Jaggerből új arisztokrata, Richardsból alkoholista lett

Minden férfi Jagger akar lenni, csak ő nem érzi jól magát a bőrében...Richards pedig megvásárolta a Gestapo volt főhadiszállását.

45 éves a Stones. Ők voltak azok, akik a 60-as, 70-es években a beat- majd a rockkorszakban a jólfésült Beatles ellentétét jelenítették meg. És még mindig együtt vannak, igaz, volt azért jó néhány év kihagyás is. Néhány nap múlva, június 20-án, pénteken második koncertjüket adják a Puskás Ferenc Stadionban, ahová 12 év után térnek vissza.
Ha a zenekar nevét beírjuk a Google keresőbe, több mint 6 millió találatot ad ki, köztük csaknem 200 ezer magyar nyelvű oldalt. Rengeteg könyv jelent meg róluk, voltak doktori értekezések, diplomamunkák témái, és állandó szereplői a zenei szaklapoknak és a bulvársajtónak.

A megalakulás
Leírni is furcsa, a Stones 1962-ben alakult. A legendárium szerint Mick Jagger és Keith Richards két évvel korábban egy vonaton találkozott, amikor Keith megirigyelte a Mick hóna alatt lévő lemezeket. Amelyek történetesen Chuck Berry, Muddy Waters és Little Walter albumai, tehát a rock and roll és a blues alapművei voltak. Így utólag elmesélve, a történet innen egyszerűen ment a maga útján, de a dolog nem volt ennyire egyértelmű. A zenekar létrehozásakor tulajdonképpen Alexis Korner bábáskodott, aki egymástól függetlenül hívta meg őket zenekarába. Többszöri tagcsere után önállósodtak, és 1962 áprilisában Jagger, Richards és Brian Jones alapította meg a Rolling Stonest.

Történetük olyan hosszú és bonyolult, hogy nem érdemes a részletes taglalásba belemenni, lényeg, hogy szeptemberre már felkerültek a brit slágerlistára, sikerük azóta is töretlen.
Olyannyira, hogy a 60-as évek végétől már nem léptek fel klubokban, kiköltöztek a szabadtérre. Vannak olyan vélemények, hogy a Stonest igazán koncerten lehet élvezni, annak ellenére, hogy lemezeik azóta is állandó szereplői a brit és az amerikai listáknak.

„Mick Jagger szeretnék lenni”
De nézzük, hogyan vélekednek egymásról. „Az emberek 99 százaléka mindent odaadna azért, hogy Mick Jagger lehessen. Csak ő nem érzi jól magát a bőrében.” – mondta egyszer Keith Richards. Anita Pallenberg, Keith volt barátnője szerint egyértelmű, hogy Jagger és Richards szerelmesek egymásba, Mick pedig egy idióta újságírói kérdésre, miszerint mi szeretne lenni, ha újjászületne, azt mondta: „Mick Jagger szeretnék lenni, de annak ráncos arca és vastag szája nélkül.”

A szakírók az utóbbi években, évtizedekben már azt írják, hogy a Stones a háttérben sokkal kevésbé lázadó és polgárpukkasztó, az imidzs fenntartásának üzleti céljai vannak. A dolog működik, a Rolling Stones a 70-es évektől (egy angol herceg gazdasági tanácsait követve) már szórakoztatóipari nagyvállalatként működik. Méghozzá eredményesen. A három legjövedelmezőbb világturné közül kettőt ők produkáltak. Nézzük: a Stones az 1994-95-ös turnéjáért 320 millió dollárt kasszírozott. Ezt csupán a U2 tudta überelni, 2005-2006-os világjárásuk 377 millió dollárt hozott nekik. Az abszolút csúcs viszont a Rolling Stones-é, a 2005-ben indult Bigger Bang turné bevétele tavaly év végéig 437 millió dollár volt. És a turnénak még nincs vége, az idén Európában folytatódik, ennek része a budapesti koncert is.

Jagger, az új-arisztokrata
Elképesztő összegek, elképesztő alakok. Ha jobban megnézzük, a zenekar egyik tagja sem számít hangszere virtuózának, a szakmában komoly megdöbbenést okozott, amikor Keith Richards-t egy magazin beválasztotta a világ legjobb tíz gitárosa közé. Mert nem tartozik közéjük. Viszont az ő nevéhez fűződik a világ legismertebb gitár-riffje, a Satisfaction (magyarosan Getnó) kezdő öt hangja.
Egyesek szerint Keith egyenesen az ördöggel cimborál, 64 évesen, több drogelvonó kúra után még mindig felszántja a színpadot.

Jaggerből „új-arisztokrata” lett, szívesen mutatkozik királyi, hercegi családok tagjaival, állandó résztvevője a társasági rendezvényeknek.
Charlie Wats a közelmúltban a legjobban öltözött emberek társaságának tagja lett, soha nem voltak magánéleti balhéi, elismert képzőművész.
Ron Wood hat alkoholelvonó kúrán van túl, önéletrajza szerint hobbija az ivás. Talán ezért is illeszkedett be sikerrel a zenekarba, Brian Jones halála után nehezen találtak méltó utódot.

A 27-es klub
Apropó, Brian Jones. Az alapító gitárost, miután társai megváltak tőle, 1969. július 2-án holtan találták háza úszómedencéjében. A halottszemle kábítószeres és alkoholos befolyásoltság miatti fulladást állapított meg, 1993-ban aztán kiderült, hogy gyilkosság áldozata lett. A vallomást a ház felújításával megbízott építési vállalkozó tette halálos ágyán.

De a sajtó már évtizedekkel korábban is létrehozta a „27-es klub”-ot. Ebben azok a zenészek szerepelnek, akik a rocktörténet legnagyobb alakjai voltak, és mindannyiukat 27 éves korában érte a halál. Csak néhány név: Brian Jones, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain. Elgondolkodtató.

A Gestapo főhadiszállása
A kiadványban persze, bulvársajtóba való érdekességek is olvashatók. Például: Keith Richards II. Erzsébet megkoronázásakor kórustagként énekelt. Brian Jones 1964-ben Eric Claptonnal szeretett volna zenekart alapítani. Keith-et 1965-ben majdnem halálos kimenetű áramütés érte a színpadon. A gitáros a Riviérán azt a villát vásárolta meg, amely korábban a Gestapo főhadiszállása volt, Brian Jones pedig A. Milne, a Micimackó szerzőjének kastélyába költözött. Keith Richards egyszer elaludt a színpadon, miközben a zenekar a Fool To Cry-t játszotta.

És, persze azt is, hogy miközben a nyilvánosság előtt a Beatles ellentéte szerepet játszottak, kimondottan jó kapcsolatban voltak John Lenonnal, Paul McCartney-val.

Kár, hogy nem leszünk ott
Szóval, 45 év hosszú idő, nagyon nehéz hiteles portrét felrajzolni az együttesről. „A nagy durranás” c. kiadvány sem teljes, viszont mindenképpen érdemes végiglapozni, nem utolsósorban a gazdag képanyag miatt is.

És azért is, mert a zenekar története, a zenészek életrajza mellett olvashatjuk a kortárs magyar rock alakjainak visszatekintését, a koncertszervezők sztorizásait, megismerkedhetünk a kinyújtott nyelv piktogram kialakulásával, meg, persze, a pénteki pesti koncert műsorával is.
Kár, hogy mi nem leszünk ott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű