépének kamerája rögzítette a repülő sárkány által látott látványos képsorokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű