Kapualjból árulta a csirkét – fél év alatt legkevesebb 17 tonna gyanús hús cserélt gazdát

Szentgotthárdon, a feketén áruló nyugdíjas férfinél megdöbbentő mennyiségű, 432 kilónyi pucolt és vágott szárnyast foglaltak le. Eljutottak a csákánydoroszlói privát vágóhídhoz is...

A történet egy lakossági bejelentéssel indult, ami arra utalt, hogy illegális vágóhíd és húsértékesítés folyik Szentgotthárd egyik kapualjában. Augusztus 4-én aztán együttműködési megállapodás alapján az állategészségügyi hatóság szakemberei és a körmendi rendőrök kiszálltak a nevezett helyszínre, ahol akkor is nagyban folyt az árusítás, nem is akármilyen tételben: 432 kilogramm pucolt, vágott, becsomagolt és árazott, azaz tökéletesen kikészített csirkét találtak.

Szendrődi Barnabás rendőr alezredes, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője szerint a nyugdíjas férfi oly módon és formában árulta hűtőkocsijából a harminchat ládányi csirkefalatot, mint egy normál hentesboltban, s hamar kibukott, hogy ez alighanem rendszeres is lehetett. Tekintve, hogy a Megyei Álletegészségügyi Hatóság minden élelmiszeripari létesítményről és annak üzemeltetőjéről nyilvántartást vezet, rögtön tudták, hogy az illető nem rendelkezik engedéllyel, így a hűtőkocsiból árult élelmiszer „tiltott módon előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszernek minősül, és a megfelelő jogszabályi hivatkozással intézkedett ennek zárolásáról, elrendelte megsemmisítését, amire még aznap sor került.”

A legalapvetőbb higiéniai előírásokat sem tartotta be
Újságírói kérdésre, hogy nem kellett-e volna bevizsgálni a szárnyasokat esetleges fertőzések miatt, dr. Szabóné dr. Kakas Iréntől, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság főigazgatójától az a válasz érkezett, hogy ennek „nincs jelentősége az ügy szempontjából, mert fogyasztóhoz ez a tétel nem jutott el, egy adott állomány állategészségügyi státusza pedig változhat napról-napra.”

Azt tehát nem tudtuk meg, hogy az eddigi vásárlók közül nem betegedett-e meg valaki. Márpedig erre jó esély mutatkozott, hiszen miután eljutottak a csákánydoroszlói csirkés családi házáig – aminek melléképületében üzemelt a fekete, bejelentetlen, a világ szeme elől titokban tartott vágóhíd –, találtak egy állattartásra használt helyiséget, ahol közel száz vágásérett baromfi csipegetett még, illetve egy tollal súlyosan szennyezett feldolgozó részt is, ahol a vágás-kopasztás-zsigerelés-feldolgozás folyt.

Ez pedig a „legalapvetőbb higiéniai előírásoknak sem felelt meg, s ez mind a helyiségre, mind a berendezésekre igaz” – hallottuk. „Nagyon szépen kialakított kis helyiségről beszélünk: öltöző, fürdő, kopasztóhelyiség, hűtőkamrák egyaránt voltak ott, de ettől függetlenül valamennyi szabály meg volt szegve” – mondta el Szendrődi, kiegészítve, hogy éppen ezért minden illetékes hatóság le fogja folytatni az ő hatáskörébe tartozó eljárást: az ÁNTSZ éppúgy, mint a munkabiztonsági felügyelet, a környezetvédelmi hatóságok, az adóhatóság és a VPOP.

Mint Takács Tibor alezredestől, Vas megye közbiztonsági igazgatójától megtudtuk, az eddigi adatok alapján legkevesebb 17 tonna hús került ki az illegális húsüzemből tavaly december és 2007 júliusa között, a dokumentumok alapján döntően Vas és Veszprém megyékbe.

Már csak az a két kérdés fogalmazódik meg: miért kellett ahhoz hét hónap, hogy egy gyanús forrásból dolgozó kiskereskedőt valaki lebuktasson? A másik kérdés: a nyugdíjas kis anyagi ráfordítással legálisba fordíthatta volna bizniszét, de nem tette. Miért?

Bátran kérjük el a kiskereskedői engedélyt
Dr. Szabóné dr. Kakas Irén ha válaszokkal nem is, de jótanáccsal azért szolgált. „Az éremnek mindenképpen három oldala van: az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság és a felelős vállalkozón túl nem szabad elmenni amellett, hogy mi a fogyasztó felelőssége. Tudnia kell, hogy biztonságos élelmiszert üzletben tud vásárolni, ott pedig meg kell nézni a minőségmegőrzési időt. Tudni kell, hogy ha piacra, vásárba, ideiglenes árusítóhelyre megy, akkor el kell, hogy kérje az illetőtől a hatósági engedélyt, ami feljogosítja őt arra, hogy ezt a tevékenységet végezze.”

Az ügy elején járunk még, a Körmendi Rendőrkapitányság egyelőre feljelentés-kiegészítés gyanánt hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt előzetes eljárást folytat, amelynek célja annak megállapítása, hogy a feldolgozás során az állati hulladékok hova kerültek – a tiltott forgalmazáson túl még ezzel is szembe kell néznie a kitermelőnek, továbbá akár egy 3 milliós bírsággal is, ha nem működik együtt a hatóságokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű