Vas, a problémamentes megye - Modernebb trafipaxok érkeznek

Országjárás közben érkezett Szombathelyre az országos rendőrfőkapitány.

A határőr parancsnok az ajtóból visszafordul
Állománygyűlés utáni sajtótájékoztatóra szólt a meghívó, péntek délután a megyeháza címertermébe. A meghirdetett időpont után fél órával nyílt az ajtó, „hát, ha politikusok is szót kérnek…” – mondja egy rendőr.

Nézd meg galériánkat!

Bencze József altábornagy, az új országos főkapitány Orbán Péter megyei főkapitánnyal, Kovács Ferenccel, a megyei közgyűlés elnökével és Ipkovich György Szombathely polgármesterével érkezik. Szinte jelzésértékű, hogy Csáfordy József határőr dandártábornok, a szombathelyi határőrigazgatóság vezetője az ajtóból visszafordul, pedig már a névtábláját is elhelyezték az asztalon.

Aztán Orbán Péter a megyei főkapitányság első féléves munkáját értékelte, mint tette azt a nyári szünet előtti városi, és megyei közgyűléseken. Itt is megtudtuk, hogy a bűnözés szerkezetében nincs változás, a bűncselekmények száma kisebb mértékben emelkedett, de ez a statisztika következménye, ami az év végére kiegyenlítődik. Azaz, folytatódik a tendencia, miszerint egyre kevesebb a bűnözés, ezen belül pedig többségben vannak a kisebb szabálysértések.

Milliónyi készpénz a hátsó ülésen
Most egy kis dicséretet is kap a média, mivel a főkapitány szerint a nyilvánosság előtt adott tanácsokkal, figyelmeztetésekkel sikerült csökkenteni a temetők környéki kocsifeltörések és a trükkös lopások számát. Persze, az autófeltörések még mindig a topon vannak, hiszen van, aki „laptopot, milliónyi készpénzt hagy a hátsó ülésen”, mintegy felkínálva azt az alkalmi bűnözőnek.

Kábítószerügyben is kisebb emelkedés tapasztalható, viszont a vasi rendőrök segítségével a közelmúltban három terjesztő hálózatot is sikerült felderíteni.

A közlekedési balesetek, ezen belül a halálos áldozatokat követelő tragédiák száma is nő, a főkapitány szerint a megelőzésre kell fordítani a hangsúlyt.

Orbán Péter kedvező véleményéhez Bencze József országos főkapitány is csatlakozott, aki úgy vélte, Vas megye a az országban az egyik legproblémamentesebb terület, itt sokkal jobb a bűnügyi helyzet az országos átlagnál. Sorolt néhány adatot is, miközben az országban százezer lakosra 2114 bűncselekmény esik, Vasban ez az arány 1869.

„Ennél sokkal jobbak tudnak lenni”
A főkapitány azért hozzátette, a közterületi bűncselekmények felderítésében javulást vár a vasi rendőröktől, mivel „ennél sokkal jobbak tudnak lenni”.

A közlekedési balesetek növekedése pedig az egész országban tapasztalható. Az első félévben 525 sérüléses baleset történt, amely 13 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ebből 21 baleset volt halálos.  Egy előírás szerint 2010-re a halálos balesetek számát a 2000-es szint felére kellene csökkenteni, ami „óriási kihívás”, ezért azt 30 százalékra, mint reális lehetőségre módosították.

Nézd meg galériánkat!

A főkapitány szerint a fő ok az úthálózat állapota. Mint mondta, maga is meglepődött, hogy Szombathelyre utazván milyen viszonyokkal találkozott a 86-os, 85-ös utakon. Persze, a baleseti okok között az autóvezetők felelőssége is előkelő helyen van. Míg Ausztriában 1200 trafipax működik, addig hazánkban 140, amelyek között mindig van meghibásodott is. Ezért még az idén 100 darab új trafipaxot akarnak vásárolni, a modernebb készülékek ugyanis nem csak az autót, hanem annak vezetőjét is azonosítani tudják.

Objektív felelősség?
Ezzel megoldható a jogrendszer hiányosságából fakadó probléma is, amelynek következtében tavaly 300 ezer sebességtúllépést nem tudtak szankcionálni. Az autóvezetők ugyanis arra hivatkoznak, hogy hozzátartozójuk vezette az adott pillanatban a kocsit, rá pedig nem köteles terhelő vallomást tenni. Bencze József hozzátette, egyes európai országokban létezik az ún. objektív felelősség fogalma. Tehát, ha az autó tulajdonosa nem mondja meg, ki volt a sebesség túllépés elkövetője, őt büntetik meg.

A rendőrség előtt komoly feladat áll, hiszen január elsejével összevonják a határőrséggel. A főkapitány azonban kijelentette, az összevonás egyik szervezetnél sem jár létszámleépítéssel, mivel az integrált szervezetnek minden kiképzett kollégára szüksége lesz.

„Nincs morális válság”
Nézd meg galériánkat!
Bencze József szerint a májusi események megrendítették a rendőrségbe vetett bizalmat, a rendőrök áltak elkövetett jogsértésekkel szemben meghirdette a nulla tolerancia programját. Ehhez etikai kódexet dolgoztak ki, céljuk, hogy a rendőrség kivesse magából a bűncselekményt elkövetett egyenruhásokat.

„Nincs morális válság” – jelentette ki, annak ellenére, hogy májusban 40-48 százalékkal csökkent a lakoság együttműködési készsége. „Nem szeretném, ha a 31 ezres állományra néhány botlás miatt kivetnék a kollektív bűnösség fogalmát.” Cél, hogy „a rendőrség képes legyen megvédeni saját becsületét.” – fejezte be az országos rendőr főkapitány.

A sajtótájékoztatón jelenlévő politikusok most nem kértek szót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű