Próbára tettük a bátorságunkat – modern tarzankodás a Holdfényligetben

Ugye Ön is elgondolkodott már azon, vajon képes lenne-e azokra a nyaktörő mutatványokra, amikre Indiana Jones? Szombathelytől 12 kilométerre kipróbálhatja.

Gyöngyösfalu a célunk, Szombathelytől alig 12 kilométerre Kőszeg irányában. A faluban jól kivehető táblák jelzik a Holdfényliget helyét, amit azért elég kacskaringós és hosszú út után találunk csak meg. A természet kerítéssel elzárt szelete ez, ahol a központi modern üvegépület akaratlanul is a Jurrasic Park emlékeit idézi fel bennünk, persze dinók nélkül. Itt a főépületben lehet jegyet váltani, ami 3 év alatt ingyenes, gyerekeknek (3-14 év) 300Ft, felnőtteknek (14 évestől) 400Ft. Családi jegyet is kérhetünk, ez két gyerek, két felnőtt esetén 1200Ft-ot kóstál. Azonban ezzel még csak a parkba jutunk be, a kihívásokért újra a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Az Alpokalja szabadidőkertje
Ez nem egy egyszerű park, sőt. Játszótér, kávézó, indián sátrak, kis tavak, nagyszínpad. És még csak egyet pislogtunk a kapuból. Egész nyáron táboroznak itt kicsik és nagyok. Indián tábor, hastánc tábor, hogy csak bele-belecsípjünk a kínálatba. Lehet itt raftingolni, biciklitúrázni, íjászkodni, esténként koncertet hallgatni. Volt már itt esküvő, vállalati csapatépítés, de itt pihennek meg például a lukácsházi lovasnapok résztvevői is.

1600-ért lóghatunk egész nap a fákon
A szalonnasütők közötti erdei út visz fel a kötélpályákhoz. A kissé kaptatós út a bemelegítés, mondja Szőnye Piroska, aki kalauzunk és házigazdánk. Öt pálya várja a domb tetején az érdeklődőket. Csak védőfelszerelésben és egy felelősségvállalási nyilatkozat aláírása után kezdhetünk neki a kihívásoknak. A 4 akadályos gyakorlópályát mindenkinek teljesíteni kell. Ezután 5 különböző nehézségű pályán haladhatunk végig. A napijegy gyerekeknek 1200Ft, felnőtteknek 1600Ft a kaland. Pénzünkért cserébe egész nap lóghatunk a fákon.

Méteres magasságtól közel 10 méteresig
A sárga színű pálya, avagy katica pálya a kicsiké. Szüleikkel, vagy a liget tapasztalt munkatársaival vághatnak neki az egy méter magasságban tíz játékot tartalmazó túrának. 8 éves kortól ajánlott a zöld pálya, mely már 2-4 méter magasan húzódik, és 15 akadályt kell leküzdeni teljesítéséhez.

A másik három pálya a felnőtteké: ez a kék színnel jelzett, 140 cm testmagasságtól használható, állóképességet nem igénylő, 18 akadályból álló, 3-5 méteren szerelt pálya. A piros, közepes nehézségű, figyelmet, bátorságot és kitartást igénylő 23 akadályból álló 4-6 méter magasan húzódó kötélpálya. A fekete pedig extrém, sportos, 19 technikás akadályból álló erőpróba, amely hosszú átcsúszásokkal 5-9 méteren szerelt, kizárólag felnőttek számára ajánlott kihívás.

Tegyük próbára
Egy Tonic után, melyet a központi épület emeletén, a keletiesen berendezett kávézóban fogyasztunk el, úgy döntünk, nekivágunk az összesen 1200 méter hosszú pályáknak. Még mielőtt azonban a kávézót elhagynánk, meg kell jegyeznünk: kialakításának köszönhetően a megfáradt szülők akár innen is szemmel tarthatják csemetéiket, hiszen a játszótérre és az indián táborra is remek a kilátás a holdpárnás székekből.

Házigazdánk biztatására a kék pályának fényképezővel a nyakunkban vágunk neki. Persze elsőként teljesítjük a gyakorló pályát, melyen tulajdonképpen a karabinerek helyes használatát sajátíthatjuk el. Hja, nem árt az oktatás, kezdők vagyunk.

A legegyszerűbb feladat egy drótkötélen, kapaszkodva egyensúlyozni
Minden pálya egy drótkötél létrán kezdődik. A karabinereket már itt fontos használni, hiszen ezek akár 180 fokban is képesek kifordulni. Minden két akadály között egy a fákra rögzített állomáson pihenhetünk meg. A készítők mindenre gondoltak, hiszen ezek olyan technikával készültek, hogy idővel tágíthatók, így az erdő fái kényelmesen gyűjthetik az évgyűrűket. Egy-egy ilyen állomáson egyszerre két ember tartozódhat, az akadályokon egy.

A legegyszerűbb feladat egy drótkötélen, kapaszkodva végig egyensúlyozni. Aztán ez bonyolódik, ahogy haladunk. Félelmet nem érzünk, talán a biztosítókötél nyugtat meg, így bátran nézünk lefele. Van, hogy pumpákat, vizes kannát, vagy éppen fa gerendákat kell kerülgetni. Egyensúlyozó szervünk adta lehetőségeket a végletekig kihasználjuk. Kreativitásunk se érdemes otthon hagyni, némely feladat meglepően elgondolkodtató. Kétségkívül a legnagyobb élmény a kicsúszások és átcsúszások. Ehhez a felszerelésünkhöz tartozó csigát kell használunk. Műhelytitkot talán többet el sem árulnánk, hiszen a kaland épp abban rejlik, hogy megfejtjük az egyes feladatokat.

9 méter magasan a szánkón
A kék pálya teljesítése után leküzdhetetlen vágyat éreztünk a következő szint teljesítésére is. Fotómasinát letéve vágtunk neki az újabb kihívásnak, aminek közepette már izzadt a fejünk a sisakban. A nap ugyanis nem lett volna teljes, ha a feketét kihagyjuk. Utóbbin találtuk meg a legérdekesebb feladatot, mely szerint két fa között drótra erősített szánkóval kellett átcsúszni. Ismerősünk is pont itt ért el telefonon, s értetlenül hallgatta, mit keresünk egy dróton, kilenc méter magasan az erdő mélyén.

Ládáról ládára
A csapatépítő játékokra már csak egy pillantást vetünk. Izgalmasnak tűnik a ládaépítés, ahol a feladat, hogy 25 kólás ládát pakolva magunk alá elérjük a fa tetejére kötött nyereményt. Ez a szórakozás egy órára 5000Ft. Az elsőre hatalmasnak hangzó összeg, ha csapattal megyünk, és azon versengünk ki milyen magasságig jut el, már nem is olyan mellbevágó.

A Nyugat.hu ajánlásával
Igaz, munkatársaink között nem találunk hivatásos orvost, de a Nyugat.hu határozottan ajánlja a mellékhatásoktól mentes kikapcsolódást, melyet hétfő kivételével minden nap nyitva találunk: keddtől péntekig délután egytől este nyolc óráig, szombaton délelőtt 10-től este 11-ig, vasárnap pedig délelőtt 10-től este 9-ig.

További információ: www.holdfenyliget.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű