Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bazinagy szombathelyi pizzapróba

Széttaposott kukoricadarabkák, papírdoboz halmok, billentyűzetre elkent ki tudja már micsoda. Kipróbáltuk magunkon Szombathely élenjáró pizzériáinak kínálatát

A pizza mindig jó, ha az ember nem annyira innovatív, hogy serény munkáját felfüggesztve délben valami különleges étket főzzön vagy rendeljen. Feltételeztük, hogy városunkban ez a hagyományos olasz tésztaféleség kiérdemli a közkedvelt jelzőt, máskülönben készítőik lehúzhatnák a rólót – gondoltuk hát, versenyeztessük meg magunk között nyolc szombathelyi pizzéria termékét.

Legkézenfekvőbbnek a jól bevált sajtos-sonkás-gombás kompozíciót, s annak is közepes méretét találtuk, ezért ezt rendeltük mindenhonnan, beburkoltuk őket, és végül kollektíve zsűriztünk. A pizzákat hétköznap 12:22 és 12:27 között rendeltük, s a következőkben érkezési sorrendben bíráljuk el őket, szigorúan szubjektív élményeink alapján. Egészségünkre!

1. Görög Pizzéria
érkezési időpont: 12:38
átmérő: 18 cm
ár: 938 Ft

Görögék nem húzták nagyon az időt, szinte alig tettük le a telefont az utolsó rendelést követően és ugrottunk le a közeli édességboltba öblögetnivaló ásványvízért, futáruk már meg is érkezett. Ezt a rendkívüli előnyt a méret billentette vissza hamar: később érkező társaihoz képest az étek pont feleakkora, noha árában közel sem kedvezőbb. Íze és állaga azonban rögtön lerúgott minket a lábunkról: metszőfogaink nagy kéjjel süppedtek a tésztába, amire bőségesen terítették szét az alapanyagokat: a paradicsom csak úgy buggyant a nyelvünkre, mállott a sajt, telt a gyomor elfele. Osztályzatunk levonást csak a méret miatt kap: 9/10

2. Don Pepe Pizzéria
érkezési időpont: 12:43
átmérő: 32 cm
ár: 945 Ft

Hogy az ásványvíz beszerzése nem volt hiábavaló, annak a plázában elhelyezett pizzéria adott feltétlen nyomatékot: termékük szájüregbe kerülése oly mértékben szivattyúzta le nyálmirigyeinket, hogy inkább laktunk jól a szénsavas frissítővel. Azt, hogy a sonka, mint olyan csak itt-ott, csíkokban volt felfedezhető a tesztalanyunkon, a tészta pedig sületlennek hatott, az aszályos és fűszeres hatásfok miatt fel sem fogtuk nyomban, ellenben még a végleges kiszáradás előtt átnyargaltunk a következő kísérleti példányra. Pontszámunk itt a vízháztartással való hadilábon állás miatt 4/10.

3. Babbo Pizza
érkezési időpont: 12:48
átmérő: 29 cm
ár: 890 Ft

Az Uránia udvar sütödéje úgy gondolhatta, a csodálatos állati univerzum és a letaglózó növényvilág indokolatlanul kap túlsúlyos szerepet az itáliai konyhában, ezért az élőlények külön országát, a gombaféléket részesítette előnyben pizzáján. Kicsit túlesett azonban a ló onnansó oldalán: a kedves kis spórákkal szaporodó élőlény fanyar-epés aromája már csak a középen ultravékony tészta miatt is annyira eluralkodott, hogy egy 5/10-es osztályzatot kaphatott csak tőlünk.

4. Maestro Giovanni
érkezési időpont: 12:49
átmérő: 22,5 cm
ár: 1090 Ft

Az ár-érték arány abszolút vesztesével állunk szemben. A torkon át történő legyűrésére irányuló kísérlet csúfos kudarcba fulladt: az édes és kesernyés ízek sikerrel rendeződtek egy kimondottan gyanús struktúrába, amely alapján még az összetevők frissességét is megkérdőjeleztük, kisvártatva pedig eljutottunk odáig, hogy a rábukni akaró kollegáknak nem javasoltuk a további tesztelést – a pizza ugyanis az elmondottak ellenére a szépségversenyt alighanem megnyerné. Az ingatag állag a Giovanni készítményét sajnos mércénk legaljára juttatta. 2/10, de csak mert ettünk már náluk pompás pizzát is.

5. Ciao Amico
érkezési időpont: 12:54
átmérő: 26 cm
ár: 1130

Még szerencse, hogy a hullámvölgy után hullámhegy következik, nem is akármilyen. A beérkező mezőny kellős közepén becsatlakozó amigós pizzaköltemény végre a csúcsra juttatott minket: az ízkavalkádban olyan harmóniába rendeződtek a különféle árnyalatok, mint szivárványban a színek, minden eltalálva, köszönjük szépen. A gyűszűnyi levonás mindössze a tészta vastagságának szól: 8/10.6. Pietro Pizzéria
érkezési időpont: 12:56
átmérő: 23 cm
ár: 1150 Ft

Emlékszem, mi tinédzserként gyakran választottuk a Pietrót, ahol a berúgás mellé jobb ürügyet elképzelni sem tudtunk, mint a pizzázást. Talán ezt felismerve is haladhattak szakácsaik azon az útvonalon, hogy pizzájuknak végeredményben sörkorcsolya jelleget kölcsönözzenek: annak tésztája ugyan szép kövérkés, de emellett irdatlanul sósra gyúrt, a paradicsom pediglen már az édes felé hajaldozik erősen. Korsó ászok mellé elmegy, amúgy meg 4/10.

7. Gekko
érkezési időpont: 13:00
átmérő: 29 cm
ár: 990 Ft

Talán a Gekko is ékes példája lehet annak, hogy egy hagyományos ételeivel egyébként babérokat arató étterem nem feltétlenül erős a specifikus pizzák dolgában. Ami tőlük érkezett, annak tésztája rétes-szerű, paradicsomot pedig biztosan nem látott, helyette a rögtön beazonosítható pizzaszósz türemkedik elő, vadóc, de oda nem illő pikantériával fűszerezve meg a végkifejletet. Speedy Gonzales valószínűleg messze rohanna egy ilyen csiklandós ízvilággal, mi viszont csak 3/10-et adunk rá.

8. Bingo Pizzafutár
érkezési időpont: 13:26
átmérő: 30 cm
ár: 990 Ft

A dekorációs versenyben maga mögé utasít mindenkit – legalábbis ha dobozát nem számítjuk, ami a Ciao Amigoéval kísérteties analógiát mutat fel –, fenemód gusztusos dizájnnal állunk szemben, ez azonban nem segít azon, hogy kerek egy órát kellett várnunk rá. Bingóék pizzáján egészséges adaghoz jutunk mindenből, a sajt viszont kevés és cseppet túlsózott, a tészta is alulról sült csak meg igazából, bár ez némi vitát szült a szerkesztőségben is, hiszen volt, akinek megfelelt. Így kaphatott egy erős közepes 5/10-es bizonyítványt.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Könnyű

Tovább az oldalra